Έλλειμμα δημοκρατίας από τον δήμο Ξάνθης ή «κακιά» στιγμή για τον Γιάννη Μπούτο;

 

Γιατί ακυρώθηκε πρόταση της αντιπολίτευσης χωρίς να συζητηθεί από το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης;

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

 

Πολλά ερωτήματα γεννιούνται για τον τρόπο λειτουργίας της δημοτικής αρχής, η οποία, πρόταση της αντιπολίτευσης, δεν την έφερε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο καταστρατηγώντας έτσι την ηθική αρχή πώς όλοι οι σύμβουλοι  είναι ίσοι απέναντι στους Ξανθιώτες.

 

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει γιατί η διοικούσα δημοτική αρχή υπό τον Μ. Τσέπελη, δεν έβαλε στο δημοτικό συμβούλιο την πρόταση του Πασχάλη Λύρατζη, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΝΕΑ ΞΑΝΘΗ, που αφορούσε, τον τρόπο στήριξης των ντόπιων παραγωγών που πλήττονται πλέον σφοδρά από την απαγόρευση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών.

Ο Π. Λύρατζης ξανά έθεσε το θέμα για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και ουδείς γνωρίζει την τύχη του.

Φυσικά το ερώτημα παραμένει.

Τι είδους δημοκρατία έχουμε στον δήμο Ξάνθης όταν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, προτείνουν να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο μία πρόταση και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Μπούτος, δεν την βάζει στην ημερήσια διάταξη;

Σίγουρα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Μπούτος, θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το φίμωμα της αντιπολίτευσης και φυσικά της μερίδας των Ξανθιωτών που εκπροσωπεί η εν λόγω παράταξη αλλά κυρίως στους παραγωγούς λαχανικών της Ξάνθης.

Το θέμα σίγουρα δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο που έκανε την πρόταση, τουλάχιστον σύμφωνα με την δημοκρατία και δεν πρέπει να έχει σχέση με το ποιος υποβάλλει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο προτάσεις αλλά, σημασία έχει ότι υπάρχει πρόταση και ηθικά τουλάχιστον έπρεπε να συζητηθεί αφού αφορούσε ένα πρόβλημα που αναζητεί λύση στην δύσκολη συγκυρία που βιώνει μερίδα συνδημοτών μας.

Το γεγονός ότι μία παράταξη της αντιπολίτευσης, η οποία κρίνει ότι η πρόταση της είναι προς το συμφέρων μερίδας πολιτών, την υποβάλλει για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο,  θα πρέπει να ικανοποιεί την συμπολίτευση γιατί θα προσφέρει υπηρεσίες για το καλό μιας μερίδας πολιτών.

Εκτός αυτού, εκείνος που θα υλοποιήσει την πρόταση, άσχετα αν έρχεται από την αντιπολίτευση, θα είναι η διοικούσα παράταξη με τα στελέχη της, άρα, θα έχει και το ανάλογο πολιτικό ώφελος. Γιατί λοιπόν δεν τέθηκε η πρόταση του Π. Λύρατζη για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο;

Διαφορετικά θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την πράξη αυτή, δηλαδή της μη εισαγωγής προς συζήτηση, αν έγινε ενσυνείδητα, πολιτικά  μικρόψυχη και αναδεικνύει την αδιαφορία για την σκληρή καθημερινότητα που ζούνε οι Ξανθιώτες.

Ηθικά δεν γνωρίζουμε αν ο νόμος προβλέπει υποχρεωτικά να συζητούνται όλες οι προτάσεις της αντιπολίτευσης προς το δημοτικό συμβούλιο ή είναι στην διακριτική ευχέρεια της διοίκησης να τις απορρίπτει, αναλαμβάνοντας όπως είναι φυσικό και το ανάλογο πολιτικό κόστος.

Υποθέτουμε ότι στο παραπάνω ερώτημα ο καθ ύλην αρμόδιος να απαντήσει στο Σώμα και στους Ξανθιώτες είναι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Μπούτος.

Τελικά κύριε πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί η πρόταση της αντιπολίτευσης ακυρώθηκε;

Αν μεν δεν μπήκε στα ημερησίας θέματα συζήτηση από λάθος, λόγω φόρτου εργασίας, εκτιμούμε πώς μία συγνώμη προς τους παραγωγούς της Ξάνθης, είναι αρκετή και υποθέτουμε ότι θα μπει σε κάποιο άλλο δημοτικό συμβούλιο και εννοείται πριν «φύγει» ο κορωναϊός, γιατί μετά δεν θα υπάρχει λόγος συζήτησης, άλλωστε, κύριε πρόεδρε, είσθε παραγωγός και εσείς και αντιλαμβάνεσθε καλλίτερα από όλους τον αγώνα των ανθρώπων που καταγίνονται με την γη και τον κόπο τους για να βγάλουν ένα κομμάτι ψωμί και άρα τους πονάτε.

Εκτός πια αν δεν τέθηκε το θέμα της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο στην λογική της καταστρατήγησης της δημοκρατίας και της επιβολής του σκοταδισμού στην Ξάνθη.

Άλλωστε, η Ξάνθη τον τελευταίο καιρό λόγω κορωναϊού, ζει την έλλειψη της δημοκρατίας στο «πετσί» της λόγω της έλλειψης ενημέρωσης, όπου μερίδιο ευθύνης έχει και η δική σας παράταξη.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Π. ΛΥΡΑΤΖΗ

Κύριε Δήμαρχε στις 9-4-2020 σας αποστέλλαμε μέσω του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κατεπείγον θέμα «ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΞΑΝΘΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ  ΙΣΟΠΟΣΗΣ ΑΞΙΑΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ  ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ», για την στήριξη των παραγωγών αγροτικών προϊόντων της περιοχής μας, που δυστυχώς αναγκάζονται να πετούν την παραγωγή τους από την στιγμή που δεν μπορούν να την διαθέσουν στην εδώ και χρόνια καθιερωμένη Λαϊκή αγορά του Σαββάτου.

Δυστυχώς στην πρόσκληση του δημοτικού συμβουλίου στις 22-4-2020 δεν το έχετε συμπεριλάβει ως κατεπείγον θέμα, όπως οφείλατε εσείς και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ερωτάστε λοιπόν,

1ον Τι ενέργειες έχετε κάνει από τα μέτρα που σας προτείναμε, ώστε να μειωθεί στο πλαίσιο του ανθρωπίνως δυνατού, η απώλεια εισοδήματος των παραγωγών λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των λαϊκών αγορών σαν μέτρο πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού;

Στόχος μας ήταν να ενισχυθούν ποιοτικά και ποσοτικά με τα φρέσκα τοπικά προϊόντα οι δικαιούχοι του προγράμματος της σίτισης και να διανεμηθεί μέρος των προϊόντων σε πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες.

και

2ον  Για ποιο λόγο δεν έχετε συμπεριλάβει στο Δημοτικό συμβούλιο στης 22-4-2020 ως κατεπείγον το θέμα που σας αποστείλαμε, ως είχατε υποχρέωση;

ΓΙΑ ΤΗΝ  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΝΕΑ ΞΑΝΘΗ»

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

ΛΥΡΑΤΖΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ»