Ναι στην πρόταση της ΝΕΑΣ ΞΑΝΘΗΣ  από το Δημοτικό Συμβούλιο

Π. Λύρατζης: Μόνο ενωμένοι θα έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα !!!

 

Με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο επικεφαλής της παράταξης ΝΕΑ ΞΑΝΘΗ  Π. Λύρατζης επιχαίρει για την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που έκανε δεκτή την πρόταση για το ψήφισμα αναφορικά με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών, μία ανάσα δρόμος έξω από τον οικισμό Λειβαδίτης.

Μία πρόταση προς τον δήμαρχο Μ. Τσέπελη και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου που στήριξαν όλες οι παρατάξεις.

Αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτηση του στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα σε όλες τις κατευθύνσεις ότι η κοινωνία μπορεί να βαδίσει προς τα εμπρός, μόνο αν είναι ενωμένη.

Παράλληλα όμως, το ψήφισμα δεσμεύει τον δήμαρχο Μ. Τσέπελη ούτως ώστε όταν κάνει κινήσεις σε οργανισμούς και κεντρικά πολιτικά όργανα όπως υπουργεία, να ενημερώνει και το Σώμα, στην λογική ότι στον κοινό αγώνα για την μη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών σε μία παρθένα περιοχή, πρέπει όλοι να είναι ενωμένοι είτε ανήκουν στην συμπολίτευση είτε στην αντιπολίτευση.

Γράφει χαρακτηριστικά

Ομόφωνα ψηφίστηκε από το Δ.Σ. χωρίς καμία αλλαγή το ψήφισμα της Δημοτικής Παράταξης  ΝΕΑ ΞΑΝΘΗ στο συμβούλιο στις 24-3-2021, για την μη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή του Λειβαδίτη.

Μόνο ενωμένοι θα έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα !!!

Ακολουθεί η πρόταση προς ψήφισμα

 Παρακαλούμε να τεθεί προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 24-3-2021

            ΨΗΦΙΣΜΑ

Τις τελευταίες ημέρες η τοπική κοινωνία του Δήμου Ξάνθης άλλα και όλου του Νομού, έχει αναστατωθεί, διότι δύο ιδιωτικές εταιρίες αιτήθηκαν τη χορήγηση βεβαίωσης για δημιουργία αιολικών πάρκων σε μία από τις ομορφότερες περιοχές στην Ελλάδα, στην περιοχή του χωριού Λειβαδίτη.

Ουσιαστικά οι ανεμογεννήτριες σχεδιάζεται να τοποθετηθούν γύρω από το χωριό Λειβαδίτη σε πολύ κοντινή απόσταση (περίπου ένα χιλιόμετρο) και “περικυκλώνουν” το χωριό από όλες τις πλευρές!

Όπως όλοι οι κάτοικοι του Νομού μας γνωρίζουμε, στην παραπάνω περιοχή βρίσκεται το “Δάσος Οξυάς στην Τσίχλα”, το οποίο είναι περιοχή προστατευόμενη διεθνώς. Φυσικά, πολύ κοντά στα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα εντοπίζουμε και τον υπέροχο Καταρράκτη του Λειβαδίτη. Η πανέμορφη περιοχή αποτελεί ζωτικό χώρο σπάνιων ζώων. Οι περιπατητές συναντάνε σπάνια είδη δέντρων, ζώων και πουλιών.

Τα έργα αυτά θα αλλοιώσουν ανεπανόρθωτα το τοπίο και θα προκαλέσουν, εκτός των άλλων, και αισθητική ρύπανση. Φυσικά αυτό θα είναι θανάσιμο για κάθε μορφή ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και ειδικά στον τομέα του εναλλακτικού και ορεινού τουρισμού. Οι υποδομές που έχουν δημιουργήσει οι σύλλογοι του τόπου μας και οι λοιποί φορείς, όπως τα εστιατόρια, τα μονοπάτια, τα καταφύγια, θα απαξιωθούν πλήρως. Επίσης, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δραστηριότητες όπως η πεζοπορία που προσελκύει πλήθος κόσμου από όλο τον κόσμο θα ατονήσει, από την βέβαιη περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην περιοχή που σχεδιάζεται η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών υπάρχει πιστοποιημένο μονοπάτι από Ευρωπαικούς Φορείς, με εκατομμύρια μέλη – πεζοπόρους. Είναι σίγουρο ότι η πιστοποίηση αυτή θα χαθεί αν, παρ’ ελπίδα το έργο αυτό προχωρήσει.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα των παιδιών μας αλλά και των μελλοντικών γενεών στην απόλαυση του περιβάλλοντος, το οποίο είναι και ουσιώδες για την ευημερία του κάθε ανθρώπου και τη διατήρηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ενώνουμε τις φωνές και την όποια δύναμή μας με τις φωνές κάθε Ξανθιώτη, και όχι μόνο, ο οποίος θέλει να αγωνιστεί για να μείνει ανέγγιχτη η σπάνιας ομορφιάς και φυσικού κάλλους περιοχή.

Δεν είναι δικαίωμά μας, είναι υποχρέωση στον εαυτό μας , στα παιδιά μας και στις επερχόμενες γενιές!

Προτείνουμε το παρόν ψήφισμα με απόφαση δημοτικού συμβουλίου να ενσωματωθεί ως πρόσθετη παρέμβαση στα δικόγραφα που έχουν αποσταλεί στα αρμόδια όργανα της πολιτείας  από τους φορείς της περιοχής και από τον  Δήμο Ξάνθης και στον  αντιπεριφερειάρχη, της Π.Ε. Ξάνθης κ. Εφραιμίδη Νικόλαο  και Γαλανόπουλο Δημήτρη, αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών Υποδομών και Περιβάλλοντος,  προκειμένου να παρθούν ανάλογες αποφάσεις.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ   «ΝΕΑ  ΞΑΝΘΗ»

 

                        Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ                          ΛΥΡΑΤΖΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ

                      ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ    ΠΑΠΑ ΣΟΦΙΑ

                     ΚΑΦΦΕΤΖΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