ΕΝΣΤΑΣΗΣ ΚΥΡΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

 

Για μία ακόμη φορά η διοικητής του Νοσοκομείου της Ξάνθης επαινεί τον εαυτό της για την μεγάλη επιτυχία σύμφωνα με την ανακοίνωσή αυτοθαυμασμού να στηρίξει την Ξάνθη στην περιπέτεια που πέρασε η ΠΕ λόγω της πανδημίας.

Η κυρία Διοικήτρια του νοσοκομείου της Ξάνθης είναι τυχερή διότι στην Θράκη βρέθηκε το νοσοκομείο αναφοράς στην Αλεξανδρούπολη και «ξελάσπωσε» όχι μόνο την ίδια αλλά και τους πολίτες όπου σημειωτέων ούτε η ίδια γνώριζε πολλές φορές πόσοι Ξανθιώτες διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο αναφοράς, διότι λέει, το ΕΚΑΒ τους μετέφερε απευθείας στην Αλεξανδούπολη και η απορία είναι εύλογη. Μα καλά δεν μιλούσε με τον διοικητή του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης; Προφανώς λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας δεν είχε χρόνο να πληροφορηθεί ως υπεύθυνο νοσοκομείο της Ξάνθης για το πόσοι Ξανθιώτες ασθενής λόγω covid-19 βρίσκονταν στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα πάντοτε με τους συγγενής των ασθενών.

Η κυρία Διοικήτρια δεν ήταν σε θέση να προσφέρει στην κοινωνία της Ξάνθης τον Μοριακό αντιδραστήρα όταν οι Ξανθιώτες το είχαν ανάγκη και όταν η ΣΕΚΕ προσφέρθηκε να διαθέσει 70.000 για την αγορά του εν λόγω Μοριακού ανιχνευτή ξαφνικά το όλο θέμα “βάλτωσε”.

Να πάμε στο δια ταύτα κυρία Ραφαέλα, διοικητή του νοσοκομείου. Στην ανακοίνωση αυτοπροβολής σας  μιλάτε για την δημιουργία –  Αιθουσών Αρνητικής Πίεσης (21 κλίνες) και μάλιστα με ξεχωριστή πτέρυγα Covid-19 (15 κλίνες), κάτι πρωτόγνωρο, λέτε,  για επαρχιακό νοσοκομείο, αλλά δεν μιλάτε για τις 4 μολυσμένες κλινικές όπου πολίτες, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό κινδύνευαν ανά πάση ώρα και στιγμή να προσβληθούν από τον covid-19.

 

Γράφετε στην ανακοίνωση σας ότι πραγματοποιήσατε έναν  πολύ μεγάλο αριθμό test κορωνοϊού σε προσωπικό και πολίτες οι οποίοι κυρία Ραφαέλα πέθαιναν από την αγωνία τους κάθε λεπτό που περνούσε, γιατί περίμεναν να έρθουν τα αποτελέσματα από Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη και Αθήνα τρεις και τέσσερις μέρες και ο λόγος γιατί δεν προβλέψατε την προμήθεια ως νοσοκομείο, πολύ πριν ξεσπάσει το κύμα της πανδημίας στην ΠΕ Ξάνθης, μοριακό ανιχνευτή και επειδή γεμίσατε με αγωνία εκατοντάδες συνανθρώπους σας στην Ξάνθη νοιώθετε περήφανη.

 

Λέτε στην ανακοίνωση αυτοπροβολής ότι διαθέσατε  μέχρι σήμερα έναν πολύ μεγάλο αριθμό Μέσων Ατομικής προστασίας στο προσωπικό ώστε να είναι πλήρως καλυμμένοι υγειονομικά. Δηλαδή κυρία διοικητά ακόμη και για το αυτονόητο νοιώθετε περήφανη; Δηλαδή για να καταλάβει κανένας την λογική σας, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό θα έπρεπε να κουβαλάνε από το σπίτι τους τις μάσκες και τα γάντια; Εύγε.

