Θ. Μίχογλου: «Μιλάμε με έργα»

ΧΩΡΙΣ ΤΥΜΠΑΝΟΚΡΟΥΣΙΕΣ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΟΠΕΙΡΟΥ ΥΨΟΥΣ 15 ΕΚ. ΕΥΡΩ

ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΞΑΝΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ

Με εμπόδια από την Αθήνα και τους τοπικούς “παράγοντες” ανάπτυξη δεν γίνεται

Ο Θ. Μίχογλου ξεδιπλώνει την σκέψη του στην ΗΧΩ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ σε μία «εφ’ όλης» συνέντευξη για τον προγραμματισμό του μετά και την πορεία της πρώτης τετραετίας, ξεδιπλώνει τις σκέψεις του για τα επόμενα χρόνια στην διοίκηση του δήμου Τοπείρου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εκλογή στην θέση του δημάρχου, δεν σημαίνει ότι βγήκαμε δήμαρχοι και αράξαμε σε μια καρέκλα και όλα πάνε καλά. Κάνουμε τον καθημερινό μας αγώνα αλλά και τις προτάσεις και τα έργα στον δήμο μας.

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΟΛΑ ΤΑ «ΣΠΑΣΜΕΝΑ» ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΟΠΕΙΡΟΥ

Κάνοντας αναφορά στην πρώτη του θητεία στον δημαρχιακό θώκο, αναφέρει ότι στην πρώτη θητεία, μέχρι να αντιληφθεί ο δήμαρχος τι γίνεται, απαιτείτε κάποιος χρόνος «Πιστεύω ότι η δεύτερη θητεία για έναν αυτοδιοικητικό είναι η ποιο ώριμη για να μπορεί να βάλλει βάσεις και να προσφέρει τα μέγιστα στον δήμο. Εμείς, παρόλο που είμαστε ένας αγροτικός δήμος, παρόλο που έχουμε ελάχιστους υπαλλήλους, παρόλα αυτά έχουμε μεγάλη απορροφητικότητα και φέρνουμε έργα και μπορώ να σας απαριθμήσω κάποια έργα που θα υπογράψουμε ακόμη και σήμερα την έναρξή τους. Είναι αρκετά τα έργα που θα αλλάξουν και την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας, διευκρινίζοντας, όχι με δικούς μας πόρους, γιατί προσπαθούμε να επιβιώσουμε. Αρκεί μόνο να σας πω ότι μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου, αποπληρώσαμε όλα όσα μας άφησε η προηγούμενη διοίκηση, από μια δημοτική επιχείρηση που έκλεισε Ή μία κακοδιαχείριση και πάει λέγοντας. Πληρώσαμε δηλαδή όλα τα σπασμένα εμείς. Μπορώ αυτή την στιγμή να σας πω ότι στον δήμο μας τρέχουν αρκετές προτάσεις όπως είναι θέμα χρόνου να υπογράψουμε την σύμβαση ύψους 3,5 εκ. ευρώ την αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης του δήμου Τοπείρου, το οποίο ξεκινάει από τον Παράδεισο, με ανακατασκευή όλου του κτιρίου με νέους πίνακες, νέα πλήρη δεξαμενή και το δίκτυο θα φτάνει μέχρι και το Δασοχώρι. Είναι ένα μεγάλο έργο για τα δεδομένα του δήμου μας.

