«Κλείδωσε»: Ανοίγουν τα διόδια στις 15 Μαΐου – Ελεύθερη η διέλευση

«Κλείδωσε»: Ανοίγουν τα διόδια στις 15 Μαΐου – Ελεύθερη η διέλευση

Μετακίνηση εκτός νομού: Είναι γεγονός! Η μετακίνηση από νομό σε νομό «ανοίγει» στις 15 Μαΐου και μάλιστα θα είναι ελεύθερη για όλους, εμβολιασμένους και μη!

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μίλησε στον ΑΝΤ1 για το θέμα της μετακίνησης από νομό σε νομό, η οποία αναμένεται να επιτραπεί από τις 15 Μαΐου, τονίζοντας πως όλοι οι πολίτες θα έχουν δικαίωμα, εμβολιασμένοι ή όχι.

«Η κατάσταση πηγαίνει καλά, όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, είμαστε ακόμα στην πανδημία, θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα για ένα διάστημα ακόμα, αυτήν τη λειτουργία έχουν τα sms και το ωράριο, να υπενθυμίζουν ότι πρέπει να προσέχουμε», δήλωσε ο υπουργός.

Όπως εξήγησε, «με το άνοιγμα των υπερτοπικών μετακινήσεων θα απελευθερωθούμε από το sms» αλλά τόνισε ότι: «ακόμα βρισκόμαστε στην αξιολόγηση των δεδομένων από το άνοιγμα του εμπορίου, στη συνέχεια θα πρέπει να αξιολογηθούν και τα στοιχεία από το άνοιγμα των σχολείων. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι από τις 15 του μήνα θα μορφοποιηθεί το σύστημα των sms».

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρχει διάκριση βάσει εμβολιασμένων στις υπερτοπικές μετακινήσεις, είπε πως το πρωτόκολλο θα είναι έτοιμο τις επόμενες μέρες, εκτίμησε ωστόσο ότι, «δεν θα υπάρχει διάκριση βάση τον εμβολιασμό».

Όσο αφορά στην απελευθέρωση του ωραρίου κυκλοφορίας τη νύχτα, τόνισε ότι, «πηγαίνουμε βήμα- βήμα» και εξήγησε πως «το ωράριο θα διευρυνθεί σταδιακά. Σε πρώτη φάση η επέκταση θα είναι μετά τις 23:00 και μετά αν όλα πάνε καλά, μπορεί να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση». Το θέμα μαζί με τα sms θα αξιολογηθούν τις επόμενες μέρες.

Μετακίνηση εκτός νομού: Τι ανοίγει τις επόμενες ημέρες

Με μεθοδικά και σταθερά βήματα συνεχίζεται η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού που είχαν επιβληθεί για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού.

Το πολυαναμενόμενο άνοιγμα της εστίασης πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα (03/05), σκορπίζοντας χαμόγελα αισιοδοξίας στους επαγγελματίες του κλάδου και τους πολίτες που είχαν βγουν για τον αγαπημένο καφέ έξι μήνες σχεδόν.

Τις επόμενες ημέρες ανοίγουν Δημοτικά και Γυμνάσια, ενώ σειρά παίρνουν τα φροντιστήρια, ο τουρισμός και η κατάργηση του clickinside για τις αγορές μας.

Κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19 και απόφασης της Κυβέρνησης, επανεκκινούν οι εξής δραστηριότητες:

  • Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
  • Από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
  • Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Μετακίνηση εκτός νομού: Με SMS στο 13033 μετά τις 15 Μαΐου οι Έλληνες;

Μπορεί η 15η Μαΐου να έχει οριστεί ως ημερομηνία… απελευθέρωσης από το lockdown, ωστόσο κάτι τέτοιο μόνο σίγουρο δεν μοιάζει για τους Έλληνες πολίτες!

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, το πρωί της Τετάρτης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», όπου μεταξύ άλλων για το αν θα υπάρξουν αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας της εστίασης.

Εκεί λοιπόν επανάλαβε οτι μέχρι τις 15 Μαΐου που θα ανοίξει ο τουρισμός δύσκολα θα αλλάξει κάτι, σε αντίθεση με τις πληροφορίες για την ενδεχόμενη μείωση της βραδινής απαγόρευσης, ενώ όταν ο Γιώργος Παπαδάκης του εξέφρασε την απορία αν τον Μάιο θα συνεχιστεί το SMS για να πηγαίνει κάποιος στην εστίαση, απάντησε: «Μέχρι τις 15/5 που ανοίγει ο τουρισμός θα ισχύσει, για μετά δεν έχουμε αποφασίσει. Θα το συζητήσουμε».

