Γιώργος Τσιτιρίδης. Μία συνέντευξη «εφ όλης»

ΠΟΛΛΑ ΕΡΓΑ

ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

Η ΑΘΗΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΠΟΤΑΜΙΑΣ

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΜΥΡΩΔΑΤΟΥ;

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΒΔΗΡΩΝ;

ΑΝΤΙΠΛΥΜΥΡΙΚΑ

Κ.Υ. ΑΒΔΗΡΩΝ

Μετά από 7,5 χρόνια στο τιμόνι του δήμου Αβδήρων ο Γ. Τσιτιρίδης «ξεδιπλώνει» τις σκέψεις του στην ΗΧΩ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ για όσα έγιναν στην θητεία του και όσα ακόμη θέλει να κάνει αν το θέλουν οι συνδημότες του στις επόμενες εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΒΔΗΡΩΝ Γ. ΤΣΙΤΙΡΙΔΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΣΤΗΝ «ΗΧΩ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ»

Ο δήμαρχος Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδης κάνοντας αναφορά στην παρουσία του στο τιμόνι του δήμου, ανέφερε ότι ο δήμος είναι πρωτοπόρος όχι μόνον στο επίπεδο των δήμων της Ξάνθης, αλλά ολοκλήρου της Περιφέρειας σε εντάξεις χρηματοδοτούμενων έργων. «Στο νομό Ξάνθης είμαστε ο πρώτος δήμος και με διαφορά από την αρχή της θητείας από το 2014 που έχουμε εντάξει σε χρηματοδοτικά προγράμματα πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ και με αυτά που αναμένουμε από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης θα ξεπεράσουμε τα 30 με 35 εκατομμύρια ευρώ».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι χρηματοδοτήσεις είναι είτε από το ΥΠΕΣ, από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και τώρα από το ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, από το ΠΕΠ της Περιφέρειας από το ΕΣΠΑ και από τομεακά προγράμματα των υπουργείων και κυρίως έργα υποδομών, που έλειπαν τόσα χρόνια από τον δήμο.

Ο δήμαρχος Αβδήρων θεωρεί ότι ένα από τα σπουδαιότερα έργα είναι ο βιολογικός του Σελέρου προϋπολογισμού 4,5 εκ. ευρώ, του δικτύου αποχέτευσης το οποίο ήδη κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή.

Επίσης, όπως σημείωσε, ένα άλλο πάρα πολύ σημαντικό έργο είναι ο βιολογικός των Αβδήρων και του Μυρωδάτου.

Εκεί που ο δήμαρχος είναι υπερήφανος είναι οι σχολικές υποδομές. Όπως σημείωσε είναι ο μοναδικός δήμος που έχουν εγκριθεί από την Περιφέρεια 8 ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολείων τα οποία είναι κατασκευασμένα πριν από 50 έως και 70 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα αναβαθμίζονται το δημοτικό σχολείο των Αβδήρων, Πολυσίτου και την άλλη εβδομάδα υπογράφετε η   ενεργειακή αναβάθμιση του δημαρχείου και του κτιρίου που στεγάζεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Γυναικών της Ν. Κεσσάνης. Μέσα στον Φεβρουάριο δημοπρατείται η ενεργειακή αναβάθμιση του γυμνασίου Γενησέας και του δημοτικού και γυμνασίου Αβδήρων με συνολικό κόστος 2,5 εκ. ευρώ και εν τω μεταξύ έχει υπογραφή η σύμβαση και ξεκίνησαν οι εργασίες για ένα σύγχρονο δημοτικό σχολείο στην Διομήδια.

Το Τοπικό Χωρικό του δήμου Αβδήρων που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη με προϋπολογισμό 700.000 από την Περιφέρεια όπου θα καθοριστούν οι όσοι χρήσης και οι συντελεστές δόμησης.

Έργα σε εξέλιξη όπως τα έργα αγροτικής οδοποιίας με προϋπολογισμό αρκετών εκατομμυρίων και πιο συγκεκριμένα το κομμάτι Γενισέα Γκιώνα Μέλισσα όπου και θα ασφαλτοστρωθεί και μέχρι το καλοκαίρι θα συνδεθεί η Γενισέα με την Γκιώνα και την Μέλισσα καθώς επίσης κατασκευάζεται ο δρόμος Μάνδρα προς την Γεννησέα μήκους 2,5 χιλιομέτρων και ετοιμάζεται η μελέτη για τα επόμενα 3 χιλιόμετρα. Όσο για τις αναπλάσεις οικισμών, αυτές άλλες  έχουν γίνει και άλλες γίνονται την παρούσα χρονική στιγμή όπως έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση στους οικισμούς του πρώην δήμου Σελέρου προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ.

