Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης

Απορρίφθηκε με ψήφους 156 κατά, 142 υπέρ και 1 παρών, η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, επί 299 ψηφισάντων, 156 βουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενώ υπήρξε και 1 “παρών” του ανεξάρτητου βουλευτή Κ. Μπογδάνου. Σημειώνεται ότι απουσίαζε από την ψηφοφορία η βουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου λόγω έκτακτης εισαγωγής της στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

  • Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, “πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών”.
  • Κατά την τριήμερη συζήτηση έλαβαν τον λόγο 150 βουλευτές, 6 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, 28 υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί, καθώς και οι 6 πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, δηλαδή 190 ομιλητές.

 

Γιατί δεν ήμαστε ικανοποιημένοι

Απόσπασμα από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ:

Στη δική μου παρέμβαση θα επιλέξω μόνο μερικά από τα κεφάλαια της δράσης μας, επιδιώκοντας να αναδείξω την πολιτική τους ουσία, ενταγμένα όμως στο περιβάλλον τουςΓιατί είναι αλήθεια ότι όλες οι δράσεις μας αναπτύχθηκαν σε συνθήκες πρωτοφανών κρίσεων, χωρίς να υπάρχει πρόσφατο ιστορικό προηγούμενο και θεσμική μνήμη διαχείρισης αντίστοιχων γεγονότων.

  • Αναφέρομαι προφανώς στη χειρότερη παγκόσμια πανδημία των τελευταίων 100 ετών, στη δευτερογενή κρίση στην αγορά ενέργειας που όμοιά της σημειώθηκε πριν από μισό αιώνα. Στα ακραία καιρικά φαινόμενα της «Μήδειας» και της «Ελπίδας» στην Αττική, του «Ιανού» στην Καρδίτσα, στους σεισμούς στη Σάμο και στην Κρήτη. Στον καύσωνα του 2021 και στις καταστροφικές πυρκαγιές που ακολούθησαν. Στην υβριδική επίθεση που δέχθηκε η χώρα μας στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020 από την Τουρκία, με την ακραία εργαλειοποίηση του προσφυγικού, αλλά και στα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο το ίδιο έτος.
  • Ούτε βαρυγκομούμε, ούτε λιποψυχούμε. Η ανάληψη ευθύνης είναι για τα δύσκολα κι εμείς μπορούμε να πούμε ότι προσπαθήσαμε και καταφέραμε να περάσουμε μέχρι τώρα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες μέσα από όλες αυτές τις θύελλες.
  • Οι τεράστιες αυτές εξωγενείς προκλήσεις μπορεί να δυσκόλεψαν όμως δεν άλλαξαν την πορεία της χώρας προς την πρόοδο. Σήμερα η Ελλάδα είναι διπλωματικά και αμυντικά πιο ισχυρή από ποτέ, με την οικονομία και την κοινωνία όρθιες απέναντι στην επέλαση του κορονοϊού, με την παιδεία και την υγεία να αναβαθμίζονται, με το κράτος να ψηφιοποιείται, με τους φόρους να μειώνονται και με τους πιο αδύναμους να προστατεύονται.

Είμαστε ικανοποιημένοι; Απαντώ αμέσως αρνητικά. Όχι όμως γιατί είμαστε στη λάθος κατεύθυνση ούτε γιατί δεν έχουμε ταχύτητα, αλλά γιατί δεν έχουμε όλοι σε όλα την ταχύτητα την οποία πρέπειΚαι αυτό ισχύει και για τα προβλήματα τα οποία συναντήσαμε στην τελευταία χιονοθύελλα, ιδίως στην Αττική. Προβλήματα τα οποία πρέπει να γίνουν διδάγματα.