737 ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

 ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΤΗ ΟΔΗΓΗΣΗ

Αποτελέσματα τροχονομικών ελέγχων κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα

Τα μέτρα τροχαίας συνεχίζονται με αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα εν όψει της εορτής της Πρωτομαγιάς

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3,5 τόνων κατά την εορτή της Πρωτομαγιάς

 

Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά την εορτή της Πρωτομαγιάς, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μεγίστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων

 

Είναι τρομακτικό το νούμερο αν κάποιος συνειδητοποιήσει ότι η τροχαία κατέγραψε 737 παραβάσεις μέθης τις ημέρες των γιορτών του Πάσχα.

Με λίγα λόγια 737 εγκληματίες κυκλοφορούσαν μεθυσμένοι οδηγώντας προς τον θάνατο τους εαυτούς τους, τις οικογένειες τους και φυσικά τις οικογένειες των ανυποψίαστων οδηγών που κινούνταν για να γιορτάσουν με τους δικούς τους ανθρώπους το Πάσχα.

Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε ποιο θετικό αποτέλεσμα θα μπορούσαν να φέρουν οι νουθεσίες και τα πρόστιμα της Τροχαίας στους ασυνείδητους οδηγούς οι οποίοι μεθυσμένοι βγήκαν στους δρόμους για να σπείρουν τον θάνατο ή τον βαρύ τραυματισμό στους εαυτούς τους, στις οικογένειες τους και στις οικογένειες των συμπολιτών τους.

Και εδώ είναι το τραγελαφικό της υπόθεσης. Όσο οι πολιτικοί μας τις ημέρες του Πάσχα φωτογραφίζονται για να προσθέσουν εκλογική πελατεία παριστάνοντας τους θρήσκους και τους σωστούς οικογενειάρχες, οι θυσίες στον Μολώχ της ασφάλτου συνεχίζονται ή με την ανοχή τους δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να ολοκληρωθούν οι θυσίες.

Το πολιτικό σύστημα αντί να φωτογραφίζεται, να νοιαστεί να μελετήσει και να υιοθετήσει λύσεις οι οποίες θα αποτρέπουν τους φονιάδες μεθυσμένους πολίτες να πάρουν το αυτοκίνητο και να βγούνε στους δρόμους.

Θα πρέπει επιτέλους τα πολιτικά όντα να αφήσουν στην άκρη τις φωτογραφίες και το κυνήγι των ψήφων και να νοιαστούν για την σκληρή πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνία.

Να φροντίσει λοιπόν η πολιτεία να εκπαιδεύσει από πολύ νωρίς τους πολίτες και όχι να τους δώσει από ένα καλάσνικωφ και να τους αμολήσει στους δρόμους με την άδεια οδήγησης.

Μία άδεια οδήγησης που οι κακο΄πι οδηγοί απλά μαθαίνουν τον ΚΟΚ «παπαγαλία» για να την πάρουν και να είναι νόμιμοι σε περίπτωση ελέγχου της Αστυνομίας.

Αλήθεια αυτή είναι η αποστολή της πολιτείας; Να δώσει απλά ένα νόμιμο έγγραφο στο ένα χέρι και από την άλλη να οπλίσει τους οδηγούς με την επικίνδυνη ανευθυνότητα;

Είναι ντροπή της κοινωνίας το πολιτικό σύστημα που απλά χρησιμοποιεί την κοινωνία για να ξαναβγεί στην εξουσία αδιαφορώντας κάθε εκλογική περίοδο πόσα από αυτά τα μέλη είναι ζωντανά εξ αιτίας τους και πόσα είναι «σακατεμένα».

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ

 

Αυξημένα μέτρα τροχαίας εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου του Πάσχα (15 – 25 Απριλίου 2022), στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, συγκροτήθηκαν 5.331 συνεργεία τροχονομικών ελέγχων, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 139.024 οχήματα και βεβαιώθηκαν συνολικά 31.978 παραβάσεις, ως ακολούθως:

Υπερβολική Ταχύτητα 7.889
Mη χρήση ζώνης ασφαλείας 848
Παραβάσεις Μέθης 737
Μη χρήση κράνους 730
Παραβάσεις οχημάτων (ΚΤΕΟ) 583
Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα 360
Χρήση κινητών τηλεφώνων 266
Παραβίαση ερυθρού Σηματοδότη 237
Αντικανονικοί ελιγμοί 175
Κίνηση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) 132
Αντικανονικό Προσπέρασμα 123
Παραβίαση προτεραιότητας 54
Mη χρήση παιδικών καθισμάτων 29
Κίνηση στην αριστερή λωρίδα 13
Λοιπές παραβάσεις 19.802
Σύνολο Παραβάσεων 31.978

Τα μέτρα θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση εν όψει και της εορταστικής περιόδου της Πρωτομαγιάς, με στοχευμένο σχεδιασμό ο οποίος περιλαμβάνει:

 • Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής
 • Αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.
 • Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.
 • Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.
 • Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων, εστιάζοντας την προσοχή στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ.), καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων (χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).
 • Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική συγκέντρωση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λ.π.)
 • Κατά τόπο κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στις οποίες θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
 • Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.
 • Ενημέρωση των πολιτών μέσω των Υπηρεσιών Επικοινωνίας, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Επιπρόσθετα, κατά την εορτή της Πρωτομαγιάς, θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών μεγίστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.

Υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των χρηστών του οδικού δικτύου και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις, τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Οδηγώ με Ασφάλεια σημαίνει:

 • Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κ.Ο.Κ.
 • Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.
 • Σέβομαι τα όρια ταχύτητας.
 • Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα.
 • Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη.
 • Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα.
 • Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες.
 • Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.
 • Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας.
 • Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας.
 • Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος.
 • Πριν ξεκινήσω για ταξίδι ελέγχω το όχημα που θα οδηγήσω.

Για περισσότερες χρήσιμες συμβουλές στον τομέα πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων και οδικής ασφάλειας, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr