Με σύμμαχο τον καλό καιρό γιορτάσθηκαν οι εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου

 

Πλήθος Ξανθιωτών παρακολούθησε την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση – Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Σταμάτης

Πραγματοποιήθηκε η επιμνημόσυνη  δέηση στο ηρώο της πόλης – χοροστατούντως του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου –  καθώς και με την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

 

Γ. Σταμάτης: Αυτήν την πατρίδα που παραλάβαμε, να την παραδώσουμε ελεύθερη και στα παιδιά μας. Χρόνια πολλά σε όλους.

Η πατρίδα γιορτάζει, οι Έλληνες γιορτάζουμε, το Έθνος γιορτάζει, η Εκκλησία γιορτάζει. Πρώτα από όλα να πω συγχαρητήρια για την παρέλαση, συγχαρητήρια στο Δ΄Σώμα Στρατού (σε αυτούς που κρατούν τις θερμοπύλες). Οι σκέψεις μας, αυτήν την στιγμή, είναι στους Έλληνες της Μαριούπολης που υποφέρουν. Ελπίζουμε σίγουρα να έρθει η Ειρήνη και με βάση την ημέρα, πρέπει εμείς να φανούμε αντάξιοι σε όλα αυτά που οι πρόγονοί μας πολέμησαν και αυτήν την πατρίδα που παραλάβαμε, να την παραδώσουμε ελεύθερη και στα παιδιά μας. Χρόνια πολλά σε όλους.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ & ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ: Να ξεχάσουμε το «εγώ» και να γίνουμε «εμείς».

Από την πλευρά του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, επισήμανε τα εξής:

Διπλή γιορτή σήμερα. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και ολοκλήρου του ανθρωπίνου γένους αλλά και ο Ευαγγελισμός του γένους μας. Καμαρώσαμε τα παιδιά μας, την μαθητιώσα νεολαία, τα στρατευμένα μας παιδιά, τους πολιτιστικούς συλλόγους, αυτήν την όντως λαμπρά ημέρα σήμερα, με την συμμετοχή όλου του λαού μας, αφού δυο χρόνια πια είχαμε στερηθεί αυτήν την δυνατότητα των παρελάσεων. Τιμούμε σήμερα εκείνους που μας πρόσφεραν την Ελευθερία μας. Όμως, το πρωί στην Δοξολογία αναγνώσαμε μια ευχή της Εκκλησίας, που λέει: «Κύριε κατάστησον ημάς, αξίους της Ελευθερίας». Εκείνοι, οι πρόγονοί μας, μας την παρέδωσαν. Εμείς οφείλουμε να την διαχειριστούμε την Ελευθερία, σωστά. Όλα αυτά τα οποία κάνουμε σήμερα, είναι προς τιμήν τους. Εκείνο όμως που θα ήθελαν οι πρόγονοί μας και μας το άφησαν σαν παρακαταθήκη, είναι να ξεχάσουμε το «εγώ» και να γίνουμε «εμείς». Να διαφυλάξουμε την ενότητα του λαού μας – αυτό είναι το πιο σημαντικό – και να παρακαλέσουμε εκείνον ο οποίος ήρθε στον κόσμο για να φέρει την Ειρήνη (αλλά που εμείς αυτήν την στιγμή αποδεικνύουμε ότι δεν την θέλουμε την Ειρήνη). Στρέφεται το μυαλό μας, σε έναν λαό που μάχεται για να κρατήσει την πατρίδα του, όπως πολέμησαν και οι πρόγονοί μας. Να τους έχουμε στο μυαλό μας και στην Προσευχή μας, γιατί – θα επαναλάβω εκείνο που είπα το πρωί στον Ναό- ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός λέει «Δεν έχουμε το δικαίωμα να ευτυχούμε μόνοι μας, αλλά να ευτυχήσουμε με όλους τους ανθρώπους». Χρόνια πολλά και ευλογημένα.

Ακολούθως, ο Στρατηγός Διοικητής του Δ΄Σώματος Στρατού κ. Ιωάννης Τσιόπλος, δήλωσε: Εύχομαι σε όλους τους κατοίκους της Θράκης αλλά και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετεί σε αυτήν την ιερή ακριτική γη , χρόνια πολλά για την διπλή γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου του ΄21 και εύχομαι, η Παναγιά να πρεσβεύει για όλους μας και να σκέπει το Δ΄Σώμα Στρατού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης δήλωσε: Αισθανόμαστε ιερή περηφάνια για τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας. Θέλω να σας πω ότι όταν οι Έλληνες ξεκίνησαν τον αγώνα για την Ελευθερία, δεν είχαν τίποτα. Θα σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι όταν ο Ναύαρχος Δεριγνύ είπε στον Στρατηγό Μακρυγιάννη «είναι αδύνατες οι θέσεις σας», εκείνος του απάντησε χαρακτηριστικά ότι «μπορεί να είναι αδύνατες οι θέσεις μας, αλλά είναι δυνατή η πίστη μας και η πίστη στον Θεό και στην Ελευθερία». Αυτά λοιπόν τιμούμε σήμερα και σε αυτά πρέπει να βασιζόμαστε. Πίστη στις δυνάμεις μας, αγώνας στον Θεό μας, για να τα βγάλουμε πέρα. Ζούμε δύσκολες εποχές, αλλά αν είμαστε ενωμένοι, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες».

θυσιαστούμε, για αυτόν τον ευλογημένο τόπο και την κοινωνία, θα το κάνουμε. Χρόνια πολλά σε όλους!