Οι τοπικοί άρχοντες είναι  το λιγότερο εγκληματικά αδιάφοροι.

 Οι αυτοδιοικητικοί πρέπει να καθίσουν προκαταβολικά στο «σκαμνί» γιατί ήδη έχουν διαπράξει το έγκλημα της αδιαφορίας προς τις ζωές των πολιτών

 

Με αφορμή το τραγικό συμβάν στην Εύβοια όπου πλημμύρες αφαίρεσα πέντε ψυχές και ένα μικρό παιδί, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μέσα σε λίγες αράδες είπε την πικρή αλήθεια για τις τοπικές διοικήσεις της Ελλάδος. Λέει ο Ν. Χαρδιαλιάς στην δήλωση του μετά την απώλεια έξη ψυχών στην Εύβοια λόγω της κακοκαιρίας: “Ξέραμε ότι υπάρχει πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή, το είχαμε υπολογίσει με λιγότερα δεδομένα, σε κάθε περίπτωση, ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε” …

Άρα η Αθήνα υπολόγισε το κακό με λιγότερα δεδομένα και το ερώτημα είναι ποιος φταίει που τα δεδομένα δεν ήταν αρκετά για να αποφασίσει αυτός που έχει την ευθύνη και στην προκειμένη περίπτωση ο Ν. Χαρδαλιάς;

Άρα το ένα κακό που μας βρίσκει πίσω από το άλλο είναι γιατί οι τοπικοί άρχοντες δεν έχουν την ικανότητα ή έχουν υπερβολική αδιαφορία για τους συμπολίτες τους, να μην δώσουν τα πραγματικά στοιχεία στον υπουργό για να πάρει την κατάλληλη απόφαση.

Με λίγα λόγια, ο δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης της Εύβοιας σήμερα, χθες της Μάνδρας, προχθές στο Μάτι, πριν από λίγο καιρό το lockdown στην Ξάνθη και πάει λέγοντας.

Άρα ο νόμος θα πρέπει να είναι αμείλικτος απέναντι στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες γιατί αυτοί είναι κοντά στο τοπικό πρόβλημα, δίπλα στα μπαζωμένα ρέματα, στα αναχώματα που δεν φτιάχνονται, στα φράγματα που δεν προτείνονται.

Άρα οι δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες όπως καλή ώρα ο Χ. Μέτιος που μέσα από τα Δελτία Τύπου μοιράζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και δεν είναι καθόλου υπερβολικό, για ότι μπούρδα φαντασθεί κανείς,  αν κάποιος μετρήσει τα εκατομμύρια που δίνει ο Χ. Μέτιος στις τοπικές κοινωνίες της επικράτειάς της μέσα από τα Δελτία Τύπου, θα ζούσαν οι πολίτες σε έναν ιδανικό κόσμο.

Όμως τι να πει κανείς για την τοπική ηγεσία της ΑΜΘ που ξέχασε τις γκρεμισμένες γέφυρες στο Ίασμο και την Καβάλα και από τύχη δεν είχαμε θύματα.

Όταν οι τοπικοί άρχοντες περνούν από τα σημεία που πρέπει να γίνουν έργα για να μην θρηνήσουμε θύματα, αυτοί κλείνουν τα μάτια.

Το λιγότερο που πρέπει να γίνει στον δήμαρχο της Ευβοιας και τον Περιφερειάρχη με συνοπτικές διαδικασίες, είναι να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου και να πάνε στην φυλακή πρός παραδειγματισμό για τους υπόλοιπους αδιάφορους αυτοδιοικητικούς και  για τις ψυχές που χάνονται άδικα είτε γιατί δεν είδαν το πρόβλημα είτε γιατί «βαριόταν» να ασχοληθούν.

Να λοιπόν που ο Ν. Χαρδαλιάς είπε μία αλήθεια που κανένας δεν λέει.

Οι τοπικές ηγεσίες έδωσαν λιγότερα στοιχεία στην Πολιτική Προστασία ή δεν κατάφεραν να πείσουν τους αρμόδιους υπουργούς για την αναγκαιότητα των έργων.

Πώς να πείσουν όμως οι τοπικοί άρχοντες και ειδικά της ΑΜΘ όταν ο δήμαρχος, ο καθ’ ύλην αντιδήμαρχος, ο άλαλος αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, ο Περιφερειάρχης και ο τοπικός βουλευτής πάνε στα υπουργείο μόνο για την φωτογραφία;

Τι έργο υποδομής που θα προστατεύσεις τις ζωές μας, μπορεί να απαιτηθεί  από τους αρμόδιους υπουργούς  όταν οι ίδιοι τοπικοί άρχοντες μπαζώνουν ρέματα;