Το Βερολίνο θέλει το κεφάλι του Νίκου Δένδια. Ο συνήθως μειλίχιος Χάικο Μάας υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας έχει διαβιβάσει προς το Μαξίμου την επιθυμία αυτή της Καγκελαρίου.

Η ενόχληση της Γερμανίας άρχισε να μεγεθύνεται όταν ο Νίκος Δένδιας σε συνεργασία με το Μαξίμου πρωτοστάτησε ώστε να αυξηθεί το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια και έφερε εις πέρας την συμφωνία για ΑΟΖ με Αιγυπτο και Ιταλία ενώ κατάφερε να πείσει τους Αλβανούς να πάνε από κοινού με την Ελλάδα το θέμα στη Χάγη ξεπαγώνοντας ένα θέμα που εκκρεμούσε χρόνια.

Όταν ο Έλληνας υπουργός στις 2 Ιουνίου τόλμησε να αναφέρει δυσαρέσκεια απέναντι στη Γερμανία για την υπόθεση της διάσκεψης για τη Λιβύη, ο Χάικο Μάας «ξεροκατάπιε»…

Τουρκία: ”Σφίγγει” τον κλοιό γύρω από το HDP ο Ερντογάν

Για να θυμίσουμε χαρακτηριστικά, ο Νίκος Δένδιας είχε πει σε στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference»:

«Καταρχήν, η σχέση της Ελλάδας με την κατάσταση στη Λιβύη τώρα είναι πολύ διαφορετική από ότι ήταν εδώ και λίγους μήνες. Γιατί;  Διότι, πρώτον έχουμε επαναλειτουργήσει την Πρεσβεία μας, έχουμε λειτουργήσει Προξενείο στη Βεγγάζη, έχουμε επισκεφθεί τη Λιβύη, συζητάμε με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης. Κάτι που δεν συνέβαινε με τη διοίκηση Sarraj πριν.

Άρα η Ελλάδα έχει απευθείας διάλογο και μια επικοινωνία με τη λιβυκή πλευρά. Παρά ταύτα, είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανία, εμμένοντας εμμονικά σε μια τακτική, δεν μας κάλεσε και αυτή τη φορά σε αυτή τη συνάντηση. Και αυτή τη δυσαρέσκεια την έχω και εγώ διαμηνύσει στο συνάδελφό μου και νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα γίνει και σε επίπεδο του Πρωθυπουργού και πρόκειται σύντομα να συναντηθώ με τον απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Γιαν Κούμπιτς, ακριβώς για να του μεταφέρω το ίδιο, παρότι γνωρίζω ότι ο ίδιος δεν έχει καμία ευθύνη για αυτό

Όταν στις 16 Ιουνίου στον εκπρόσωπο του SPD που συγκυβερνά με την Μέρκελ ο Δένδιας είπε:

«Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη βαθιά απογοήτευσή μας για το ρόλο του SPD όσον αφορά τα ψηφίσματα για την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Όπως γνωρίζετε, τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και εγώ έχουμε μιλήσει πολλές φορές σχεδόν στους πάντες στη Γερμανία για την αναγκαιότητα να διατηρηθεί η ισορροπία στο Αιγαίο. Και αυτό είναι πηγή σοβαρής ανησυχίας για εμάς. Μπορούμε όμως, το ζήτημα αυτό να το  συζητήσουμε λεπτομερέστερα.» Tότε ο Μάας «ξιφούλκησε» σύμφωνα με πληροφορίες.

Η αλληλουχία λοιπόν αυτών των πράξεων και ειδικά η ανοιχτή αναφορά στην δυσαρέσκεια της Αθήνας για τον αποκλεισμό της από την διάσκεψη για την Λιβύη ήταν που εξοργισαν το Βερολίνο που η αλήθεια είναι πως έχει συνηθίσει σε μια «δουλική» στάση από τις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.

Πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους αναφέρουν πως ο Χάικο Μάας έχει βάλει λιτούς και δεμένους ώστε να αποπεμφθεί ο Νίκος Δένδιας.

Το αν τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει στον «αποκεφαλισμό» του Νίκου Δένδια μένει να το δούμε στην πράξη ακόμα και υπό την μορφή «αναβάθμισης».

Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου θα πρέπει να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά μιας πράξης σαν αυτή.

Καταρχήν σαν «Μητσοτάκης» θα μπορούσε να το δει θετικά καθώς ο Δένδιας στην προκειμένη περίπτωση είναι ο άνθρωπος με τους περισσότερους πόντους στο «Καραμανλικό» στρατόπεδο.

Οι πολιτικοί ωστόσο αυτοί πόντοι είναι που κάνουν εξαιρετικά δύσκολη οποιαδήποτε κίνηση σε βάρος του Νίκου Δένδια. Από την άλλη, η μέχρι τώρα αξιοποίηση κάθε κίνησης του Δένδια έχει προσδώσει και στον ίδιο τον Μητσοτάκη πολιτικό κύρος καθώς στο θυμικό του λαού θα μείνει ως ο πρωθυπουργός που αύξησε την ελληνική επικράτεια μετά από δεκαετίες και του οποίου ο υπουργός εξωτερικών έδωσε σειρά ραπισμάτων στην τουρκική αναθεωρητική πολιτική.

Αν στο ίδιο πλαίσιο ο πρωθυπουργός βάλει και το γεγονός πως ο Νίκος Δένδιας έχει την θετική ψήφο και των ΗΠΑ τότε ίσως να κάνει «πέτρα» την καρδιά του και βάζοντας στην άκρη ακόμα και τις παραδοσιακά καλές σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με την Γερμανία και να είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας που θα πει ένα βροντερό «ΌΧΙ» στην αποπομπή Δένδια. Ένα «όχι» στη Γερμανία που ούτε ο…«επαναστάτης» Τσίπρας δεν τόλμησε.