Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή δόθηκε ουσιαστικά το εναρκτήριο λάκτισμα για τον αγώνα δεκαετίας των δήμων. Κάποιοι δήμοι άμεσα θα ξεκινήσουν εκστρατεία ενημέρωσης για να μείνει ή να πάει ο κόσμος να απογραφεί εκεί.
Ο αγώνας δεκαετίας αυτός παίζεται από αρκετούς εδώ και πολύ καιρό καθώς η χρηματοδότηση των δήμων εξαρτάται βασικά από τον πληθυσμό τους. Ο Φιλόδημος επίσης περιελάμβανε το πληθυσμιακό κριτήριο για της χρηματοδοτήσεις και όπως φαίνεται και το Αντώνης Τρίτσης προς τα εκεί οδεύει.
Αυτή τη φορά όμως υπάρχουν και επιπλέον λόγοι καθώς και η συζήτηση αναδιάρθωσης των ΚΑΠ και η συζήτηση μεταβίβασης του ΕΝΦΙΑ αλλά και τα πολεοδομικά και χωροταξικά βάζουν ανταγωνιστικά κριτήρια μεταξύ των δήμων και με βασικό το πληθυσμιακό.
Για πολλούς δήμους μάλιστα ο ανταγωνισμός αυτός είναι ζωτικής σημασίας καθώς βρίσκονται σε κάποια όρια είτε εδρών στο δημοτικό συμβούλιο, είτε αντιδημάρχων, είτε και στην δημιουργία των Αναπτυξιακών Οργασνισμών πρόσφατα.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το πληθυσμιακό και για τις Κοινότητες και τον τρόπο διοίκησής τους.
Κατατέθηκε λοιπόν από το Yπουργείο Oικονομικών στην Βουλή σχέδιο νόμου με θέμα «Διενέργεια γενικών απογραφών έτους 2021 από την ελληνική στατιστική αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορώνοϊού Covid 19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις κι άλλες διατάξεις»

Στο πρώτο μέρος του νομοσχεδίου με τίτλο διενέργεια γενικών απογραφών έτους 2021 από την ελληνική στατιστική αρχή, περιγράφεται ο σκοπός, το αντικείμενο των απογραφών, οι ορισμοί των απογραφών, το πεδίο εφαρμογής, ο χρόνος και η διαδικασία διενεργείας.

Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφονται το αντικείμενο και οι ορισμοί της απογραφής Γεωργίας και Kτηνοτροφίας και στο τρίτο κεφάλαιο στοιχεία και όργανα γενικών απογραφών.

Όπως ορίζει ο νόμος αντικείμενο των απογραφών είναι η απογραφή των κτιρίων, η καταμέτρηση των κτιρίων, η συλλογή στοιχείων σχετικά με τα χαρακτηριστικά τους, η απογραφή του πληθυσμού, η καταμέτρηση του αριθμού των κατοίκων κατά είδος, η συλλογή στοιχείων αναφορικά με τα κύρια χαρακτηριστικά των κατοικιών και οι ανέσεις τους, η καταμέτρηση του αριθμού των νοικοκυριών του μόνιμου πληθυσμού και του νόμιμου πληθυσμού, οι πυρηνικές οικογένειες κι άλλα δημογραφικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά, και οικονομικά χαρακτηριστικά.

Για το χρόνο διενέργειας της απογραφής η Eλληνική Στατιστική Αρχή διενεργεί κατά το έτος 2021 τις απογραφές.
Η οργάνωση της απογραφής, η συλλογή των στοιχείων, η επεξεργασία τους και η διάδοση των αποτελεσμάτων πραγματοποιούνται κατά τα έτη 2021 και 2022 και η περίοδος συλλογής των στοιχείων διαρκεί τρεις μήνες.

Πριν από την διενέργεια της απογραφής δύναται να πραγματοποιηθεί ειδική πιλοτική έρευνα και ο χρόνος αναφοράς των στοιχείων της απογραφής ορίζεται η δωδεκάμηνη περίοδο από 1 Οκτωβρίου 2019 έως 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Σε κάθε δημοτική ενότητα της χώρας συγκροτείται δημοτική ομάδα εργασίας η οποία συνδράμει στο έργο της απογραφής και συγκεκριμένα στην ενημέρωση στατιστικού μητρώου γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και απαρτίζεται από υπαλλήλους των δήμων, εκπρόσωπος ενώσεων αγροτικών συνεταιρισμών, γεωπόνους της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής της περιφέρειας κι άλλα άτομα που έχουν γνώση σχετικά με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις των αντίστοιχων δημοτικών ενοτήτων.

Δείτε όλο το νομοσχέδιο