Και για να μην κουράζουμε τους αναγνώστες μας, ευχαριστείται τον Υπουργό για την στήριξή που σας παρείχε. Μα  κυρία διοικήτρια του νοσοκομείου της Ξάνθης αν δεν ήταν ο Υπουργός να σας βάλει στην θέση της διοικητού, θα είχατε σήμερα την δυνατότητα, ανεύθυνα και με αμετροέπεια να γράφετε ένα κατεβατό;

Τέλος κυρία διοικήτρια του νοσοκομείου της Ξάνθης το γεγονός και μόνο ότι δεν ενημερώνατε τον κόσμο της Ξάνθης για τον αριθμό των κρουσμάτων, ανεβάζοντας την αγωνία κάθε μέρα σε έναν ολόκληρο νομό, παίζοντας στην κυριολεξία με τα νεύρα και την ψυχική γαλήνη των πολιτών, προφανώς και αυτό το θεωρείτε επιτυχία; Εύγε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

 

 

Υπερσύγχρονος Μοριακός Αναλυτής Ανίχνευσης Covid-19

λειτουργεί από σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης

 

H εμπειρία του κορονοϊού στην Ελλάδα όλο το προηγούμενο διάστημα, μας έφερε αντιμέτωπους με πολλές προσκλήσεις και πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ειδικά οι κάτοικοι του Νομού Ξάνθης, αντιμετωπίσαμε σε εντονότερο βαθμό την πανδημία, με πολλά κατ΄ αναλογία θετικά κρούσματα και θανάτους.

Το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης συγκριτικά με προηγούμενες περιόδους και νοσοκομεία άλλων περιοχών, δέχθηκε τρομερή επιβάρυνση σε όγκο ιατρικής υποστήριξης της κοινότητας. Επίσης λόγω της ιδιότητας του, αποτέλεσε το σημείο αναφοράς της υγειονομικής κάλυψης του Νομού, αλλά και όλων των ενεργειών προετοιμασίας, πληροφόρησης, υποστήριξης και αντιμετώπισης της πανδημίας.

 

Η μάχη αυτή συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

 

Όσον αφορά στις ενέργειές μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι απόλυτοι αριθμοί μας δικαιώνουν:

– Δημιουργήσαμε άμεσα Αίθουσες Αρνητικής Πίεσης (21 κλίνες) και μάλιστα με ξεχωριστή πτέρυγα Covid-19 (15 κλίνες), κάτι πρωτόγνωρο για επαρχιακό νοσοκομείο.

 

– Αυξήσαμε τις κλίνες ΜΕΘ από 5 σε 7.

 

– Διεξήγαμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό test κορωνοϊού:

990 σε ασθενείς, 400 σε υγειονομικά στελέχη, 450 σε προεγχειρητικούς ελέγχους

 

–  Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία έναν τεράστιο όγκο νοσηλειών στην πτέρυγα Covid:

Σύνολο Ασθενών: 298 (εκ των οποίων 71 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19)

 

–  Προσελκύσαμε και δεχθήκαμε ιδιωτικές δωρεές:

Πάνω από 500.000 ευρώ σε Μ.Α.Π. και εξοπλισμό σε ΜΕΘ & Covid πτέρυγα

 

– Διαθέσαμε μέχρι σήμερα έναν πολύ μεγάλο αριθμό Μέσων Ατομικής στο προσωπικό ώστε να είμαστε πλήρως καλυμμένοι υγειονομικά και να μπορούμε να παρέχουμε στους ασθενείς μας απρόσκοπτα τις ιατρικές μας και νοσηλευτικές υπηρεσίες:

   92.000 τεμ. μάσκες, 481.000 τεμ. γάντια, 4.200 τεμ. σκάφανδρα, 6.000 τεμ. στολές υψηλής προστασίας

 

  • Συμβάλλαμε σημαντικά στην αντιμετώπιση της διασποράς του ιού στον Νομό Ξάνθης, με παροχή βοήθειας στον ΕΟΔΥ και στην Πολιτική Προστασία, παρέχοντας υλικούς και ανθρώπινους πόρους στα συνεργεία δειγματοληψίας.

 

Οι ραγδαίες αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν σε τόσο μικρό και έντονο διάστημα και η επιτυχής αντιμετώπιση όλων των περιστατικών, αποτελεί το απόλυτο επίτευγμα ενός σχετικά μεσαίου σε δυναμικότητα νοσοκομείου, που απέδειξε οτι με την συντονισμένη και άρτια συνεργασία διοίκησης, ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, μπορούν να συμβούν και θαύματα σε ακραίες συνθήκες.