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΑ

Έχουμε καταθέσει μία άλλη μελέτη την οποία περιμένουμε από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ύψους 5 εκ. ευρώ η οποία αφορά την συνέχεια του προηγούμενου έργου και περιμένουμε την έγκριση και αφορά όλα τα μειονοτικά χωριά που ξεκινά από την είσοδο του δήμου μας Εύλαλο Ορφανό και καταλήγει μέχρι το Εράσμιο.
Στην συνέχει είναι να υπογράψουμε ένα έργο που έχει δημοπρατηθεί και περιμένουμε, είναι θέμα ημερών να ανοίξουν οι προσφορές για τον ανάδοχο.
Το επόμενο έργο είναι ύψους 1,9 εκ. ευρώ και αφορά την περιοχή Μαγγάνων και έχουμε ετοιμάσει την πρόταση και περιμένουμε να ανοίξει το ΕΣΠΑ, ύψους άλλα 2,5 εκ. για τους οικισμούς Αβάτου Ολβίου ευελπιστούμε και έχουμε την διαβεβαίωση του Περιφερειάρχη ότι θα χρηματοδοτηθούμε καθώς επίσης το μάστερ πλάν για την αξιοποίηση των υποδομών ύδρευσης του δήμου Τοπείρου και έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση.
Είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός σε ένα άλλο πρόγραμμα τοπικό του δήμου Τοπείρου αξίας 580.000 ευρώ το οποίο και αυτό το πρόγραμμα μέσα σε μία εβδομάδα 10 ημέρες θα έχει ξεμπερδέψει οπότε θα μπεί ο ανάδοχος για να μπει και αυτό στην ευθεία για να υλοποιηθεί.
Αυτή την στιγμή δημοπρατούμε ένα έργο αξίας 410.000 ευρώ από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ κατασκευή και διαμόρφωση γηπέδου Αβάτου και μεταλλικής κερκίδας, ένα έργο που για πρώτη φορά στα χρονικά του δήμου μας υλοποιείται αλλά και σε επαρχιακό δήμο της περιοχής μας με κερκίδες 500 θέσεων περίφραξη 25 στρεμμάτων αγωνιστικού χώρου, βοηθητικό γήπεδο επιπλέον εγκαταστάσεις τουαλετών ιατρείο και αποδυτήρια.

Άρα, μας λέτε δήμαρχε ότι αυτές οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν και στα πλαίσια του νομού, να φιλοξενήσουν αθλητικές εκδηλώσεις;

Ακριβώς και αυτή την στιγμή είμαστε ο μόνος δήμος, γνωρίζετε ότι στα ποδοσφαιρικά ο δήμος μας τα πάει πολύ καλά και έχουμε και άλλες πολύ καλές ομάδες στην Α και Γ σε τοπικό επίπεδο
Πληροφορηθήκαμε ότι ετοιμάζεται και παιδικές χαρές στους οικισμούς του δήμου με ένα πολύ μικρό κόστος σε σχέση με παιδικές χαρές άλλων όμορων δήμων με δεδομένο ότι στον δήμο Ξάνθης εδώ και μία πενταετία κατάντησαν σαν της Άρτας το γιοφύρι.

Ακριβώς. Αυτή την στιγμή είναι σε εξέλιξη η εκτέλεση του έργου των δέκα παιδικών χαρών όπου και θα παραδοθούν σε ένα μήνα και αφορά τους οικισμούς Άβατο, Δασοχώρη, Γαλάνη Εράσμιο, Μάγγανα, Όλβιο Εράσμιο Τοξότες κ.τ.λ. αξίας 212.000 ευρώ.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι η δήμος Τοπείρου έχει φροντίσει και για το καταφύγιο αδέσποτων ζώων και έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση ύψους 60.000 ευρώ και δεκάδες μικρά ή μεγαλύτερα έργα όπως προμήθεια μηχανημάτων ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ καθώς και ειδικών μηχανημάτων με προεξάρχοντα τα έργα όπως αποκατάσταση οδοστρωμάτων ύψους 450.000 ευρώ, καθώς και την βελτίωση βατότητας οδών στα αγροκτήματα Αβάτου, Μαγγάνων και Ολβίου με προϋπολογισμό 900.000 ευρώ.
Δήμαρχε βλέπω έναν «οργασμό» παραγωγής έργου στον δήμο Τοπείρου ποιος περίπου είναι ο προϋπολογισμός των έργων που προτίθεστε να αφήσετε παρακαταθήκη στους συνδημότες σας;
Ναι έτσι είναι τρέχουμε και δεν φτάνουμε. Αυτή την στιγμή ο δήμος Τοπείρου, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι βρίσκεται σε μία καθημερινή ένταση ως προς την παραγωγή και κατάθεση μελετών της τάξεως των 15 με 17 εκατομμύρια ευρώ προμήθειες και έργα στον δήμο μας. Νομίζω ότι για έναν επαρχιακό δήμο με πολύ λίγους μηχανικούς είναι επίτευγμα. Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια και πρέπει να συγχαρώ τους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Εμείς δεν είμαστε από τους ανθρώπους που διαλαλούμε του τι θα κάνουμε. Όταν πέσουν οι υπογραφές, τότε λέμε για το έργο μας με ανακοινώσεις
.
ΠΑΡΑΛΙΕΣ – ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ

Ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά εκατοντάδες μην πω χιλιάδες λουόμενους στις παραλίες του δήμου Τοπείρου είναι οι ναυαγοσώστες, είσθε έτοιμοι; Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι ο δήμος να ανταπεξέλθει σε ένα όπως αντιλαμβανόμαστε δυσβάστακτο κόστος;

