Αντιπρόεδρος Τουρκίας | Η Κύπρος είναι τουρκική από το 1571

Είναι γεγονός ότι η Ελληνική Διπλωματία με τον επικεφαλής υπουργό Ν. Δένδια αναπτύσσει την εξωστρέφεια της Χώρας και αν μη τι άλλο κοινωνεί την παραβατικότητα της Τουρκίας σε βάρος των συμφαιρόντων της Κύπρου και της Ελλάδος.

Αυτό μπορεί σε περίπτωση που υπάρχει κατά την ταπεινή μας γνώμη σύρραξη με τους γείτονες να μην ωφελήσει άμεσα την Χώρα μας και κανένας από τους “συμμάχους” αν δεν έχει ορατά οφέλη δεν θα “ματώσει” για το χατίρι της    Ελλάδος.

Τότε εύλογα θα ρωτήσει κάποιος τότε σε τι θα μας χρησιμεύσει αυτή εξωστρέφεια;

Μα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά την κρίση ή ακόμη και τον πόλεμο με την Τουρκία, εκεί η Ελλάδα διαχρονικά έχει δείξει ότι εξαρτάτε άμεσα από τα συμφαίροντα των μεγάλων δυνάμεων και ως συνήθως χάνει ακόμη και αν κερδίζει τον πόλεμο.

Οι Τούρκοι γνώστες του Ανατολίτικου παζαριού ξέρουν να κερδίζουν την “εκτίμηση” των μεγάλων παικτών και άρα εκ προοιμίου η Τουρκία βρισκόταν σε καλλίτερη θέση.

Όταν όμως υπάρχουν δεσμεύσεις και συμφωνίες διακρατικές  και κυρίως αμυντικές είναι βέβαιο – εδώ ισχύει το ποτέ μη λες ποτέ – ίσως κάνει αυτούς που αποφασίζουν αν μη τι άλλο να γνωρίζουν ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης.

Άλλωστε αυτός είαι ο σκοπός των δηλώσεων των Τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι δεν διστάζουν να παραποιήσουν την ιστορία για να βγάλουν ότι το “κακό παιδί” στην προκειμένη περίπτωση είναι η Ελλάδα.

Εκτιμώ ότι όσο η σύσφιξη  των σχέσεων με την Γαλλία, την Αίγυπτο – αυτό πονάει πολύ τους Τούρκους και τις ΗΠΑ αναπτύσσεται θα ακούσουμε τέρατα και σημεία από τους Τούρκους αξιωματούχους.

Συνεχίζει τις εμπρηστικές δηλώσεις η Άγκυρα, στον απόηχο των αμυντικών συμφωνιών της Ελλάδας με την Γαλλία και τις ΗΠΑ, με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, να μιλά για την Κύπρο, σημειώνοντας πως «είναι ένα νησί, το οποίο ειναι δικό μας απο το 1571».

Απευθυνόμενος, με προκλητικό τόνο, σε Αθήνα και Λευκωσία, ο Οκτάι δήλωσε πως «σήμερα, επειδή προσπαθούν να πουν μερικά πράγματα, να καταλάβουν ποιοι είναι η μειoνότητα και ποιοι οι εισβολείς. Να τους το θυμίσουμε στους Έλληνες, στους Ελληνοκύπριους και σε όλο τον κόσμο».

Παράλληλα, ο Οκτάι τόνισε πως «στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορούν να φτάσουν πουθενά με τις προσπάθειες αποκλεισμού της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων». Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στο ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo», σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι που δεν το κατάλαβαν αυτό, χρησιμοποίησαν ένα πλοίο ιταλικής ιδιοκτησίας με σημαία Μάλτας και επιχείρησαν να το στείλουν για έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας. Να υπογραμμίσω πως όποιος χάνει την πορεία του στη Μεσόγειο, θα πάρει την απάντησή του».

Αναφερόμενος στην υπογραφή των συμφωνιών της Ελλάδας με Γαλλία και ΗΠΑ, ο Οκτάι δήλωσε πως «με όποιον και να έχουν συμφωνήσει και οποιαδήποτε συμφωνία κι αν έχουν κάνει, μην βασιστούν σε αυτές και σε όποιους κρύβονται από πίσω τους και να μην κάνουν ενέργειες σαν κακομαθημένοι. Το λέω αυτό και στην Ελλάδα και στους Ελληνοκύπριους. Αν το επιχειρήσουν, γνωρίζουν την απάντηση, την οποία θα πάρουν όπως συνέβη ιστορικά, και σήμερα και μελλοντικά».

«Eπίσης, δεν θα υποχωρήσουμε στο ζήτημα να δώσουμε και πάλι ζωή στα Βαρώσια και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την απόφαση αυτή της ‘ΤΔΒΚ’», κατέληξε ο Tούρκος αντιπρόεδρος.