“Αιολικά Πάρκα: Φάκελος Ξάνθη” Ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για την περίπτωση του Λειβαδίτη

Tην υπόθεση της επιχειρούμενης εγκατάστασης αιολικού πάρκου στην περιοχή του Λειβαδίτη Ξάνθης ερευνά το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους “Αιολικά πάρκα: Φάκελος Ξάνθη – Η περίπτωση του Λειβαδίτη” των Ίρις Κατσούλα και Βαγγέλη Λάσκαρη

Το συγκεκριμένο θέμα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον, μετά την αίτηση εταιρείας για την εγκατάσταση 14 τεράστιων ανεμογεννητριών ύψους 210 μέτρων σε μια περιοχή έντονου οικοτουριστικού ενδιαφέροντος, όπου βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους καταρράκτες των Βαλκανίων.

Όπως αναφέρουν οι τοπικοί παράγοντες, που αντιδρούν μαζικά και υπερκομματικά, η αντίθεση δεν αφορά συνολικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και τα αιολικά πάρκα αλλά τη συγκεκριμένη και όσες τέτοιες εγκαταστάσεις επιχειρείται να αδειοδοτηθούν σε προστατευόμενες περιοχές, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ενδιαφέροντος, όπως ο Λειβαδίτης Ξάνθης και το παρθένο δάσος της Χαϊντούς.

“Προσπαθούμε να καταγράψουμε τις εικόνες, τους ήχους και τις μυρωδιές ενός μοναδικού τόπου και να καταλάβουμε γιατί κάποιοι ανησυχούν με την πράσινη ανάπτυξη όπως εφαρμόζεται. Πόσο πράσινη είναι τελικά; Λαμβάνει πραγματικά υπόψιν της τον άνθρωπο, την κοινωνική πλειοψηφία και το περιβάλλον ή εξυπηρετεί τα συμφέροντα λίγων και οικονομικά ισχυρών; ” αναφέρουν οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ, το οποίο διατίθεται ελεύθερα στο κοινό μέσω του Youtube.

https://youtu.be/rIJ0zl6Hkao

Το ντοκιμαντέρ-οδοιπορικό γυρίστηκε την περίοδο που εκκρεμούσε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η αίτηση ιδιωτικής εταιρείας για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου, εναντίον της οποίας είχαν προσφύγει ο τοπικός Δήμος Ξάνθης και φορείς της περιοχής. Λίγο πριν την εξέταση, η αίτηση αποσύρθηκε και αντικαταστάθηκε από μια πανομοιότυπη που κατατέθηκε από εταιρία των ίδιων συμφερόντων με την πρώτη. Έτσι ο αγώνας της τοπικής κοινωνίας συνεχίζεται.

Στο ντοκιμαντέρ τοποθετούνται, μεταξύ άλλων, Καθηγητές Πανεπιστημίου, πολιτικοί, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, επαγγελματίες του οικοτουρισμού, μέλη φυσιολατρικών και πολιτιστικών συλλόγων, εκπαιδευτικοί, κάτοικοι της περιοχής. Πρόκειται για μια παραγωγή του Συλλόγου “ΠΑΣ Αντίκας” και της ProvaT.O. Athens.

Συντελεστές:
Μουσική
Αγγελική Γρηγοροπούλου

Μοντάζ
Ίρις Κατσούλα

Ηχοληψία – συνεντεύξεις
Βαγγέλης Λάσκαρης

Κάμερα
Ίρις Κατσούλα

Κάμερα 2
Ηλίας Γερμαντζίδης

Πλάνα drone
Φώτης Αρναούτογλου

Οργάνωση εκτέλεση παραγωγής
Βαγγέλης Λάσκαρης