Διευκρινίσεις για την αλλαγή διπλωμάτων και τα fake news

Μετά και τον μεγάλο «ντόρο» που ξέσπασε σχετικά με την αλλαγή διπλωμάτων ρωτήσαμε τον Συμεωνίδη Σίμο της ομώνυμης σχολής οδηγών να μας διευκρινίσει για το τι ακριβώς ισχύει και παρουσιάζουμε το ακριβές έγγραφο που μας έστειλε.

Καλημέρα σας.

“Περί αλλαγής διπλωμάτων οδήγησης και fake news κόστους”

❌ Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι υπάρχει παραπληροφόρηση του κοινού.

✅ Οι προβλεπόμενες

περιπτώσεις ανανέωσης ή αντικατάστασης του διπλώματος οδήγησης είναι οι εξής:

➡️ Τα πρώτα διπλώματα που εκδόθηκαν σε πλαστική κάρτα από το 2013 και μετά λήγουν σε 15 έτη.

Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ανανέωση με υποχρεωτική καταβολή παράβολων και εξέταση 2 γιατρών. Αυτό βέβαια ακόμη δεν έχει φτάσει σαν υπόθεση στα γραφεία μας και δεν γνωρίζουμε αν θα αλλάξει ο νόμος μέχρι τότε.

➡️ Όσον αφορά το ποσό των 128€ που αναγράφουν πολλές σελίδες, δεν είναι ακριβές, διότι η εξέταση σε ορισμένους γιατρούς ανέρχεται στα 20€ έκαστος και φυσικά υπάρχει και η νόμιμη αμοιβή του γραφείου που θα αναλάβει την εργασία της ανανέωσης.

➡️ Η λήξη και συνεπώς ανανέωση της ερασιτεχνικής άδειας οδήγησης ορίζεται στα 65 έτη (εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά λόγω διαφόρων θεμάτων υγείας)

➡️ Στους επαγγελματίες οδηγούς η άδεια οδήγησής τους λήγει/ανανεώνεται ανά 5ετία.

➡️ Το παλιό δίπλωμα (ροζ χαρτί), το κράτος έχει δώσει μια παράταση αντικατάστασης του εως το 2033 εκτός αν υπάρχει αλλοίωση στην κατάσταση του εγγράφου. Δηλαδή να έχει ξεθωριάσει η φωτογραφία ή να έχουν σβηστεί τα γράμματα κλπ.

Μην εμπιστεύεστε τα άρθρα που κυνηγούν πατήματα επισκεψιμότητας. Εμπιστευτείτε εξειδικευμένα γραφεία που ασχολούνται με αυτές τις υποθέσεις.