Η υγεία των πολιτών της Περιφέρειας, «φυλακισμένη» σε δαπάνες χωρίς αντίκρισμα

Με ένα ακόμη κατεβατό αυτοπροβολής ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χ. Μέτιος, δέσμιος μιας κενής φιλοδοξίας, προβάλλει τα εκατομμύρια ευρώ που ενέκρινε ο ίδιος για την υγεία, δίνοντας έτσι στους συνομιλητές του, που απλά αυτολιβανίζονται αμφότεροι, την εικόνα ότι στην υγεία τα πράγματα σε επίπεδο Περιφέρειας,  πάνε από το καλό στο καλλίτερο. Ο Χ. Μέτιος,  λησμονώντας ότι οι πολίτες, «μαντρωμένοι» στο φόβο και την προπαγάνδα των ακριβοπληρωμένων μεγάλων μέσων ενημέρωσης, από τον ίδιο και τους συνδαιτυμόνες του, δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση στο θέμα της πανδημίας.

Μακρυά από την πραγματικότητα ο κ. Περιφερειάρχης, συνεχίζει να μοιράζει «νούμερα» και ποσά, τα οποία όμως δεν έχουν καμμία απολύτως απήχηση στην πραγματικότητα και την ζωή των πολιτών, οι οποίοι τρέμουν, ακόμη και στην ιδέα να βρεθούν στα νοσοκομεία της Περιφέρειας από τον φόβο να πάνε σαν το «σκυλί στο αμπέλι».

Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση του, ο κ. Μέτιος, μοίρασε ή θα μοιράσει για την υγεία 89 εκατομμύρια ευρώ, τονίζοντας μάλιστα ότι στην ψυχική υγεία, δόθηκε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσόν. Ίσως για αυτόν τον λόγο οι περισσότεροι πολίτες της ΑΜΘ βρίσκονται στην φάση του «βαδίζω και παραμιλώ» όπως λέει το λαϊκό άσμα.

Αντί ο κ. Μέτιος και οι συν αυτό διοικητές υγείας, να μοιράζουν στην θεωρεία εκατομμύρια για την υγεία, θα ήταν προτιμότερο να δώσουν στους πολίτες της Περιφέρειας αξιόπιστη υγεία και ασφάλεια στην καθημερινότητα τους, κυρίως όμως, να ενισχύσει τα νοσοκομεία με εκείνο τα έμψυχο υλικό που θα διασφαλίσει την υγεία των πολιτών και όχι για την αγορά μηχανημάτων και χτίσιμο ντουβαριών που θα «φυλακίσουν» περισσότερο την ακριβοπληρωμένη υγεία στην Περιφέρεια. Από εκατομμύρια οι πολίτες «χόρτασαν», υγεία δεν βλέπουν.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Με 89 εκατομμύρια ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία η ΠΑΜΘ κατατάσσεται στις τρεις πρώτες Περιφέρειες της χώρας, μαζί με την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, στη διάθεση των περισσότερων πόρων για την υγεία

Στα 89 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι πόροι που έχει ήδη διαθέσει και δεσμεύσει η Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ για την υγεία, την πρόνοια και την κοινωνική συνοχή, γεγονός που την κατατάσσει στις τρεις πρώτες θέσεις των Περιφερειών της χώρας, μαζί με την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που διαθέτουν τους περισσότερους πόρους για την υγεία.

Αυτό ανέφερε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος κατά τη διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή με τους έξι διοικητές και διοικήτριες των νοσοκομείων της Περιφέρειας -Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλη Ρούφο, Διδυμοτείχου κ. Χρήστο Καπετανίδη (δεν μπόρεσε να παρευρεθεί), Κομοτηνής κ. Μάγδα Γιαμουστάρη, Ξάνθης κ. Έλενα Ροφαέλα, Καβάλας κ. Κώστα Κλειτσιώτη, Δράμας κ. Νίκη Καρατζόγλου-, τον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Δημήτρη Τσαλικάκη (ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης), τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας κ. Κώστα Βενετίδη, την Εκτελεστική Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Ζωή Κοσμίδου, τον Γενικό Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Λουκά Γεωργίου και τον Προϊστάμενο της Μονάδας Προγραμματισμού και Αξιολόγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας κ. Παναγιώτη Κουδουμάκη.

Στόχος της σύσκεψης κατά τον κ. Μέτιο ήταν «να καταγράψουμε τις ανάγκες των νοσοκομείων σε εξοπλισμό και σε ανθρώπινο δυναμικό όπως τις έχουν ιεραρχήσει οι διοικήσεις των νοσοκομείων για να τις χρηματοδοτήσουμε» προκειμένου, όπως τόνισε, «τα νοσοκομεία να μπορούν να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις που ενδεχομένως προκύψουν».

Σύμφωνα με τον κ. Μέτιο, η Διοίκηση της Περιφέρειας έχει διαθέσει 33 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας που καλύπτει ανάγκες σε καρδιολογικές, νεφρολογικές, ορθοπαιδικές, ακτινολογικές, χειρουργικές, πνευμονολογικές και άλλες κλινικές σε όλα τα Γενικά Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας:

  • 8,8 εκατ. € στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
  • 3,3 εκατ. € στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου
  • 2,9 εκατ. € στο νοσοκομείο Κομοτηνής
  • 1,9 εκατ. € στο νοσοκομείο Ξάνθης
  • 5,2 εκατ. € στο νοσοκομείο Καβάλας
  • 3,4 εκατ. € στο νοσοκομείο Δράμας
  • 2,5 εκατ. € στα Κέντρα Υγείας

αλλά και για δράσεις που υλοποιούν φορείς όπως το ΕΚΑΒ, οι Δήμοι κτλ.

Αυτήν τη στιγμή, και για την ενίσχυση των νοσοκομείων της Περιφέρειας απέναντι στον κορωνοϊό, έχουν δεσμευθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης επιπλέον 12,8 εκατομμύρια ευρώ.

Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια έχει ήδη διαθέσει 25 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για δράσεις που συνδέονται με την υγεία, την πρόνοια και την κοινωνική συνοχή είτε άμεσα (όπως είναι η ψυχική υγεία, η υποστήριξη ατόμων με άνοια, η καταπολέμηση των εξαρτήσεων) είτε έμμεσα (όπως για παράδειγμα η υποστήριξη ατόμων με αναπηρία για την κοινωνική τους ένταξη).

Επιπλέον, την Παρασκευή 15 Μαΐου, με εισήγηση του κ. Μέτιου στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας, εγκρίθηκε πρόσθετη ενίσχυση του τομέα της Υγείας με 11 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για δύο δράσεις:

  • 7,8 εκατομμύρια ευρώ για την πρόσληψη 229 ατόμων ιατρικών, νοσηλευτικών και άλλων ειδικοτήτων, σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας
  • και 3,2 εκατομμύρια ευρώ για την πρόσληψη 44 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων σε χώρους μεταναστών και προσφύγων.

Τέλος, η Περιφέρεια έχει διαθέσει 7 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για την ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων Δράμας και Διδυμοτείχου (5,5 και 1,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).