 

Ένας κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα στην υγειονομικής αντιμετώπισης της πανδημίας, πέρα από την αξιολόγηση, τη διαλογή και την ιατρική κάλυψη των περιστατικών, είναι και η διενέργεια τεστ ανίχνευσης του ιού.

Το Νοσοκομείο Ξάνθης πέτυχε, λόγω ειδικών συνθηκών, να έχει προτεραιότητα στην επεξεργασία των δειγμάτων που έστελνε σε εξειδικευμένα εργαστήρια για τη γρήγορη ενημέρωση, την άμεση ιχνηλάτηση και την επιτυχή κάλυψη των ασθενών.

 

Η ανάγκη για ενίσχυση του ΓΝΞ με μηχάνημα ανίχνευσης της Covid-19 διαγνώστηκε από τις αρχές ακόμα της πανδημίας και η Διοίκηση ξεκίνησε τη διαδικασία εξεύρεσης του αντίστοιχου εξοπλισμού. Το έργο ήταν πολύ δύσκολο, διότι αυτά τα μηχανήματα είναι δυσεύρετα, ακόμη και σήμερα, στη παγκόσμια αγορά, αφού όλες οι χώρες ταυτόχρονα ζητούν απεγνωσμένα παρόμοιο εξοπλισμό.

 

Σε αυτό το διάστημα δυστυχώς, και αφού όλες οι δυνάμεις του ΓΝΞ βρισκόταν επί ποδός για την αντιμετώπιση της πανδημίας, γίναμε μάρτυρες μιας καθαρά επικοινωνιακής προσπάθειας με πολλά στοιχεία ατομικής προβολής από επαΐοντες και μη, για τη τοποθέτηση ενός ανάλογου μηχανήματος. Συμπεριφορά ανεπίτρεπτη σε συγκυρίες που απαιτούν συναίνεση και συνεργασία.

 

Η θέση μας και το λειτούργημα όλων μας στο ΓΝΞ, επιτάσσει σε κρίσιμες στιγμές να προσφέρουμε στον τόπο, να δουλεύουμε άοκνα και, κυρίως, να μιλάμε όσο λιγότερο γίνεται σεβόμενοι την κοινωνική ευαισθησία, αλλά και την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας, χριστιανών και μουσουλμάνων.

 

Από σήμερα το νοσοκομείο μας διαθέτει έναν υπερσύγχρονο Μοριακό Αναλυτή Ανίχνευσης Covid-19 (real time PCR), δυναμικότητας 96 δειγμάτων ταυτόχρονα.

 

Ευχαριστούμε θερμά, τον Υπουργό Υγειάς κ. Βασίλη Κικίλια για την καθημερινή στήριξη του Νοσοκομείου μας, αλλά και την διάθεση του Μοριακού Αναλυτή, τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Δημήτρη Τσαλικάκη για την τεχνική διευθέτηση του ζητήματος, το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» που μας διέθεσε τον εν λόγω  Μοριακό Αναλυτή και τέλος, το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης που κατάφερε σε ελάχιστες ώρες να μεταφέρει, τοποθετήσει και λειτουργήσει το συγκεκριμένο μηχάνημα.

 

Οι επόμενοι μήνες θα είναι το ίδιο δύσκολοι και κρίσιμοι όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας, αλλά και της λειτουργίας όλων των φορέων που είναι επιφορτισμένοι με τη προάσπιση της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών. Στόχος όλων πρέπει να είναι η κοινή δράση χωρίς προαπαιτούμενα, μονόπλευρες στρατηγικές και πολιτικές σκοπιμότητες.

 

Ο κορονοϊός είναι εδώ, μας αφορά όλους, είναι ακόμα απόλυτα ενεργός στην κοινότητα, μολύνει με την ίδια ένταση, απαιτεί σοβαρότητα στην ατομική ευθύνη όλων μας, μα πάνω απ’ όλα για να αντιμετωπιστεί δραστικά πρέπει όλοι να συνεργαστούμε με σοβαρότητα και ταπεινοφροσύνη.

 

Όλοι εμείς στο Νοσοκομείο Ξάνθης, θα συνεχίσουμε όπως πορευτήκαμε όλον αυτό τον καιρό. Δυναμικά, παραγωγικά και διακριτικά, με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια των συμπολιτών μας και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας.

 

                                                                                                                    

                                                                                                                       Η Διοικητής

 

                                                                                                                       Ροφαέλα Έλενα