Γιατί να προτιμήσω τα Ξανθιώτικα «Μπακάλικα» και ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ;

 Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Η απάντηση είναι αυτονόητη.

Γιατί ήρθε ο καιρός να στηρίξουμε τα Ξανθιώτικα μπακάλικα και σούπερ μάρκετ.

Γιατί ήρθε ο καιρός να ανταποδώσουμε αυτό που τους «χρωστάμε» και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται να του θυμίσουμε απλά ότι οι γονείς μας  στα δύσκολα χρόνια της φτώχειας και των στερήσεων με αυτά τα μπακάλικα μας μεγάλωσαν.

Για όσους  είχαν την τύχη ή την ατυχία να μεγαλώσουν στα χωριά της Ξάνθης και πιστεύω ότι είναι οι περισσότεροι, μεγάλωσαν με ότι είχε το μπακάλικο του χωριού – βλέπετε τότε δεν υπήρχαν τα σούπερ μάρκετ των πολυεθνικών. – Υπήρχε ο μπάρμπα Τάκης στο δικό μας το χωριό, όπου κάθε Κυριακή άφηνε τα παιδιά του στο «πόδι» δηλαδή στο μικρό μπακάλικο για να φορτωθεί το ταμπλά με τους ξηρούς καρπούς μαζί με λίγα αναψυκτικά – όσα χωρούσε το ποδήλατο  – και «βουρ» για το γήπεδο στους τοπικούς αγώνες ποδοσφαίρου, για να συμπληρωθεί το μεροκάματο αλλά και να στηρίξει τους χωριανούς ή τους κοντοχωριανούς που παρακολουθούσαν τον ποδοσφαιρικό αγώνα.

Έγραψα ποιο πάνω ότι ήρθε καιρός να τους στηρίξουμε. Ακριβώς. Γιατί μπορεί τότε να ήμασταν παιδιά, όμως θυμόμαστε πολύ καλά όταν πηγαίναμε με εντολή των γονιών μας να ψωνίσουμε στο μπακάλικο λέγαμε: «Είπε ο μπαμπάς να τα γράψεις στο «τεφτέρι».

Σαφώς και εκείνη την περίοδο, δεν ήμασταν σε θέση να γνωρίζουμε πόσο «μάτωνε» το μπακάλικο για να στηρίξει τις αγροτικές και όχι μόνο οικογένειες εκείνης της εποχής.

Είμαστε η γενιά που μεγαλώσαμε με το «τεφτέρι» – σαφώς και υπάρχουν οι εξαιρέσεις – όμως η πλειονότητα τις δεκαετίες του 50 και του 60 έζησε χάρις στην  υπομονή που επέδειξαν τα τότε μπακάλικα και το ερώτημα σήμερα είναι, μήπως, μέσα σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για τους ντόπιους επιχειρηματίες των μικρών ή μεγάλων σούπερ μάρκετ, έναντι των πολυεθνικών, μήπως, είναι καιρός να τους επιστρέψουμε τα δανεικά;

Δηλαδή την στήριξη που έδωσαν τα δύσκολα χρόνια στις Ξανθιώτικες οικογένειες. Μήπως ήρθε η σειρά να στηρίξουμε τις Ξανθιώτικες επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ, όπως έκαναν αυτές στα δύσκολα χρόνια όταν ήταν μπακάλικα;

Αλήθεια γιατί πρέπει σώνει και καλά να πάμε στις απρόσωπες πολυεθνικές όταν οι Ξανθιώτες υπάλληλοι – δηλαδή, το κοινωνικό μέρισμα της Ξάνθης – με ορισμένες κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, προσελκύουν τους Ξανθιώτες καταναλωτές με αφορμή τα φθηνά αλλά αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα;

Οι Ξανθιώτικες επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ   δεν θα μας ξεγελάσουν με φωσφορίζουσες  ετικέτες και ψεύτικες ημερομηνίες λήξης.

