Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης
Το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης στην Ελληνική Θράκη γνωρίζει νέες απροσδόκητες διαστάσεις κάτι που επιβεβαιώνεται και σε μικροκλίμακα από τις αναφορές στο αστυνομικό δελτίο.

Ωστόσο,η καθημερινότητα φαίνεται ότι επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα μεγάλες ομάδες λαθρομεταναστών κινούνται οργανωμένα και απειλητικά στην περιοχή ακολουθώντας 3 βασικά δρομολόγια.

Σε καθημερινή βάση οι ντόπιοι κάτοικοι στα Πομακοχώρια του Έβρου αλλά και κατά μήκος της οροσειράς της Ροδόπης έρχονται αντιμέτωποι με λαθρομετανάστες που ενεργούν αυθαίρετα: κλοπες, διαρρήξεις , σφαγές, στήσιμο μικρών καταυλισμών δημιουργούν πρωτόγνωρες καταστάσεις στην περιοχή.

Οι τελευταίες μεγάλες πυρκαγιές που κατέκαψαν τον Έβρο, όπως και η σημερινή στην Λευκίμμη, αποδίδονται σε εμπρησμούς που σχετίζονται με την δραστηριότητα των λαθρομεταναστών στην περιοχη.

Όλες οι πυρκαγιές συνδέονται με περάσματα και δρομολόγια διακινητών ενώ δεν αποκλείεται να βρισκόμαστε αντιμετωποι με συντονισμένο σχέδιο υποκινούμενο από εχθρικές δυνάμεις.

  Το «Smolny», το κορυφαίο εκπαιδευτικό πλοίο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, κατέπλευσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Ομάδες λαθρομεταναστών που εισέρχονται παράνομα στην Χώρα από Τρίγωνο, Διδυμότειχο, Σουφλί καταλήγουν στην ενδοχώρα, ενώ καθημερινό φαινόμενο είναι οι καταδιώξεις ακόμη και εντός οικισμών.

Χαρακτηριστικά προ διημέρου υπήρχαν αναφορές για συγκέντρωση ευάριθμων ομάδων λαθρομεταναστών στο χωριό Λύρα.

Να υπενθυμίσουμε ότι εκτός απο το βάρος της λαθρομετανάστευσης που σηκώνει ο Έβρος, έχουμε καθημερινά και συμβάντα ,όπως αυτό της Πέμπτης με με την προσπάθεια πάνω από 200 παράτυπων μεταναστών να μπουν στη χώρα, αλλά με την επέμβαση του στρατού πέρασαν μόνο 13 άτομα.

Στην περιοχή της Ροδόπης έχουμε συχνές αναφορές για την παρουσία λαθρομεταναστών ενώ πεζή διέρχονται και μέσα απο χωριά όπως η Πάνδροσος και πέριξ της Κομοτηνής, ενώ η ΕΛ.ΑΣ.καταδιώκει λαθρομετανάστες, στην Μαρώνεια και την Ξυλαγανή.

  Εργασιακό νομοσχέδιο: Ωράριο – λάστιχο έως και 11 ώρες για τους εργαζόμενους

Τα οργανωμένα δίκτυα λαθροδιακινητών δρουν συντονισμένα, έχουν χαρτογραφήσει λεπτομερώς την περιοχή ενώ σε κατασχεθέντα κινητά λαθρομεταναστών προκαλεί έκπληξη η λεπτομερής καταγραφή τοποθεσιών και στιγμάτων.

Η ΕΛ.ΑΣ. με τον στόλο οχημάτων που διαθέτει προσπαθεί να αντιμετωπίσει οχήματα μεγάλου κυβισμού που σε συνθήκες καταδίωξης έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι σε μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών έχει διαγνωσθεί ότι νοσούν από Covid19.

Ο Ελληνικός Στρατός στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να ανταποκριθεί επιχειρησιακά στην αποστολή του ενώ ερωτηματικά προκαλεί η πρόσφατη κοινοβουλευτική παρέμβαση της Ελληνικής Λύσης για την κατάργηση του ειδικού στρατιωτικού κλιμακίου που ήταν επιφορτισμένο με την δίωξη και τη σύλληψη των λαθρομεταναστών στον ορεινό όγκο του Σουφλίου.