Οι S 400 και η ψυχή των Τούρκων Στρατιωτών

Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Με αφορμή την αποτυχημένη δοκιμή των S 400 της Τουρκίας, σύμφωνα με τους Ρώσους, θα καταθέσω μερικές σκέψης στην λογική ότι όσο σύγχρονο εξοπλισμό αν διαθέτει κάποιος, όσο τελειότερο αν είναι το όπλο που χειρίζεται, αν αυτό δεν είναι δεμένο με την ψυχή του μαχητή την ύστατη ώρα, όταν η Χώρα του θα το χρειαστεί, αυτό το όπλο δεν θα έχει καμία αξία.

Τι θέλω να πω. Με την εμπειρία της σύγκρουσης του Ελληνικού Στρατού με τον Τουρκικό το 1974 στα ιερά χώματα της Κύπρου, μαρτυρίες επιζώντων στρατιωτών που αντιμετώπισαν τα εξοπλισμένα σαν αστακούς στρατεύματα της Τουρκίας κατά την απόβαση στο νησί της Αφροδίτης, αναφέρουν ότι οι περισσότεροι Τούρκοι ήταν «μαστουρομένοι», γιατί προφανώς δεν είχαν την ψυχή να πεθάνουν ή να κερδίσουν τον πόλεμο σε αντίθεση με τους Έλληνες Στρατιώτες που πρώτα έβαλαν την ψυχή τους, όσο δύσκολες και αν ήταν οι τότε καταστάσεις, και μετά το μυαλό.

Υπάρχουν ιστορικά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι μία διμοιρία Ελλήνων Καταδρομέων καθήλωσε ολόκληρο τάγμα τούρκων στρατιωτών.

Επίσης αξίζει να σημειώσω,  τουλάχιστον την δεκαετία του 80 όταν εγώ είχα την τύχη να υπηρετώ στον Έβρο ως αρχιφύλακας φυλακίων, το περίπολο αποτελούνταν από έναν έφεδρο υπαξιωματικό και έναν στρατιώτη οπλισμένο με τον ατομικό τους οπλισμό  και όταν υπήρχε η δυνατότητα έβγαινε και τρίτος.

Ενώ από την απέναντι πλευρά, οι Τούρκοι, για περίπολο έβγαζαν διμοιρία οπλισμένη σαν αστακό με αξιωματικό επικεφαλής.

Αυτά είναι δείγματα του τρόπου λειτουργίας του Τουρκικού Στρατού που απλά υπερέχει αριθμητικά και τίποτε παραπάνω.

Είναι άνθρωποι που απλά τους υποχρεώνουν, κυρίως με φόβο, για να προστατεύσουν την πατρίδα τους.

Αντίθετα, οι Έλληνες Στρατιώτες, θεωρούν υποχρέωση να προστατεύσουν την πατρίδα.

Σαφώς και από αυτήν την πλευρά των συνόρων του Έβρου, υπάρχουν κάποιοι «προοδευτικοί», ευτυχώς λίγοι, της τάξης του 3%,  η οποίοι μιλούν για ανοιχτά σύνορα όταν δεν κινδυνεύει το σπίτι τους.

Εκτιμώ ότι την ύστατη στιγμή, θα προστατεύσουν το σπίτι, την οικογένεια τους και την πατρίδα. Τα υπόλοιπα είναι να είχαμε να λέγαμε.

Τώρα πώς δένει όλο αυτό με την αποτυχημένη δοκιμή των S 400 των Τούρκων. Είναι απλό. Αν οι χειριστές δεν είναι δεμένοι ψυχή και σώμα με το όπλο, αυτό, δεν θα κάνει την δουλειά του.