Όσο για την ανάπλαση του Σουνίου, αυτή χρηματοδοτήθηκε από την Αναπτυξιακή Ροδόπης 430.000, για πεζοδρόμια, ασφαλτόστρωση, φωτισμό όπου επίσης από την αναπτυξιακή θα χρηματοδοτηθεί ο υδατόπυργος της Ν. Κεσσάνης που καταγράφηκαν προβλήματα στατικότητας. «Υπάρχουν έργα μικρά και μεγάλα που γίνονται αυτή τη στιγμή στο δήμο Αβδήρων που υλοποιούνται με χρήματα του δήμου (ΣΑΤΑ) κυρίως από χρηματοδοτικά προγράμματα όπως είναι η άρδευση, με καινούριες γεωτρήσεις και δίκτυα άρδευσης στην περιοχή του Σελέρου».

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Ο δήμαρχος Αβδήρων δεν κρύβει την ικανοποίηση του για την ανανέωση του στόλου των οχημάτων και μηχανημάτων του δήμου αναφέροντας χαρακτηριστικά είπε: «Διαθέτουμε πλέον δύο εκχιονιστικά οχήματα και αλατιέρες τα οποία δεν υπήρχαν παλαιότερα για περιπτώσεις χιονοπτώσεων και παγετού. Έχουμε πάρει δύο jcb, δύο φορτηγά, 3 ημιφορτηγά και πάρα πολλά απαραίτητα οχήματα καθώς και ένα καλαθοφόρο, με χρήματα είτε από το υπουργείο εσωτερικών ή με δικά μας χρήματα. Επίσης, πρέπει να αναφέρω ότι είμαστε υπερήφανοι και πρωτοπόροι σε όλη την ΑΜΘ γιατί βάλαμε ράμπα ΑΜΕΑ για να κάνουν τα μπάνια τους τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΕΣ

Ο Γ. Τσιτιρίδης νοιώθει περήφανος που ο δήμος Αβδήρων αξιοποίησε το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την πρόσληψη στον δήμο 30 + 10 υπαλλήλων από την ΔΕΥΑ, όπου δίνεται η δυνατότητα στους μακροχρόνια ανέργους να δουλέψουν για δύο χρόνια προκειμένου να συμπληρώσουν τα ένσημα και να βγούνε στην σύνταξη.

Ο Δήμος πληρώνει το 25% και το υπόλοιπο 75% ο ΟΑΕΔ. Με αυτό τον τρόπο ο δήμος έχει επί πλέον προσωπικό για εργατικά χέρια και υπαλλήλους με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΤΑΜΙΑΣ

Ο δήμαρχος Γ. Τσιτιρίδης στην συνέχεια έκανε αναφορά στα Λουτρά της Ποταμιάς όπου προχώρησε ενόψει της αξιοποίησης τους στην αναγνώριση των φυσικών πόρων, δηλαδή την αναγνώριση ως ιαματικές πηγές αλλά υπάρχει η ιδιομορφία ότι δεν είναι δημοτικές εκτάσεις τα λουτρά της Ποταμιάς αλλά ήταν παλιά στον ΕΟΤ, μετά πέρασαν στον ΤΑΙΠΕΔ μετά πέρασαν ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ και όλα αυτά τα χρόνια έγιναν προσπάθειες είτε να παραχωρηθούν στον δήμο για 50 χρόνια προκειμένου να αξιοποιηθούν ή μέσω ΣΔΙΤ ή ακόμη και να αγοραστούν από τον δήμο με ένα λογικό τίμημα αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε από την Αθήνα και από όλες τις προαναφερθείσες εταιρείες που έχουν στην δικαιοδοσία τους ακίνητα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ανά την Ελλάδα και φυσικά ο λόγος που δεν παραχωρήθηκε στον δήμο ήταν ότι δημιουργήθηκε μία ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ όπου όλες οι Ιαματικές Πηγές θα περάσουν σε αυτή την Α.Ε. που θα ανήκει στο κράτος και θα αξιοποιηθούν από το κράτος. Ποιο συγκεκριμένα αναφέρει. «Ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021 και με ΦΕΚ αυτή η ΑΕ θα πάρει με ή χωρίς την συναίνεση των δήμων όλα αυτά τα ακίνητα και θα τα αξιοποιήσει».

ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΜΥΡΩΔΑΤΟΥ

«Από την αρχή προσπαθήσαμε τον χώρο να τον νοικιάσουμε σε κάποιον ιδιώτη πάντα με τους όρους ενός κάμπινγκ χωρίς την αδειοδότηση γιατί δεν την είχε. Με λίγα λόγια, ο δήμος Αβδήρων, απλά θα νοίκιαζε έναν χώρο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως κάμπινγκ ή οτιδήποτε άλλο. Έγινε δύο φορές ο διαγωνισμός, βρέθηκε επενδυτής είτε από Ελλάδα είτε από Βουλγαρία αλλά τελευταία στιγμή ο επενδυτής δεν ξεκινούσε να κάνει κάτι.

