Ποιες είναι οι σκέψεις της κυβέρνησης

Η εστίαση είναι ένας από τους κλάδους που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και γι΄ αυτό η κυβέρνηση θέλει να δώσει ανάσα στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ η κυβέρνηση αναζητεί μέτρα προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των τραπεζοκαθισμάτων, δίχως όμως να προκληθεί κίνδυνος για την υγεία.

Σημειώνεται πως η εστίαση έχει προγραμματιστεί να ανοίξει την 1η Ιουνίου, ωστόσο μέχρι τις 20 Μαΐου να παρθεί η απόφαση για άνοιγμα -κατά πάσα πιθανότητα- στις 25 Μαΐου.

Έτσι, λοιπόν, επανεξετάζεται η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων ανάλογα με τη διαρρύθμιση. Συγκεκριμένα δε θα ισχύει το όριο των 4 ατόμων για οικογένειες με περισσότερα άτομα, ενώ τραπέζια θα υπάρχουν και στους εσωτερικούς χώρους εφόσον στην περίπτωση που υπάρχει επαρκής αερισμός.

Ενδεχόμενη μείωση στη φορολογία

Συζητήσεις γίνονται για το αν ο ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ, όπως επίσης και στα αναψυκτικά και τα ροφήματα, θα μειωθεί από το 24% στο 13%. Πιο δύσκολο φαίνεται η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, -από το 13% στο 11% με 12%- και αυτό λόγω πιθανών αντιδράσεων από τους θεσμούς.

Για τα ξενοδοχεία υπάρχει το σενάρια αν θα μειωθεί το τέλος από το 13% στο 6%, αλλά και αν θα υπάρξει μείωση του ΦΠΑ σε μεταφορές και ακτοπλοΐα.