ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ

Μία πολύ παλιά πληγή που ταλανίζει τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας εδώ και πολλά χρόνια και την σέρνει σε έναν οικονομικό βάλτο χωρίς προοπτικές ανάπτυξης και κυρίως χωρίς προοπτικές της μείωσης του κόστους παραγωγής των κτηνοτρόφων και με δεδομένο ότι τα “λόμπι των γαλακτοπαραγωγών δεν δίνουν και μεγάλα περιθώρια κέρδους στους παραγωγούς γάλακτος φαίνεται πώς τελικά με την παρέμβαση της Περιφέρειας βρίσκει τον δρόμο τουλάχιστον προς την θεσμική επίλυση του όλου θέματος και φυσικά από εκεί και πέρα και με δεδομένους τους ρυθμούς λειτουργίας της Περιφέρειας είναι ζητούμενο αν ποτέ ολοκληρωθεί ο περιφερειακός χάρτης των βοσκοτόπων.

.
Την αρμοδιότητα των διαδικασιών που χρειάζεται να ακολουθηθούν για την εκπόνηση του Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αποκτά η Περιφέρεια ΑΜΘ, με Προγραμματική Σύμβαση που υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός.

Η Περιφέρεια αναλαμβάνει έτσι να ωριμάσει, να δημοπρατήσει και να διενεργήσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την επιλογή του αναδόχου που θα συντάξει τις μελέτες διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, συνολικής εκτιμώμενης έκτασης 5 εκατομμυρίων στρεμμάτων και δαπάνης ύψους 2,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Σκοπός των μελετών είναι να κάνουν μια πλήρη καταγραφή των βοσκότοπων και του καθεστώτος χρήσης τους, να προσδιορίσουν την ακριβή επιφάνειά τους, να αξιολογήσουν την ποιότητα και το δυναμικό τους και να καθορίσουν τα έργα υποδομής που χρειάζονται για να αυξηθεί η απόδοσή τους.

Στην συνέχεια οι βοσκότοποι θα διαιρεθούν σε λιβαδικές μονάδες και θα κατανεμηθούν στους κτηνοτρόφους, ώστε αυτοί να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους και να συνεχίσουν να λαμβάνουν τις προβλεπόμενες ενισχύσεις.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μέτιος τόνισε:

«Με την Προγραμματική Σύμβαση που υπογράψαμε με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, τακτοποιούμε το θέμα του καθορισμού των βοσκοτόπων στην Περιφέρειά μας. Ένα χρονίζον πρόβλημα που απασχολεί τους κτηνοτρόφους μας και συνολικά τον πρωτογενή τομέα στην περιοχή μας.

Με το διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης που θα εκπονηθεί, εξασφαλίζουμε την καταγραφή και την αναβάθμιση των βοσκοτόπων μας, ώστε αυτοί να αξιοποιηθούν με τρόπο ορθολογικό και βιώσιμο προς όφελος των κτηνοτρόφων μας, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον.»

Δεν λέμε πολύ καλές οι δηλώσεις του περιφερειάρχη και όπως φαίνεται γνωρίζει το θέμα όμως από τις υπογραφές και τις δηλώσεις μέχρι να υλοποιηθεί όλο αυτό το σχέδιο όπου έπρεπε να ήταν έτοιμο από χθες, απαιτείται χρόνος μέχρι να συντονιστούν όλες οι αντιπεριφέρειες για να υπάρχει μία καθαρή συνολική εικόνα.
Δυστυχώς, θα το πούμε για μία ακόμη φορά ενώ τα τμήματα της Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια θα πρέπει να ήταν σε εγρήγορση λόγω της κατ εξοχήν αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, λόγω έλλειψης προσωπικού αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.
Σαφώς και οι γεωπόνοι και κτηνίατροι της Περιφέρειας και φιλότιμο διαθέτουν και όρεξη, όμως πρέπει να κάνουν και τους γραφιάδες»