Το Ξανθιώτικο σούπερ μάρκετ αν κοντεύει να λήξη το προϊόν, θα το δώσουν στον γείτονα που τα φέρνει

δύσκολα πέρα ή θα το πετάξουν. Δεν θα ταΐσουν «σαβούρα» τα ντόπια σούπερ μάρκετ στον γείτονα τους

ή στο παιδί του γείτονα που μπορεί και το δικό τους παιδί, αν θα πάει στο σπίτι του γείτονα, να φάει.

Ακόμη ένας λόγος για να πάει ο Ξανθιώτης καταναλωτής στα Ξανθιώτικα σούπερ μάρκετ είναι γιατί βασικά, ξεκινώντας από το αφεντικό και φτάνοντας στους υπαλλήλους, σου λένε καλημέρα.

Σε αυτούς τους μουντούς και σκοτεινούς καιρούς που ζούμε, η καλημέρα είναι αν όχι δυσεύρετη, ακούγεται κάπως ή … δεν ακούγεται.

Πηγαίνετε στον Ηλία, τον Αλέξανδρο ή τον Κιμεριώτη του μεγάλου Ξανθιώτικου σούπερ Μάρκετ  με τα πολλά υποκαταστήματα και τους δεκάδες υπαλλήλους και που, παρόλο τον φόρτο εργασίας που έχει το αφεντικό,  στέκεται στην είσοδο του καταστήματος του για να πει καλημέρα στους φίλους, στους συντοπίτες – το έχω δει με τα μάτια μου και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει.

Γιατί τα Ξανθιώτικα σούπερ μάρκετ θα ψωνίσουν από ντόπιους παραγωγούς και θα τους πληρώσουν στην ώρα τους.

Μου έλεγε Ξανθιώτης βιοτέχνης τροφίμων ότι παρέδωσε ένα μεγάλο φορτίο σε κάποια από τις πολυεθνικές που κατοικοεδρεύουν στην Ξάνθη αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ και πληρώθηκε μεν με 6μηνη επιταγή και όταν ήρθε ο καιρός να πληρωθεί αυτή – η επιταγή – «αναπροσαρμόστηκε» – δεν τα γνωρίζω καλά τα οικονομικά αλλά η ουσία είναι ότι ο Ξανθιώτης παραγωγός είδε ρευστό στην τσέπη μετά από 12 μήνες.

Άρα γύρω από το Ξανθιώτικο σούπερ μάρκετ κινούνται και οι ντόπιοι παραγωγοί και δεν νομίζω ότι παραγωγός πήγε εμπόρευμα σε Ξανθιώτικο σούπερ μάρκετ και δεν πληρώθηκε μέσα στη βδομάδα ή το αργότερο στο μήνα.

Τέλος τα Ξανθιώτικα σούπερ μάρκετ δεν αδικούν τους Ξανθιώτες υπαλλήλους τους – οι περισσότεροι μαζί μεγαλώνουν –   στην πληρωμή τους. Αυτό που δικαιούται ο καθένας αυτό θα το πάρει και αν μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω το αφεντικό,  θα το δώσει.

Αυτοί ήταν οι Ξανθιώτες επαγγελματίες και επιχειρηματίες και αυτοί είναι. Δεν καβαλάνε εύκολα το «καλάμι» όσο καλά και αν πηγαίνουν οι δουλειές τους.

Δεν θα «γελάσουν» τον Ξανθιώτη καταναλωτή και θα του πούνε την καλημέρα σε ένδειξη σεβασμού γιατί στηρίζουν την επιχείρηση τους που στήριξε γενιές και γενιές Ξανθιωτών.

Άφησα στο τέλος το οικονομικό θέμα και το κόστος των προιόντων. Αν πάτε σε απρόσωπο πολυεθνικό μάρκετ και συγκρίνεται τις τιμές θα τις βρείτε ποιο φθηνά στα Ξανθιώτικα μάρκετ.