Λένε συχνά πως όλη η μαγειρική είναι θέμα μυρωδικών και όταν μιλάμε για μυρωδικά, τα πράγματα είναι εντελώς απλά.

Τα προσθέτεις στο σκεύος και αυτά κάνουν όλη τη δουλειά. Μόνο που το πράγμα μπορεί να γίνει πιο περίπλοκο. Και νόστιμο!

Ένα βήμα που προηγείται δηλαδή και τα κάνει απείρως πιο νόστιμα, τονώνοντας γεύση και άρωμα. Για τη γεύση και το άρωμά τους τα χρησιμοποιούμε εξάλλου τα καρυκεύματα, γιατί να μη μεγιστοποιήσουμε αυτές τις ποιότητές τους;

Είναι η θερμότητα που ενεργοποιεί τα αρωματικά έλαια των μπαχαρικών. Τα βάζουμε λοιπόν σε ένα στεγνό τηγάνι (χωρίς λάδι) σε μεσαία φωτιά για λίγα λεπτά ώστε να τα «ξυπνήσουμε» και να απελευθερώσουν τα θεσπέσια έλαιά τους.

Τα ανακατεύουμε συνεχώς (για να μην κολλήσουν) μέχρι να μυρίσει ο τόπος και κατόπιν τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρική μας. Αυτό μας λέει η ιστοσελίδα μαγειρικής Epicurious, πως το γρήγορο καβούρδισμά τους τα κάνει πολύ πιο δυνατά σε άρωμα και γεύση.

Η ιστοσελίδα Serious Eats προτείνει μάλιστα να τα ψήνουμε ξεχωριστά αν τα μπαχαρικά μας έχουν διαφορετικό μέγεθος, μιας και καίγονται σε διαφορετικούς ρυθμούς. Εδώ μας λέει να τα νοτίζουμε πριν τα βάλουμε στο τηγάνι, με λάδι, ξύδι, ζωμό, ακόμα και νερό, ώστε να μην καούν αμέσως.

Λίγα λεπτά χρειάζονται για να βγάλουν υπέροχα αρώματα και να τα δώσουν μετά στο φαγητό μας.

Τι μπαχαρικά μπορούν να περάσουν από το τηγάνι μας; Τα περισσότερα! Κύμινο, κόλιανδρος, μαύρο πιπέρι, γαρύφαλλο, πάπρικα, μάραθος κ.λπ.