Αποφασίσαμε στο τέλος, να λειτουργήσει ο δήμος μόνος του ως κάμπινγκ τον συγκεκριμένο χώρο και οι Τεχνικές Υπηρεσίες ξεκίνησαν αυτήν την διαδικασία. «Έχουμε δηλώσει στο κτηματολόγιο τον συγκεκριμένο χώρο γιατί ναι μεν ανήκει στον δήμο αλλά αυτό που θέλαμε ήταν να χωριστεί το συγκεκριμένο οικόπεδο των 30 στρεμμάτων του κάμπινγκ από την συνολική έκταση των 4000 στρεμμάτων που ανήκουν στην περιοχή του Μυρωδάτου και πλέον έχει χαρακτιριστεί σαν ξεχωριστό οικόπεδο και ήδη βρίσκονται στην πορεία του τελειώματος των μελετών για να πάρουμε τις σχετικές αδειοδοτήσεις για να μπορέσουμε να το λειτουργήσουμε.

 

ΠΟΤΕ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ;

Ο Δήμαρχος πιστεύει ότι μέχρι το καλοκαίρι του 22 θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και ακολούθως θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Μέχρι το 2023 και το αργότερο το Καλοκαίρι του 2024 θα ξεκινήσει την λειτουργία του.

Όπως μας εξήγησε ο δήμαρχος, ο χώρος δεν θα λειτουργεί μόνο για τροχήλατα αλλά θα υπάρχουν και ξύλινα σπιτάκια μέσα τύπου μπανγκαλόου: «Η αλήθεια είναι ότι δεν καταφέραμε να το κάνουμε μαζί με τα Λουτρά αλλά δεν το βάζουμε κάτω.  Όσον αφορά τις εντάξεις σε έργα υποδομών τα πήγαμε ως δήμος άριστά, όσον αφορά την τουριστική ανάπτυξη υστερήσαμε αλλά, από εδώ και εμπρός, είναι στόχος της δημοτικής αρχής να κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα».

ΑΝΤΙ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ

«Το 2014 τον Σεπτέμβριο, αναλάβαμε την διοίκηση και τον Ιανουάριο του 2015 έγιναν οι μεγάλες πλημύρες. Αυτό στάθηκε η αφορμή να κάνουμε πάρα πολλές παρεμβάσεις όσον αφορά τον καθαρισμό των παλιών καναλιών και την δημιουργία νέων για να υπάρχει αντιπλημμυρική προστασία. Το πιο σημαντικό είναι ότι καταφέραμε και εντάξαμε στο Αντώνης Τρίτσης δύο σημαντικά έργα προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ. Το ένα είναι η διευθέτηση του ρέματος της Γεννησέας. Όπως είναι γνωστό η Γεννησέα είναι χαμηλά και σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων υπάρχει ο κίνδυνος πλημύρας, οπότε, ήταν μονόδρομος για να την προστατεύσουμε. Θα γίνουν σαζανέτ και θα σκαφτεί πιο βαθιά ο χείμαρρος και το άλλο αντιπλημμυρικό είναι της Λευκόπετρας. Εκ του αποτελέσματος και με τις παραπάνω μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις δεν είχαμε πλημυρικά φαινόμενα στον δήμο και στην περίπτωση της Πολιτικής Προστασίας, τα πήγαμε πολύ καλά, ενώ βλέπουμε σε άλλους δήμους οι καταστροφές είναι μεγάλες.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Όσο για τις παραλίες, ο δήμαρχος αναφέρει ότι έγιναν αρκετά βήματα. Λειτουργούν αρκετά αναψυκτήρια στην περιοχή του Μυρωδάτου και των Αβδήρων  και το ποιο σημαντικό είναι ότι ο αριθμός των ναυαγοσωστών αυξήθηκε από τους 3 στους 7 μαζί με τον εξοπλισμό τους με αποτέλεσμα να νοιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια ο επισκέπτης από την Ξάνθη και την Βουλγαρία.

Ο καθαρισμός των παραλιών με το μηχάνημα που μας έδωσε ο ΤΑΠ ως ανταποδοτικό, ξεκινούν τον Απρίλιο, οπότε κοσκινίζεται η άμμος και με την συνδρομή και τον άλλων οχημάτων του δήμου, οι κάτοικοι των εξοχικών κατοικιών και οι επισκέπτες είναι ικανοποιημένοι.

Κ.Υ. ΑΒΔΗΡΩΝ

Ο Δήμαρχος δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για την επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας Αβδήρων όπως παλιά. «Γνωρίζεται ότι το ΚΥ Αβδήρων εξυπηρετεί πάνω από 30.000 κατοίκους στον δήμο Αβδήρων και Τοπείρου δεν λειτουργούσε για δύο μήνες. Το δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα και άλλοι φορείς αντιτάχθηκαν και βοήθησαν στην επαναλειτουργία του με αποτέλεσμα να νοιώθουν ασφάλεια οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής.

ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Τέλος, ο δήμαρχος δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της περιοχής από τον όμιλο Χαλιορή ο οποίος προτίθεται να εγκαταστήσει θερμοκηπιακή μονάδα αντίστοιχη του Ερασμίου και να δώσει πάνω από 100 θέσεις εργασίας στην περιοχή της Ν. Κεσσάνης και της Ποταμιάς.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