Ο Σάββας Μελισσόπουλος ρωτά αυτά που συζητάνε οι σκεπτόμενοι δημότες της πόλης.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ;

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΥΑΞ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ;

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΕΊΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΔΡΟΣΕΡΟ;

ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΟΣ; 

Δεν γνωρίζουμε τι απάντηση θα πάρει – πάρουν οι δημότες, αλλά: «Όταν οι πράξεις μιλούν τα λόγια είναι περιττά».

Την διαχρονική «σκιώδη» θεσμική λειτουργία της διοίκησης του δήμου, θέτει επί τάπητος ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ξάνθη για Όλους, Σάββας Μελισσόπουλος, με 3 ερωτήματα προς τον δήμαρχο, τον Γ. Ζερενίδη και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννη Μπούτο, όπου πληροφορίες τον θέλουν, να «πηδά» από το καράβι του Μ. Τσέπελη, που άρχισε και «μπάζει» νερά.

Το ένα θέμα αφορά τον λόγο που δεν γίνονται δημόσιες συνεδριάσεις του Δημοτικού συμβουλίου, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς, την αίσθηση ότι η δημοτική αρχή προσπαθεί κάτι να κρύψει από τον λαό της Ξάνθης.

Επίσης ζητά να πληροφορηθεί ο επικεφαλής της παράταξης, πότε επιτέλους θα συζητηθεί το θέμα της ΔΕΥΑΞ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και 2 χρόνια που η νυν διοίκηση βρίσκεται στο τιμόνι του δήμου και ενώ δεσμεύθηκε ότι θα ανοίξει το θέμα της ΔΕΥΑΞ στο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου το Σώμα να πληροφορηθεί – ενημερωθεί –  για τον τρόπο λειτουργία της, η διοίκηση δεν το άνοιξε.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι σύμβουλοι να μένουν στο σκοτάδι, να μην έχουν καμία ενημέρωση με τον τρόπο που λειτουργεί η ΔΕΥΑΞ με συνέπεια και οι ίδιοι οι πολίτες της Ξάνθης, οι οποίοι πληρώνουν αδρά τις προσφερόμενες υπηρεσίες της ΔΕΥΑΞ, να παραμένουν στο σκοτάδι καθώς επίσης και το πώς η ΔΕΥΑΞ διαχειρίζεται τα χρήματα τους.

Με λίγα λόγια, ο Σ. Μελισσόπουλος, ζητά να πληροφορηθεί στην επόμενη συνεδρίαση τον λόγο για τον οποίον δεν γίνονται δημόσιες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου αναφέροντας χαρακτηριστικά. « Με αφορμή τον ορισμό της Συνεδρίασης – μέσω τηλεδιάσκεψης-  του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, παρακαλώ να μας απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα: «Στον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, αναφέρεται ρητά ότι  «οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου είναι δημόσιες και γίνονται στο δημοτικό κατάστημα υπό την προεδρία του προέδρου δημοτικού συμβουλίου..».

Σε αυτό το σημείο της ανακοίνωσης του Σ. Μελισσόπουλου φαίνεται ξεκάθαρα ότι αφήνει αιχμές για τους λόγους που δεν γίνονται δημόσια οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. «Πόσο ακόμα νομίζετε ότι μπορείτε «να εκμεταλλευτείτε» τις τηλεδιασκέψεις και τις δια περιφοράς συνεδριάσεις για να αποφύγετε την κριτική, τη δημόσια συζήτηση και την κοινωνική λογοδοσία; Διότι όπως γνωρίζετε η Δημοκρατία έχει κανόνες και πρέπει όλοι να τους τηρούμε με ευλάβεια…»

Όσο για την Δημοκρατία που αναφέρει ο Σ. Μελισσόπουλος, σαφέστατα και είναι μια άγνωστη λέξη για την νυν δημοτική αρχή, με δεδομένο ότι και μόνον τις απευθείας αναθέσεις να ερευνήσει κάποιος, δεν περιέχουν  κανένα στοιχείο Δημοκρατίας.