Όπως γνωρίζετε οι παραλίες δεν ανήκουν στους δήμους και ιδίως οι δικές μας. Ανήκουν στην κτηματική υπηρεσία. Εμείς είμαστε αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο. Τα έσοδά μας από τις παραλίες είναι μηδαμινά και ιδίως τώρα με τον covid είναι λιγότερα κατά 70%, άρα δηλαδή, μπαίνουμε μέσα. Δεν σας κρύβω ότι μαζί με άλλους δήμους όπως αυτού της Κομοτηνής σκεφτόμαστε να τους πούμε πάρτε τις παραλίες και λειτουργήστε της. Εμείς πώς θα τις λειτουργήσουμε όταν δεν έχουμε έσοδα; Δηλαδή με λίγα λόγια να μην πληρωθούν οι υπάλληλοι του δήμου για να πληρωθούν οι ναυαγοσώστες η καθαριότητα; Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και έχουν γίνει τα σχετικά διαβήματα προς την πολιτεία και δεν φταίνε ούτε η δήμαρχοι αλλά ούτε και η ΚΕΔΕ. Στις συζητήσεις παρουσία του αρμόδιου υπουργού για αυτό το θέμα, αυτός ήταν ανένδοτος. Μέχρι σήμερα είχαμε σε δύο παραλίες ναυαγοσώστες τώρα θα έχουμε σε 4 ναυαγοσώστες και το ποσόν είναι δυσβάστακτο δεν μπορούμε να το πληρώσουμε και πρέπει να βάλουμε στον διαγωνισμό 70.000 ευρώ προκαταβολικά, που θα τα βρούμε;
Και τι θα γίνει;
Κάναμε τις προτάσεις μας αλλά η πολιτεία δεν καταλαβαίνει. Σε 10 με 15 μέρες οι πλαζ θα γεμίσουν κόσμο, εμείς δεν μπορούμε να πληρώσουμε ναυαγοσώστες και θα πέσουν τα πρόστιμα στις πλάτες μας. Πέρυσι πληρώσαμε πρόστιμο 15.000 ευρώ πρόστιμο γιατί πήγαινε το λιμεναρχείο και έβλεπε ότι ο ναυαγοσώστης δεν είχε βάρκα, δεν είχε εξοπλισμό και το κυριότερο, είναι δυσεύρετοι και πρέπει να έρθουν από Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Καταλαβαίνουμε την προδιάθεση να δοθούν σε κάποιους που έχουν σχολές όμως, ας μπούνε αυτά τα έξοδα στους προϋπολογισμούς των δήμων για να μπορούμε να τους πληρώνουμε και δεν σας κρύβω ότι μετά από εσάς, θα πρέπει να συζητήσω με τον χειριστή του θέματος, στην λογική ότι για να κάνουμε μεθαύριο τον διαγωνισμό πρόσληψης ναυαγοσώστη πρέπει να εγγραφούν στον προϋπολογισμό 150.000 ευρώ. Που θα τα βρούμε; Από την άλλη, δεν μπορούμε να αφήσουμε και τις παραλίες χωρίς ναυαγοσώστη.

ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ ΦΡΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ;
Στενά του Νέστου. Ένας πόλος έλξης επισκεπτών. Τι κάνει ο δήμος Τοπείρου για να ενισχύσει με παρεμβάσεις;

Έχετε υπόψη ότι τα στενά του Νέστου δεν ανήκουν σε εμάς. Ανήκουν στην Περιφέρεια, στο δασαρχείο Σταυρούπολης, παρεμβάσεις εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να κάνουμε. Αρκεί μόνο να σας πω ότι πριν από πέντε χρόνια πήγαμε να καθαρίσουμε και να κλαδέψουμε σαν δήμος κάποια κλαδιά αυτοφυή για να φαίνεται το ποτάμι και το δασαρχείο ήθελε να πάει τους εργαζομένους στο αυτόφωρο. Αλήθεια πώς περιμένει κανείς να έρθει η ανάπτυξη;

ΚΟΤΖΑ ΟΡΜΑΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ;

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το Δασαρχείο Καβάλας σας παραχώρησε κάποιες εγκαταστάσεις του μέσα στο Κοτζά Ορμάν πώς σκέφτεστε να τις αξιοποιήσετε;

