Οικονομικό σκάνδαλο στο κέντρο κοινωνικής προστασίας ή ατασθαλία;

Τι λέει ο Χ. Δημαρχόπουλος;

ΡΙΧΝΕΙ  «ΓΕΦΥΡΕΣ» ΣΤΟΝ  ΤΣΕΠΕΛΗ Ο ΠΑΠΑΧΡΟΝΗΣ;

Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Σαφώς και η ερώτηση του Γιάννη Παπαχρόνη για το έλλειμμα των 65.000 ευρώ, όπως εμφανίζεται στην ερώτηση προς τον δήμαρχο από την παράταξη του  για δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν  στο κέντρο κοινωνικής προστασίας, την περίοδο 2014 – 2017 βαρύνουν αυτούς που έπρεπε να φέρουν τις αποδείξεις των δαπανών και δεν τις έφεραν και φυσικά όλο αυτό αφορά την διοίκηση Δημαρχόπουλου.

Ο ίδιος ο Χ. Δημαρχόπουλος μιλά για ατασθαλίες και όχι για πραγματικό έλλειμμα.

Η ερώτηση της παράταξης του Γ. Παπαχρόνη.

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Ξάνθης,

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της 18ης Αυγούστου 2020 εγκρίθηκαν οι ισολογισμοί του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Ξάνθης για τα έτη 2014, 2015, 2016, 2017, και 2018.

Στις εισηγήσεις των εν λόγω θεμάτων σημειώνεται ότι εμφανίζονται αναντιστοιχίες σε σχέση με τον εγκεκριμένο απολογισμό όσον αφορά τα οικονομικά έτη 2014, 2015, 2016 και 2017 και επίσης ότι εμφανίζονται δαπάνες για τις οποίες διατυπώθηκε επιφύλαξη από τον ορκωτό λογιστή και συγκεκριμένα:

  • Για το έτος 2014 δαπάνες 34.003,42 ευρώ για τις οποίες δεν επιδείχθηκαν τα νόμιμα παραστατικά.
  • Για το έτος 2015 δαπάνες 11.766,11 ευρώ για τις οποίες δεν επιδείχθηκαν τα νόμιμα παραστατικά.
  • Για το έτος 2016 δαπάνες 12.043,25 ευρώ για τις οποίες δεν επιδείχθηκαν τα νόμιμα παραστατικά.
  • Για το έτος 2017 δαπάνες 6.818,84 ευρώ για τις οποίες δεν επιδείχθηκαν τα νόμιμα παραστατικά.

 

Ως εκ τούτου συνάγεται ότι κατά τα έτη 2014 – 2017 συσσωρεύθηκαν δαπάνες ύψους 64.631,62 ευρώ για τις οποίες δεν επιδείχθηκαν τα νόμιμα παραστατικά.

Πρόκειται για μία συστηματικά επαναλαμβανόμενη διαφορά, άλλοτε άλλου ύψους, που καταλαμβάνει χρονικό ορίζοντα μίας τετραετίας. Συνεπώς δεν τίθεται μόνο θέμα πώς δημιουργήθηκαν αυτές οι διαφορές αλλά και πώς διέφυγε από κάθε έλεγχο η κατάσταση αυτή επί τέσσερα συναπτά έτη.

Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω ερωτάσθε:

α) Προτίθεσθε να προχωρήσετε σε ενέργειες που θα αποκαλύψουν τους υπεύθυνους;

β) Προτίθεσθε να προχωρήσετε σε ενέργειες που θα επιτρέψουν τον καταλογισμό των ποσών αυτών;

Χ. Δημαρχόπουλος όλα στην φόρα ας πάνε την υπόθεση στον εισαγγελέα

Την δική του εκδοχή δίνει ο πρώην δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος ο οποίος δεν μιλά για κατάχρηση αλλά για ατασθαλία.

Όπως ο ίδιος ανέφερε την εντολή ελέγχου σε ορκωτό λογιστή την έδωσε ο ίδιος από το 2014 και εντεύθεν και κακώς, όπως αναφέρει,  δεν έδωσε εντολή, όπως ο ίδιος σημειώνει, δεν έδωσε εντολή  στον ορκωτό να ελέγξει μία πενταετία πίσω την διαχείριση στο Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, εφάρμοσε στις δαπάνες το διπλογραφικό σύστημα από το 2015 και εντεύθεν και όλες οι κινήσεις και οι πληρωμές φαινόταν στο βιβλίο εσόδων εξόδων και παραστατικού. Ο ίδιος υποθέτει ότι πιθανών να μεταφέρθηκαν αυτά τα ποσά στην χρήση του 2014 από προηγούμενα έτη και παρόλη την ενδιάμεση παρατήρηση του ορκωτού λογιστή, ο ισολογισμός του 2019 ήταν καθαρός, παρόλο που δεν ήρθε προς κύρωση στο δημοτικό συμβούλιο με την δικαιολογία ότι εκκρεμούσε η βεβαίωση του ορκωτού.

Δηλώνει με βεβαιότητα ότι τα παραστατικά που λείπουν πρέπει να είναι από δαπάνες της ΔΕΗ, επισκευές, συναφή και άλλα παρόμοια και για να τελειώσει την συζήτηση συμπλήρωσε λέγοντας ότι πρέπει να βγούνε όλα στην φόρα και ναι να πάνε όλα στην εισαγγελική αρχή.

Τέλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ανέφερε. «Ηλίου φαεινότερων ότι ο Γιάννης Παπαχρόνης θέλει να «ανοίξει» πόρτες με την διοίκηση του Μ. Τσέπελη και ότι σίγουρα εκτέλεσε επιθυμία του δημάρχου για να «στριμώξουν» την δική του παράταξη.

Αναζητήσαμε τον Γιάννη Παπαχρόνη για να σχολιάσει αυτό που ο πρώην δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος ανέφερε περί δημιουργίας «γεφυρών» με τον δήμαρχο, αλλά δεν υπήρχε χρόνος λόγω ανειλημμένης του υποχρέωσης και δεν προλάβαμε να του θέσουμε το προς σχολιασμό ζήτημα που άνοιξε ο πρώην δήμαρχος υποστηρίζοντας την προσπάθεια συνύπαρξης του Μ. Τσέπελη με τον Γ. Παπαχρόνη.

Ο ίδιος μας παρέπεμψε στον Βασίλη Παπαδόπουλο που παρακολουθεί το όλο θέμα αλλά δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία μαζί του.

Η δική μας εκτίμηση είναι ότι όταν ένας διαχειριστής του δημοσίου χρήματος κλέψει χρήματα, φροντίζει να τακτοποιηθεί και λογιστικά. Διαφορετικά είναι βλάκας ή θρασύς.