Ακολούθως ο Σ. Μελισσόπουλος αναφέρεται στο άλλο καυτό θέμα αυτό της ΔΕΥΑΞ: «Σε συνδυασμό με το παραπάνω ερώτημα σας υπενθυμίζουμε ότι εδώ και περίπου δύο χρόνια σας έχουμε ζητήσει ως Δημοτικές Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, αλλά και εσείς κατά καιρούς ως Δημοτική Αρχή έχετε δεσμευτεί δημόσια ότι σκοπεύετε να φέρετε προς συζήτηση το φλέγον ζήτημα της ΔΕΥΑΞ,  ζήτημα για το οποίο κατά καιρούς πολλά και σοβαρά θέματα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και όχι μόνο. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Ξάνθης ζητούν συνολική ενημέρωση για το ζήτημα αυτό και εσείς από ότι φαίνεται αποφεύγετε συστηματικά μια τέτοια συζήτηση. Σήμερα ΕΡΩΤΑΣΤΕ πότε ακριβώς σκοπεύετε να φέρετε προς συζήτηση συνολικά το θέμα της ΔΕΥΑΞ προκειμένου να λάβουμε απαντήσεις σε πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν όλους τους πολίτες όπως: το θέμα της συμφωνίας ή όχι με τη ΔΕΥΑ Νέστου, τα δάνεια που έχει η λάβει η Επιχείρηση και αν αποπληρώνονται έγκαιρα καθώς και ποια είναι σήμερα η συνολική οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΞ.. 

Τέλος το πιο κρίσιμο ερώτημα προς την δημοτική αρχή που αφορά την σκανδαλώδη αγορά ενός ακινήτου στο Δροσερό, δήθεν για την ανέγερση σχολικού συγκροτήματος, το οποίο σαφέστατα και δεν πληροί τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.

Ο Σ. Μελισόπουλος, γνώστης των θεμάτων παιδείας, όπως και το πρωτοκλασάτο στέλεχος της παράταξής του  Θεοφάνης Παπαδάκης, από την πρώτη στιγμή βγήκαν με δηλώσεις τους καυτηριάζοντας την πρόθεση της δημοτικής αρχής να αξιοποιήσει ένα οικόπεδο για σχολική μονάδα στο Δρσερό,  που συμπωματικά ανήκε σε φιλικό πρόσωπο του δημάρχου.

Το ερώτημα τέθηκε ως εξής: «Ενημερωθήκαμε από μερίδα του τοπικού τύπου πως η  θεσμοθετημένη «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ» έκρινε ως ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ για ανέγερση Σχολείου το περιβόητο οικόπεδο 5,5 στρεμμάτων που ήθελε να αγοράσει ο Δήμος Ξάνθης στην περιοχή Πετρελαιαποθηκών. Οικόπεδο αρχικής εκτιμώμενης αξίας αγοράς 1.000.000 ευρώ και πλέον !!!

Α) Παρακαλούμε το μέλος της παραπάνω επιτροπής να ενημερώσει το σώμα εάν αυτό ευσταθεί και το αιτιολογικό της απόφασης στην οποία κατά τις πληροφορίες ο εκπρόσωπος του Δήμου Ξάνθης μειοψήφησε!

Β) Επειδή τονίσαμε και αναδείξαμε την ανάγκη για  νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις αρχικά για το Δημοτικό Σχολείο, στο οποίο υπάρχει μεγάλος όγκος εγγεγραμμένων μαθητών, σε οικόπεδο μέσα στον οικισμό και όχι μακριά από αυτόν, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εάν έχει γίνει αποδοχή της δωρεάς του ΙΝΕΔΙΒΙΜ για το ήδη χτισμένο γυμναστήριο και σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχετε προχωρήσει προκειμένου η μετατροπή του σε ένα σύγχρονο δημοτικό σχολείο να καταστεί εφικτή!

Γ) Ερωτάται ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Ακινήτων, κ. Ζερενίδης να μας απαντήσει ποια είναι από εδώ και πέρα η διαδικασία, μετά την απορριπτική απόφαση της Επιτροπής Καταλληλότητας και πότε θα μάθουμε την τελική έκβαση της υπόθεσης.

 

ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

ΠΟΣΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΟΤΑΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΜΙΛΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ;

Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ

Οι παλιοί έλεγαν: «Όταν τα έργα μιλούν, τα λόγια είναι περιττά» και εδώ ταιριάζει γάντι αυτή η φράση.

Τι θα μπορούσε να πει ο Γ. Μπούτος, όταν σαν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου (Όλων των παρατάξεων) δεν πραγματοποιεί τις συνεδριάσεις δημόσια;

Όλοι γνωρίζουν ότι ο Γ. Μπούτος και ευθύς είναι και έχει ευαισθησία με την δημοκρατική λειτουργία του Σώματος – μερικές φορές περίεργη – αλλά δεν μπορεί κανένας να τον κατηγορήσει για έλλειψη ευαισθησίας περί δημοκρατίας.