Πριν από δύο χρόνια κάναμε πρόταση για δημοπράτηση αλλά δεν μας το ενέκρινε η αποκεντρωμένη και θα κάνουμε μία νέα προσπάθεια για να το δημοπρατήσουμε και φέτος. Έχει όμορφα ξύλινα σπιτάκια σαν αναψυκτήριο, διαθέτει αίθουσα προβολών που μπορεί να δείξει όλη την ιστορία της περιοχής σε βάθος 200 χρόνων. Θα προσπαθήσουμε με ένα ελάχιστο τίμημα για να δώσουμε προοπτική στην περιοχή και να αυξήσουμε την επισκεψημότητα.
Βέβαια υπάρχει και άλλη πλευρά της ιστορίας όπου ενώ κάναμε ένα πρόγραμμα μέσω του lider για να κάνουμε μέχρι τον προαναφερόμενο χώρο έναν ασφαλτοστρωμένο δρόμο μήκους 3-4 χιλιομέτρων κόστους 600.000 ευρώ, δυστυχώς ενώ είμασταν στην τελική ευθεία, με παρέμβαση του υπουργείου αυτό κόπηκε λόγω της συνθήκης Ραμσάρ. Παρόλα αυτά ο δήμος κάθε χρόνο καθαρίζει τον χώρο από κλαδιά και χόρτα καθιστώντας τον χώρο προσβάσιμο στην προσπάθεια αξιοποίησης της περιοχής.

ΧΥΤΑ
Τι γίνεται με αυτή την πονεμένη ιστορία;

Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη επί δύο χρόνια πρόεδρος, η αποκεντρωμένη δεν μας άφηνε να κάνουμε καμία παρέμβαση διότι μας κατήργησαν από ΦΟΣΔΑ ενώ είμασταν οι τέσσερις δήμοι και αυτά δυστυχώς, μόνο στην Ελλάδα γίνονται. Δυστυχώς εμείς εδώ πέρα είμαστε άλλη Ελλάδα, στην Κρήτη, τον σύνδεσμο τον αφήσανε ΦΟΣΔΑ ενώ οι εδώ επιτήδειοι έλεγαν να γίνει ένας ΦΟΣΔΑ στην Περιφέρεια. Με λίγα λόγια εμείς είχαμε ένα μοντέλο που δούλεψε πάνω από 35 χρόνια και βλέπω ότι κάποια στιγμή θα καταργηθεί το δικό μας και να μείνει μόνο η ΔΙΑΜΑΘ δηλαδή για να εισπράττει μόνον, άλλωστε για αυτό έφερα αντίρρηση σε πολλά θέματα. Με λίγα λόγια εμείς οι δήμοι, πληρώνουμε διπλά και ο δήμος Ξάνθης, δεν ξέρω αν πέρασε από την οικονομική. Με λίγα λόγια ο δήμος Ξάνθης να πληρώνει 2 εκ. για την αποκομιδή και άλλα 2 εκ στην ΔΙΑΜΑΘ που απλά έδωσε ένα φορτηγό που είναι κρατικό και τους μπλε κάδους που επίσης είναι κρατικοί και μετά έρχεται και εισπράττει από εμάς σαν … να μην πω, 200.000 το χρόνο.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο Θ. ΜΙΧΟΓΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΚ ΝΕΟΥ;

Αν φτειάξω αυτά τα πράγματα που έχω προγραμματίσει σαν αυτοδιοικητικός και σας διαβεβαιώ ότι θα γίνουν και αυτός είναι ακόμη ένας λόγος που θα είμαι εκ νέου υποψήφιος για να τελειώσω αυτά τα έργα που ξεκίνησα για να πω ότι έκανα πέντε πράγματα στον δήμο και αποχωρώ.
Αναβάθμισα το δημαρχείο. Αύξησα τα ΚΕΠ, να σας πω ότι υπήρχαν υπάλληλοι που στην προηγούμενη διοίκηση τους είχαν σε ένα γραφείο 2 επί δύο και κανένας δεν μιλούσε; Ποτέ μου δεν κοίταξα αν και ποιος με ψήφισε. Θέλω ο υπάλληλος να νοιώθει άνετα σαν το σπίτι του γιατί ο χώρος εργασίας μας, πρέπει να είναι σαν το σπίτι μας. Βέβαια, όλα αυτά δεν τα είπαμε στον κόσμο ούτε καν στον προεκλογικό μας αγώνα.
Τέλος ο δήμαρχος Τοπείρου ευχαρίστησε τον βουλευτή Σ. Τσιλιγγίρη ο οποίος μεσολάβησε και ο δήμος θα χρηματοδοτηθεί με το ποσόν των 500.000 ευρώ για ασφαλτοστρώσεις