Μετά την πυρκαγιά, άμεση προτεραιότητα της αποκατάστασης των καπναποθηκών της Π.Ε. Ξάνθης

Κ. Κουρτίδης: «Αυτή την δουλειά θα την κάνω διότι είμαι ο μόνος που μπορώ να την κάνω, θα την εντάξω σε πρόγραμμα και εγώ μπορεί να μην είμαι αντιπεριφερειάρχης αλλά θα το αρχίσω»

Μετά το τραγικό συμβάν της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις καπναποθήκες και άφησε το στίγμα της στην κοινωνία της Ξάνθης, πρέπει να βάλλει στην διαδικασία τους αρμόδιους, της αναθεώρησης της αντιμετώπισης του συγκεκριμένου θέματος από τους τοπικούς φορείς αλλά και το κράτος.

Με δεδομένη την δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Κ. Κουρτίδη σχετικά με την ανάδειξη πρωτοβουλιών από πλευράς του για την προστασία συντήρηση αξιοποίηση των καπναποθηκών που βρίσκονται υπό την ευθύνη της Π.Ε. Ξάνθης,  τον ρωτήσαμε πώς βλέπει το όλο θέμα μετά και από το τραγικό συμβάν.

Απαντώντας ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι παρακάλεσε την σεκιούριτι που έχει την ευθύνη της προστασίας της Νομαρχίας να βλέπει αν απέναντι στο διατηρητέο του «Γκαίρη» υπάρχουν άστεγοι.

Το επόμενο βήμα ήταν να δώσει εντολή κάποιοι από τους υπαλλήλους να ελέγχουν την παρουσία αστέγων στο εν λόγω κτίριο, προκειμένου να αποφευχθεί παρόμοια περίπτωση εμπρησμού στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν.

Το επόμενο βήμα αμέσως μετά την ανάληψη ήταν να ανατεθεί σε συνεργείο για τον καθολικό καθαρισμό του χώρου, κυρίως εύφλεκτων υλικών για να μη γίνει ότι έγινε στην ιδιωτική καπναποθήκη.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην καπναποθήκη που φιλοξενεί τους συλλόγους και οι σύλλογοι φροντίζουν για την πυρασφάλεια και γενικότερη φροντίδα της καπναποθήκης και προγραμμάτισε επίσκεψη στο υπόγειο του εν λόγω κτιρίου προκειμένου να ελεγχθεί η παρουσία ξύλων και γενικά εύλεκτων υλικών.

Ακολούθως ο αντιπεριφερειάρχης έκανε αναφορά στις δύο άλλες καπναποθήκες που έχει την ευθύνη και βρίσκονται απέναντι από το Αμοιρίδιο, δίπλα στην παιδική χαρά, όπου η μία είναι κατοικήσιμη και στην άλλη «σφράγισε» πόρτες και παράθυρα με την βοήθεια των Τεχνικών Υπηρεσιών οπότε προς το παρών είναι αδύνατο να μπούνε μέσα άνθρωποι που πιθανών να κινδυνεύσει η ζωή τους αλλά και να γίνει ότι έγινε προχθές και αυτός ήταν ο λόγος που έκανε την αναφορά στην συνέντευξη του για την καταγραφή των καπναποθηκών αλλά και την παρακολούθηση κάτι που ήδη όπως ανέφερε ξεκίνησε.

Στην συνέχεια ο Κ. Κουρτίδης επανέλαβε την θέση του για την αξιοποίηση των καπναποθηκών και ξεκίνησε λέγοντας ότι το πρώτο βήμα υλοποιείτε δηλαδή η απομάκρυνση όλων των εύφλεκτων υλικών και κάνοντας αναφορά στην πυρκαγιά της ιδιωτικής καπναποθήκης ανέφερε ότι κάηκαν γιατί τα ξύλα και τα ξερόχορτα ήταν εύφλεκτα και αυτό θα προσπαθήσει να το αποφύγει στις καπναποθήκες που έχει η αντιπεριφέρεια.

Τα επόμενα βήματα μετά την καθαριότητα και την απομάκρυνση με την βοήθεια της αστυνομίας ανθρώπων που δεν πρέπει να είναι εκεί, θα αρχίσει η μελέτη αποκατάστασης τους.

Ο αντιπεριφερειάρχης γνωρίζει ότι αυτή η διαδικασία είναι μακρά και επίπονη όμως θα την ξεκινήσει μας είπε αποφασισμένος, «αυτή την δουλειά θα την κάνω διότι είμαι ο μόνος που μπορώ να την κάνω, θα την εντάξω σε πρόγραμμα και εγώ μπορεί να μην είμαι αντιπεριφερειάρχης αλλά θα το συνεχίσω. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα της γραφειοκρατίας, ήθελα να βάψω το ακίνητο του Γκαίρυ και μου είπαν ότι για να πάρω άδεια από των νεοτέρων μνημείων στην Θεσσαλονίκη, χρειάζεται ένας χρόνος. Εμένα είναι η δουλειά μου να το ξεκινήσω και να το προστατεύσω. «Στο Γκαίρυ έσπασαν την κλειδαριά, τι ποιο απλό από το να αλλάξουμε την κλειδαριά. Θέλω να γίνει ένας χώρος ανοιχτών εκδηλώσεων, ήδη έδωσα εντολή να καθαριστεί, έγιναν κάποιες εργασίας αποκατάστασης και συνεχίζουμε. 8 στρέμματα χώρος γιατί να μην αξιοποιηθεί; Με την ίδια λογική, γιατί να μην αξιοποιηθούν οι καπναποθήκες; Θέλει χρόνο, θα τον διαθέσουμε.

Ας ελπίσουμε ότι ο Κ. Κουρτίδης εξ αιτίας της γραφειοκρατίας να μην κουραστεί και αλλάξει προτεραιότητες.