Τι μεσολάβησε λοιπόν και εδώ και δύο χρόνια με αφορμή τον covid δεν επιτρέπει τις δημόσιες συνεδριάσεις;

Γιατί δεν τις έκανε στο ύπαιθρο, όπως το έπραξαν άλλοι δήμοι στο Πανελλήνιο;

Εκεί οι πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων ήταν πιο ευαίσθητοι; Το αίσθημα της Δημοκρατίας ήταν πιο  … «ανεβασμένο»;

Να υποθέσει κανείς ότι ο Γ. Μπούτος εκτέλεσε επιθυμία του Δημάρχου και άλλων σκοτεινών κέντρων αποφάσεων και δεν όρισε προ covid αλλά και μετά covid εποχή δημόσιες συνεδριάσεις;

Αλώθηκε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου;

Στην θεωρεία και στην λογική του νόμου είναι πρόεδρος όλων των παρατάξεων και αφού είναι έτσι γιατί εφ όσον όλες οι παρατάξεις το ζητούσαν δεν το έπραξε; «Ενέδωσε» στις επιθυμίες άλλων;

Ποιοι εμποδίζουν την δημοκρατική λειτουργία του θεσμού;

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι Ξανθιώτες δεν περίμεναν αυτή την μεταστροφή του Γ. Μπούτου ο οποίος ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση αλλά, φαίνεται πώς η εξουσία χαλά τους ανθρώπους.

Συνεχίζουμε την σκέψη μας και γράφουμε το εξής. Αλήθεια τι θα μπορούσε να πει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Ιπποκράτης Καμαρίδης για την ΔΕΥΑΞ και που θα μπορούσε να κάνει τους Ξανθιώτες να δούνε θετικά την λειτουργίας της;

Η τιμή του νερού;

Η ποιότητα;

Οι απευθείας αναθέσεις;

Ο «περίεργος» διακανονισμός των οφειλών της δημοτικής επιχείρησης προς τον δήμο Νέστου;

Την έλλειψη πρωτοβουλίας να μπούνε πυροσβεστικοί κρουνοί σε επικίνδυνα σημεία της πόλης όπου άνθρωποι κινδυνεύουν να καούν σαν τα ποντίκια, αν μη γένοιτο έρθει εκείνη η  κακιά ώρα;

Και μόνο το γεγονός ότι εδώ και 2 χρόνια ο πρόεδρος αποφεύγει την επίσημη ενημέρωση του Σώματος δύο πράγματα μπορεί να σημαίνουν.

Ή κάτι κρύβει….

Ή απαξιώνει το Σώμα….

Και τα δύο είναι ότι χειρότερο και αρκούν για να «τσαλακώσουν» το πολιτικό προφίλ ενός Προέδρου,  επιστήμονα και πριν αναλάβει την Διοίκηση της ΔΕΥΑΞ αγαπητό από τους συνδημότες μας.

Τέλος για το πολυσυζητημένο οικόπεδο του Δροσερού όπου δήμαρχος, Φανουράκης και Ζερενίδης, ήθελαν να κάνουν δημοτικό σχολείο για τα παιδιά των Δροσεριτών που οι γονείς τους, έναντι πινακίου φακής, έφεραν στην εξουσία μία δημοτική αρχή, η οποία έχει σαν έμβλημά της «όλα τα σφάζω και όλα τα μαχαιρώνω».

Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε τι θα απαντήσει ο δήμαρχος, ο Φανουράκης που κάνει την διανομή του δημοτικού χρήματος και ο πολιτικά έντιμος Ζερενίδης που σε πολλές των περιπτώσεων  συνεπικουρεί σε εξόφθαλμες αποφάσεις με γνώμονα το πολιτικό συμφέρων και ενώ σε άλλη παράταξη ή ακόμη και στην δική του, θα μπορούσε η πολιτική του εντιμότητα – όσο μπορεί κάποιος πολιτικός να είναι έντιμος – να εμπνεύσει τους Ξανθιώτες να τον έχουν ψηλά… και εδώ χωρά η φράση «όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες».

Τελικό συμπέρασμα; «Όταν οι πράξεις μιλάνε, τα λόγια είναι περιττά».