Σε προηγούμενο άρθρο μας αναφέραμε ότι δεν κατέστη δυνατή η τηλεφωνική μας  επικοινωνία με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννη Μπούτου ο οποίος όταν αργότερα επέστρεψε την κλίση ανέφερε ότι βρίσκεται στην εργασία του και αυτός είναι ο λόγος που δεν απάντησε. Πέρα αυτού ζητήσαμε την θέση του σε ότι αναφέρει η παράταξη του Γιάννη Παπαχρόνη.

Η απάντηση του ήταν  σχεδόν μονολεκτική. “Όλα έγιναν νομότυπα” και μας παρέπεμψε στην απάντηση που έστειλε  στην παράταξη του Γιάννη Παπαχρόνη και αναφέρει τα εξής.

«Αξιότιμοι κύριοι συνάδελφοι, όσον αφορά το αίτημά σας, με το οποίο μου ζητάτε να διορθώσω το πρακτικό της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 12^ Μαΐου 2020, θυμίζοντας μου μάλιστα ότι δήθεν απείχατε από την συνεδρίαση και όχι από την συζήτηση και ότι κακώς σάς συμπεριέλαβα (λογάριασα) ως παρόντες, διότι το e mail σας; ήρθε στις 19:04 επίτηδες για να σας θεωρήσω τυπικός απόντες από την συνεδρίαση, σας απαντώ τα εξής:

Όπως γνωρίζετε, σύμφωνά με την παρ. 1 του άρθρου 43 της. ΠΝΠ της 30ης Μαρτίου 2020 (ΦΕΚ Α’ 75) ορίζεται ότι: « Έως τις 31η Μαΐου 2020, η δια περιφοράς σύγκληση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων είναι δυνατή με τη συμμετοχή του ενός δευτέρου (1/2) των μελών του οικείου συμβουλίου», Η μόνη δηλ. προϋπόθεση που τίθεται από τον νομοθέτη για την νομιμότητα της δια περιφοράς συνεδρίασης μέχρι την 31η Μαΐου 2020, είναι η συμμετοχή του % των μελών του οικείου συμβουλίου, χωρίς να απαιτείται η λήψη διακριτής, εκ των προτέρων απόφασης με την οποία τα μέλη θα αποφαίνονται για τη διεξαγωγή ή μη της συνεδρίασης δια περιφοράς, αλλά Θεωρείται, ότι η συμμετοχή αυτή εξασφαλίζεται αν, έστω και σε ένα θέμα της ημερήσιας διάταξης, ψηφίσουν συνολικά είτε θετικά, είτε αρνητικά, είτε δηλώσουν έστω ότι απέχουν από τη ψηφοφορία (δήλωση παρόν), τουλάχιστον το 1/2 των μελών. Για δε τη διεξαγωγή της συνεδρίασης τηρείται πρακτικό. Σ’ αυτό σημειώνεται οπωσδήποτε η εισήγηση επί του θέματος, τυχόν απόψεις των μελών που έχουν διατυπωθεί εγγράφως (ή αναγραφεί σε ηλεκτρονικό μήνυμα), όπως και κάθε κείμενο που τυχόν θα παραδώσει ο σύμβουλος, καθώς και οι ψήφοι επί της πρότασης. Επομένως, δεν χρειάζεται η υπογραφή αυτών από τους συμμετέχοντες δημοτικούς συμβούλους, αφού η συμμετοχή, η ψήφος ή η τυχόν, τοποθέτησή τους υποδεικνύονται από το αποστελλόμενο έγγραφό (ή ηλεκτρονικό μήνυμά) τους, (Οράτε σχετ. Αριθμ. 40/2020 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών). Περαιτέρω σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρου 67 του ν. 3852/2020, όπως ισχύει σήμερα, ορίζεται ότι: «Αν κάποιο μέλος του δημοτικού συμβουλίου αρνηθεί ψήφο ή δώσει λευκή ψήφο, λογίζεται ως παρόν κατά τη συνεδρίαση, μόνο για το σχηματισμό της απαρτίας. Τόσο η άρνηση ψήφου, όσο και η λευκή ψήφος δεν υπολογίζονται στην καταμέτρηση θετικών και αρνητικών ψήφων. Τα μέλη του συμβουλίου που ήταν παρόντα κατά την έναρξη της συνεδρίασης και με την παρουσία τους υπήρξε απαρτία, ακόμα και αν αποχωρήσουν, λογίζονται ως παρόντα μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, ως προς την ύπαρξη απαρτίας. Η απαρτία αυτή θεωρείται ότι συντρέχει για όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης. Για τη λήψη απόφασης για κάθε συγκεκριμένο θέμα, η απαιτούμενη πλειοψηφία υπολογίζεται επί των πραγματικά παρόντων μελών κατά τη ψηφοφορία. Για τις συνεδριάσεις τηρούνται πρακτικά».

Στην προκειμένη περίπτωση η δήλωσή σας, περιήλθε στο ηλεκτρονικό αρχείο μας, όπως εσείς ομολογείτε, στις 7.04 μ.μ. με τίτλο συνημμένου αρχείου: «ΔΗΛΩΣΗ ‘ΨΗΦΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ 12ης ΜΑΪΟΥ 2020» και όχι με τίτλο «ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ» -όπως εκ των υστέρων και πολύ καθυστερημένα μας διευκρινίζετε-, με την οποία μάλιστα δήλωσή σας, δηλώσατε ρητά ότι: απέχετε από την συζήτηση της εισήγησης του θέματος της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 12ης Μαΐου 2020, και όχι ότι απέχετε από την συνεδρίαση της 12ης Μαΐου 2020, αναγράφοντας στο τέλος αυτής τα ονόματα σας.

Από την παραπάνω δήλωσή σας συνάγεται αδιαμφισβήτητα και με απόλυτη σαφήνεια ότι βούλησή σας ήταν να είστε παρόντες μεν κατά την συνεδρίαση, αλλά απόντες από την συζήτηση του θέματος. Ο δε ισχυρισμός σας ότι δήθεν στείλατε επίτηδες την δήλωση ψήφου σας στις 19.04 μ.μ, δηλαδή με τέσσερα (4) λεπτά καθυστέρηση, για να σας θεωρήσω τυπικώς απόντες από την συνεδρίαση, χωρίς ωστόσο να δηλώνετε κάτι τέτοιο ρητά, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί τώρα να γίνει αποδεκτός, πολλώ δε μάλλον όταν η παρουσία σας δεν συνέβαλε ούτε στην ύπαρξη απαρτίας (η οποία υπήρχε ούτως η άλλως), ούτε στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (αφού τόσο η άρνηση ψήφου, όσο και η λευκή ψήφος δεν υπολογίστηκαν στην καταμέτρηση θετικών και αρνητικών ψήφων για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας). Απεναντίας, επειδή ακριβώς η ΔΗΛΩΣΗ ΨΗΦΟΥ σας λήφθηκε οριακά κοντά στην ώρα λήξη της συνεδρίασης (που ήταν η ώρα 19.00 μ.μ.), όφειλα να την κάνω δεκτή έστω και με καθυστέρηση τεσσάρων (4) λεπτών, ενεργώντας πάντοτε με γνώμονα την αρχή της εφαρμογής της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης και της καλής πίστης».