Ακόμα ένας εργάτης νεκρός σε ώρα εργασίας!

 

Αντιπροσωπία συνδικαλιστών του Π.Α.ΜΕ. επισκέφθηκαν την Παρασκευή 17 Γενάρη το εργοτάξιο της εταιρίας ΑΚΤΩΡ στο χωριό Δημάριο όπου κατασκευάζεται το έργο του κάθετου άξονα Ξάνθης – Εχίνου – Ελληνοβουλγαρικών συνόρων και το Σάββατο 11/1 έχασε την ζωή του ο 23χρονος συνάδελφος Αντώνης Δέλλιος. Η αντιπροσωπία αποτελούνταν από τον Βογιατζή Κώστα μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, τον Αναγνώστη Καραμπατζάκη και τον Αναστάση Γεωργιάδη, μέλη του ΔΣ και του Γενικού Συμβουλίου αντίστοιχα, της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους εργαζόμενους όπου συζητήθηκαν οι συνθήκες εργασιών στο συγκεκριμένο εργοτάξιο, αλλά και οι λόγοι του θανατηφόρου ατυχήματος. Οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο εργοτάξιο δουλεύουν ανά δεύτερη εβδομάδα και Σάββατο, αλλά και καθημερινά υπερωρίες 1 με 2 ώρες, στις οποίες οι εργαζόμενοι εξαντλημένοι εξαναγκάζονται να συμπληρώσουν τα πενιχρά τους μεροκάματα. Η ίδια η ζωή αποδεικνύει πως δεν είναι τυχαίο που το 90% των ατυχημάτων γίνεται μετά το πέρας του ωραρίου, στις «λεγόμενες υπερωρίες».

Αναδείχθηκε το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για τους οικοδόμους, για τους χειριστές βαρέων οχημάτων, για τα ένσημα που τους «κολλά» η εταιρία, που τουλάχιστον για τους παλιούς εργαζόμενους έχουν ρίξει τα μεροκάματα στα τάρταρα. Επίσης σημαντικό θέμα συζήτησης η ύπαρξη σε καθημερινή βάση τεχνικού ασφαλείας και γιατρού εργασίας, που δίνει παρουσία μία φορά την εβδομάδα κι όχι καθημερινά, η εκπαίδευση του προσωπικού ανάλογα με την επικινδυνότητα του έργου και της εργασίας, τα μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας.

Οι εργαζόμενοι ρωτούσαν για την στάση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, των σωματείων οικοδόμων Ξάνθης και χειριστών που για μία ακόμη φορά φάνηκε ότι οι πλειοψηφίες που τα ελέγχουν περνούν στο «ντούκου» τα εργατικά ατυχήματα και το συγκεκριμένο θανατηφόρο συμβάν, χωρίς καν να εκδώσουν μια ανακοίνωση, ενώ για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι πως θα κρατήσουν τις καρέκλες τους και θα διατηρούν σιγή ιχθύος στους εργασιακούς χώρους και τους συσχετισμούς υπέρ των συμβιβασμένων ηγεσιών.

Μοιράστηκε στους συναδέλφους η καταγγελία της Γρ. Ξάνθης του Π.Α.ΜΕ. για το θανατηφόρο ατύχημα και το διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Κάλεσαν τους εργαζόμενους σε οργάνωση στον συγκεκριμένο τόπο δουλειάς με ταξικό σωματείο για τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, για την υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και άλλες διεκδικήσεις.

Κάναμε για μια ακόμη φορά ξεκάθαρο ότι απαιτούμε:

► Την άμεση διαλεύκανση των αιτιών του ατυχήματος και του καταλογισμού των ευθυνών.

► Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας στο συγκεκριμένο εργοτάξιο.

► Την άμεση στήριξη της οικογένειας.

► Ξεκαθαρίζουμε στην κυβέρνηση και στους επιχειρηματικούς ομίλους, ότι οι εργαζόμενοι δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας να γίνουν και άλλα ατυχήματα, για να αυγατίζουν τα κέρδη του κάθε επιχειρηματικού ομίλου.