Εκεί λοιπόν ρωτηθηκε εκ νέου: «Δηλαδή οι τουρίστες θα πηγαίνουν κανονικά στα εστιατόρια, θα κάθονται και εμείς θα πρέπει να στέλνουμε μήνυμα», με τον κ. Γεωργιάδη να απαντά: «Αυτό θα το δούμε μετά τις 15/5. Επειδή όμως το ακούω πολύ αυτό, θα ήθελα να ρωτήσω αυτούς που το λένε, θέλουμε μήπως να μην έρθουν οι τουρίστες στην Ελλάδα».

Ο Γιώργος Παπαδάκης του εξέφρασε την διαφωνία του, λέγοντας πως δεν γίνεται να είναι η Ελλάδα ασφαλής για τους τουρίστες και όχι για τους πολίτες της χώρας. «Αυτοί που θα έρχονται θα έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Όπως ξέρετε, η επιτροπή θα αποφασίσει βαθμούς ελευθερίας και για τους εδώ εμβολιασμούς».

Μετακίνηση εκτός νομού: Πώς θα προχωρήσει το άνοιγμα της εστίασης

«Η εστίαση άνοιξε καλά, τα μέτρα τηρήθηκαν, ήταν όλοι πολύ προσεχτικοί. Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, καθώς προχωράμε θα ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι, αλλά προς το παρόν τα πράγματα είναι καλά», είπε ο κ. Παπαθανάσης αναφορικά με το πώς θα προχωρήσει το άνοιγμα της εστίασης. Ο ίδιος παρέπεμψε στις αποφάσεις των ειδικών τόσο για το πότε θα αλλάξει το ωράριο στην εστίασης, αλλά και για το πότε θα επιτραπεί η μουσική.

«Αναμένονται 2,5 εκατ. εμβολιασμοί μέσα στον Μάιο. Ξεκινά και το μονοδοσικό εμβόλιο σήμερα της Johnson & Johnson. Αλλά όλα τα εμβόλια είναι καλά, όποιο εμβόλιο μπορούμε να κάνουμε, ας το κάνουμε», ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης, σημειώνοντας ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για να επιστρέψουμε γρήγορα στην κανονικότητα.

Επίσης υπογράμμισε ότι: «το σημαντικό είναι ότι οι πολίτες τηρούν τα μέτρα. Αυτό δείχνει την ατομική ευθύνη. Η πολιτεία θα συνεχίζει να στηρίζει τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις όσο χρειάζεται μέχρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Τέλος, αναφορικά με το πότε θα ανοίξουν οι αθλητικές δραστηριότητες σε ανοιχτούς χώρους, αλλά και το πότε αναμένεται το άνοιγμα των γυμναστηρίων, ο κ. Παπαθανάσης παρέπεμψε και πάλι στις αποφάσεις των ειδικών, τονίζοντας ότι προχωράμε βδομάδα με τη βδομάδα.

Μετακίνηση εκτός νομού: Το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού

Τα νέα αυτά ανοίγματα συζητούνται ενόψει της… πρεμιέρας του ελληνικού τουρισμού στα μέσα Μαΐου.

Η πρεμιέρα αυτή θα γίνει με αυστηρά πρωτόκολλα τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους επισκέπτες.

Την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 15 του μηνός, θα απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις, με τους πολίτες να μπορούν ξανά να μετακινηθούν από νομό σε νομό.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως θα λειτουργήσουν εκ νέου και οι οργανωμένες παραλίες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ανέφερε χαρακτηριστικά σε σημερινή του συνέντευξη στο Mega.

«Προχωράμε βήμα – βήμα για τις οργανωμένες παραλίες. Θα ανοίξουν. Θα περιμένουμε τις σχετικές αποφάσεις, δεν μπορώ να σας πω ημερομηνία αυτή τη στιγμή. Να δούμε πώς θα κινηθεί η κατάσταση με την εστίαση, πλησιάζει και το άνοιγμα του τουρισμού, ας περιμένουμε λοιπόν».

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Xanthi Times

Ηλεκτρονική εφημερίδα Xanthitimes.gr ειδήσεις από την Ξάνθη, Α.Μ.Θ, την Ελλάδα και τον κόσμο. Έγκαιρη και έγκυρη Ενημέρωση - www.xanthitimes.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΧΩ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2023

Μάιος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Κατασκευή ιστοσελίδων & eshop

Υπηρεσίες Κατασκευής & Φιλοξενίας Ιστοσελίδων