Περιφερειακή συνείδηση;

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜΘ: «ΤΙ ΕΙΧΕΣ ΓΙΑΝΝΗ ΤΙ ΕΙΧΑ ΠΑΝΤΑ»

Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Η περιφερειακές εκλογές είναι προ των πυλών. Τον Οκτώβριο του 2023, αν θέλει ο Θεός,  θα εκλεχθεί από τους πολίτες της Περιφέρειας ΑΜΘ η νέα διοίκηση της η οποία προς όφελος των πολιτών, θα διαχειριστεί πολλά εκατομμύρια.

Δυστυχώς για τους πολίτες που δεν ασχολούνται ενεργά με τις υποψηφιότητες και δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με τα πρόσωπα που συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, δυστυχώς, είναι μία τυπική διαδικασία.

Θα πάνε να ψηφίσουν κάποια πρόσωπα που γνωρίζουν ή που θα πεισθούν ότι ο υποψήφιος είναι «καλό παιδί» και πρέπει να στο στηρίξουν με την ψήφο τους.

Με αυτό το σκεπτικό θα πάνε στην κάλπη και θα ψηφίσουν.

Ζητούμενο πλέον είναι, αν ο μέσος πολίτης της Περιφέρειας, πλην κάποιων επαγγελματιών και αγροτών οι οποίοι μπήκαν στην δίνη της εκτέλεσης κάποιων «προγραμμάτων» για να χρηματοδοτηθούν από κάποια περιφερειακά προγράμματα ή Ευρωπαϊκά και περιμένουν το τελικό οκ από τους γραφειοκράτες της ΑΜΘ και παίρνουν «μυρουδιά» τι εστί γραφειοκρατεία.

Οι υπόλοιποι πολίτες της ΑΜΘ, ουδεμία σχέση έχουν με το «αντικείμενο».

Περιφερειακή συνείδηση;

Κατά την γνώμη μας ο επικεφαλής της Περιφέρειας θα πρέπει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει πολιτικές κατ αρχάς έργα, δράσεις και χρηματοδότηση που θα έχουν άμεση σχέση με το κοινό καλό.

Παραδείγματα όπως η χρήση των νερών του Έβρου και του Νέστου για τους αγρότες των νομών του Έβρου, της Καβάλας, της Ξάνθης ακόμη ακόμη και της Δράμας, είναι ένα έργο που θα στηρίξει το 80% της επικράτειας της περιφέρειας.

Δεν έγινε τίποτε.

Η εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων σε όλη την επικράτεια με μπροστάρη την Περιφέρεια, είναι ένα θέμα που θα δώσει δουλειά και θα εκκινήσει δουλειές σε όλη την επικράτεια.

Δεν έγινε τίποτε

Ο χειμερινός τουρισμός και η ανάδειξη των αρχαιοτήτων και η χρηματοδότηση για την συντήρηση καθώς και την επίσκεψη μαθητών, θα έδινε ανάσα σε όλη την επικράτεια.

Ο περιφερειακός αθλητισμός ο οποίος γίνεται περιστασιακά, χωρίς χρηματοδότηση κυρίως την προεκλογική περίοδο, καθώς και πλείστα άλλα παραδείγματα.

Δεν είναι δυνατόν ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Δράμας να είναι άγνωστος στον πολίτη του Έβρου και φυσικά για το τι ακριβώς κάνει για τον νομό του καθώς και για όλη την περιφέρεια.

Οι υπηρεσίες της περιφέρειας απρόσωπες, χαμένες στην αλληλογραφία με τα υπουργεία και στην μεταξύ τους δαιδαλώδη γραφειοκρατία.

Η έννοια ότι ο Περιφερειάρχης είναι ένας μικρός υπουργός ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.

Το χειρότερο όλων είναι ότι ο Περιφερειάρχης συμπεριφέρεται ως υπερυπουργός απολαμβάνει την εξουσία και τα καλά της ως υπερυπουργός αλλά δεν είναι καν υπουργός.

Η μόνη πραγματική εικόνα των πολιτών είναι ότι ο περιφερειάρχης αποφασίζει κάθε 4 χρόνια, όπως ένας  υπουργός για καυτά θέματα της περιφέρειας, όπως μία γκρεμισμένη γέφυρα ή την υλοποίηση ενός ουσιαστικού αντιπλημμυρικού έργου που κάθε χρόνο αγρότες και πολίτες νοιώθουν στο «πετσί» τους την έλλειψη αντιπλημμυρικών υποδομών  που θα προστατεύσουν τους ίδιους και το βιός τους.

Οι εκπρόσωποι της περιφέρειας στους νομούς, εκτελούν κύριος είδε, ποιο ακριβώς έργο αφού όλα εκπορεύονται από την περιφέρεια, εκτελούνται και χρηματοδοτούνται ανάλογα με το πόσο «κολλητός» είναι ο περιφερειάρχης και ποια διάθεση έχει να στηρίξει το όποιο έργο του Αντιπεριφερειάρχη του ή του αντιπεριφερειάρχη – τομεάρχη στην ΑΜΘ.

Δυστυχώς ο πολίτης θεωρεί ότι η ΑΜΘ είναι κάτι ξένο προς αυτόν και οι υπηρεσίες του είναι κάτι μακρινό και άπιαστο.

Με δεδομένο ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τους υπαλλήλους των πρώην νομαρχιών, στα ίδια θέματα εξυπηρέτησης, με τον ίδιο γραφειοκρατικό τρόπο πριν από 20 και βάλε χρόνια, δεν δίδουν την αίσθηση ότι η περιφέρεια άλλαξε, ενώ αντίθετα καθυστερεί τις δουλείες τους γιατί πρέπει να περιμένουν και το «οκ»  από τις κεντρικές υπηρεσίες της ΑΜΘ.

Με λίγα λόγια, η περιφέρεια για τον μέσο πολίτη της ΑΜΘ είναι: «τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα».