Λαβωμένο το νοσοκομείο – Η καραντίνα τελείωσε ο κοροναϊός μένει στην Ξάνθη

 

Όπως δείχνουν τα στοιχεία και το ρεπορτάζ, μπορεί η αγορά της Ξάνθης σήμερα δειλά δειλά να ανεβάζει τα «στόρια» και να ανοίγει τα μαγαζιά της, όμως  η κατάσταση λόγω κορωναϊού παραμένει προβληματική.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Ξάνθη έχει  θετικό κρούσμα σε νεφροπαθή μετά τον εντοπισμό δύο θετικών κρουσμάτων σε νοσηλεύτρια και γιατρό της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο της Ξάνθης, πράγμα που σημαίνει ότι και το νοσοκομείο της Ξάνθης εκτός από τον υπόλοιπο νομό, αντιμετωπίζει και αυτό τα δικά του προβλήματα και είναι βέβαιο ότι θα γίνουν προσπάθειες να ξαναβρεθούν οι ασφαλείς ρυθμοί παροχής υγείας της δευτεροβάθμιας υποδομής υγείας στον νομό.

Στον αντίποδα η ενημέρωση από το νοσοκομείο Ξάνθης την πολιτική προστασία του νομού και των δήμων, είναι ένα επτασφράγιστο μυστικό και πού σίγουρα χειροτερεύει η κατάσταση αφού οι χωρίς ενημέρωση Ξανθιώτες δεν δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά που ακούγονται στο δελτίο και την ενημέρωση από το υπουργείο υγείας, τον κ. Χαρδαλιά και Τσιόδρα.

Η ενημέρωση  που ακούγεται πασπαλισμένη με θεωρεία ασάφεια και ωραιοποίηση της εικόνας, εξυπηρετώντας  ξεκάθαρα πολιτικές σκοπιμότητες, δεν αγγίζουν την Ξάνθη, που έχει συνηθίσει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους.

Η ενημέρωση από την Αθήνα για τον μέσο Ξανθιώτη, ακούγεται «μακρινή» αφού δεν αφορά άμεσα τον ίδιο, τον στενό οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον.

Άρα η ενημέρωση σε ότι αφορά την Ξάνθη, είναι αναγκαία και απαραίτητη για να πάει η κοινωνία ένα βήμα μπροστά.

Στον αντίποδα ο ιατρικός σύλλογος της Ξάνθης με παρεμβάσεις του τονίζει την έλλειψη ενημέρωσης κυρίως όμως της ανύπαρκτης στενής συνεργασίας με τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας, του νοσοκομείου και φυσικά της πολιτικής προστασίας.

Παράλληλα η ΟΕΒΕ Ξάνθης ζητάει την στήριξη του δήμου για μία καμπάνια ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού της Ξάνθης και όπως λένε οι πληροφορίες μας ο δήμος είναι μεν “ανοικτός” σε αυτή την πρωτοβουλία της ΟΕΒΕ, όμως αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες και τα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών έπρεπε να είχαν παρθεί χθες.

Έτσι πλέον η εικόνα με την χαλάρωση των μέτρων στην Ξάνθη σε ότι αφορά την ενημέρωση, είναι θολή με δεδομένο ότι η πολιτική προστασία στους δήμους Ξάνθης και την αντιπεριφέρεια είναι ένα κενό γράμμα στον καιρό του κορωναϊού, το νοσοκομείο της Ξάνθης «λαβωμένο» και ένας ιατρικός σύλλογος ο οποίος βρίσκεται στο σκοτάδι.

Οι επαγγελματίες της Ξάνθης πέραν από την σπασμωδική στήριξη της κεντρικής κυβέρνησης οι τοπικές αρχές δεν έδειξαν καθόλου το φιλικό τους προφίλ έκτος από λίγα σπασμωδικά μέτρα στήριξης, τα οποία όμως σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Μπούτο θα πάρουν σάρκα και οστά τον … Ιούλιο.

Το παρήγορο σε όλο αυτό το θολό τοπίο είναι ότι οι επαγγελματίες της Ξάνθης επέζησαν πολλών μαχών και είναι βέβαιο ότι και αυτή τη μάχη θα την κερδίσουν.

Επίσης είναι βέβαιο ότι επιτέλους οι Ξανθιώτες κατάλαβαν ότι πρέπει να στηρίξουν την τοπική αγορά.

Στο παρελθών οι Ξανθιώτες καταναλωτές – τουλάχιστον σε ένα σεβαστό ποσοστό, έτρεχαν για τα ψώνια τους στην Θεσσαλονίκη, την Βουλγαρία, την Αδριανούπολη και φυσικά την Κωνσταντινούπολη με ότι αρνητικό σήμαινε για την καταναλωτική κίνηση στον νομό.

Σε αυτήν την κρίσιμη όμως φάση λόγω του κορωναϊού, κανένας Θεσσαλονικιός ή Βούλγαρος ή Τούρκος επαγγελματίας – επιχειρηματίας από τους προαναφερόμενους,  που μέχρι τώρα οι Ξανθιώτες άφηναν τα ωραία τους λεφτουδάκια, δεν στάθηκε δίπλα στους Ξανθιώτες.

Στάθηκε ο γείτονας, το μαγαζάκι της γειτονιάς, το εστιατόριο της πόλης,  και ο καφετζής και ο μάστορας της γειτονιάς.

Τελικό συμπέρασμα αν οι Ξανθιώτες καταναλωτές δεν πήραν το “μάθημά” τους, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα στην αγορά της Ξάνθης.

Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι στις επιχειρήσεις της Ξάνθης που ανοίγουν δειλά δειλά απασχολούνται τα παιδιά μας, οι σύζυγοί μας και οι φίλοι μας.

Στηρίζοντας λοιπόν την “ντόπια” αγορά στηρίζουμε το μεροκάματο αυτών των Ξανθιωτών που δουλεύουν στις τοπικές επιχειρήσεις και φυσικά τους ντόπιους παραγωγούς.