Άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, πανίσχυρος οπλισμός και χιλιάδες στρατιώτες – Νέα Σούδα θέλει η Ουάσινγκτον το λιμάνι της ακριτικής πόλης.

Κορυφώνεται σήμερα, Παρασκευή 07/05, η μεγάλη απόβαση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, που θα συμμετάσχουν στην μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ, “Defender Europe 21”.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο φαίνεται πως έχει αποκτήσει για τους Αμερικανούς στρατιωτική σημασία ανάλογη της Σούδας, με την Ουάσινγκτον να επισημαίνει συνεχώς το σπουδαίο γεωπολιτικό ρόλο της ακριτικής πόλης. Ποτέ άλλωστε στο παρελθόν Αμερικανός πρεσβευτής δεν έχει επισκεφθεί τόσες φορές το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όσες ο Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος μιλάει συνεχώς με ενθουσιασμό για την σημασία του.

Την Τετάρτη (05/05) έδεσε στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου το θηριώδες φορτηγό πλοίο «LIBERTY PROMISE» και ξεκίνησε να ξεφορτώνει στρατιωτικό υλικό και προσωπικό που θα αναπτυχθούν κυρίως στα Βαλκάνια με αφορμή την σειρά ασκήσεων «Defender Europe 21», η οποία, εστιάζοντας φέτος στη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια, φέρνει χιλιάδες επιπλέον Αμερικανούς στρατιώτες στην περιοχή.

Παράλληλα, σε μια συντονισμένη κίνηση, αντίστοιχη απόβαση δυνάμεων πραγματοποιείται από πλοία των Αμερικανών και των Βρετανών στο Δυρράχιο της Αλβανίας.

Θυμίζουμε ότι ήδη από τις 19/4 το βρετανικό φορτηγό πλοίο «Hurst Point» ξεφόρτωσε στην Αλεξανδρούπολη υλικό των Βρετανών που έχει αναπτυχθεί στο λιμάνι για τις ανάγκες ΝΑΤΟικών δραστηριοτήτων, με χρονικό ορίζοντα μέχρι τις αρχές Αυγούστου.

Με το χάσμα μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον να βαθαίνει συνεχώς, οι Αμερικανοί επιζητούν την Ελλάδα ως εταίρο ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο. Ο κόλπος της Σούδας στα Χανιά είναι η μοναδική βάση του αμερικανικού στόλου στην ανατολική Μεσόγειο που μπορεί να δεχτεί αεροπλανοφόρα. Η Αλεξανδρούπολη προστίθεται ως νέο σημείο ελλιμενισμού του μεσογειακού στόλου των ΗΠΑ, ενώ η οι Αμερικανοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν και δύο ακόμα αεροπορικές βάσεις, δηλαδή τις βάσεις της Λάρισας στην κεντρική Ελλάδα και του Στεφανοβίκειου στο Βόλο.