Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την ερχόμενη Δευτέρα 19 Αυγούστου, στις 13:00, θα πραγματοποιηθεί με την συμμετοχή έξι κορυφαίων υπουργών αλλά και του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου, για το ακτοπλοϊκό πρόβλημα της Σαμοθράκης.

Μετά απ’ όσα προηγήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, αποφασίστηκε να εξεταστεί η κατάσταση αλλά και να αναζητηθούν μόνιμες λύσεις και γι’ αυτό με απόφαση του Πρωθυπουργιύ Κυριάκου Μητσοτάκη, θα γίνει η συγκεκριμένη σύσκεψη υπό τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και με τη συμμετοχή των Υπουργών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, του Υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα και του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστου Μέτιου.

Στο μεταξύ, Κυβερνητικές πηγές αναλύοντας όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες με τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό του νησιού και τις ενέργειες που έγιναν εκ μέρους της Κυβέρνησης για την επίλυση του, αναφέρουν τα εξής:

1. Γιατί αποκλείστηκε το νησί: Η Σαμοθράκη παρέμενε χωρίς πλοίο από την Κυριακή, λόγω των βλαβών στα δύο επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία «ΣΑΟΣ» και «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» που την συνέδεαν με την Αλεξανδρούπολη. Δυστυχώς για άλλη μια φορά, με την προηγούμενη (μέσα στις γιορτές στην αλλαγή του χρόνου του 2019), να διαρκεί περίπου μια εβδομάδα. Από την Κυριακή λοιπόν, τη γραμμή εξυπηρετούσε πλέον, μόνο το επιβατηγό «ΖΕΦΥΡΟΣ», ενώ επιστρατεύτηκε και το οχηματαγωγό «ΑΝΑΞ» από την γραμμή Καβάλας – Κεραμωτής, για να καλύψει τις μεταφορές οχημάτων και φορτηγών που δεν μπορούσε να μεταφέρει το «ΖΕΦΥΡΟΣ». Το «ΑΝΑΞ» και το «ΖΕΦΥΡΟΣ» διέκοψαν τα δρομολόγια τους μετά το απαγορευτικό που επέβαλαν οι Λιμενικές Αρχές, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (με ανέμους εντάσεως 7-8 μποφόρ) μέχρι το πρωί της Τετάρτης.

2. Οι ενέργειες του Υπουργείου Ναυτιλίας: Η πρώτη λύση που δόθηκε με το επιβατηγό – οχηματαγωγό «AZORES EXPRESS» δεν τελεσφόρησε, αν και το πλοίο εκτέλεσε κανονικά το δρομολόγιο, εξαιτίας των προβληματικών λιμενικών υποδομών της Σαμοθράκης που μαζί με τον κακό καιρό καθιστούσαν άκρως επικίνδυνη την προσέγγιση του πλοίου. Το Υπουργείο Ναυτιλίας επιστράτευσε και νέο πλοίο, αυτή την φορά το ταχύπλοο καταμαράν «ANDROS JET» δίδοντας μια άμεση, αλλά προσωρινή λύση, στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη. Το μείζον θέμα του εφοδιασμού του νησιού έλυσε εκ νέου το «ΑΝΑΞ» το οποίο επέστρεψε και αυτό στην γραμμή μαζί με το «ΖΕΦΥΡΟΣ», μετά την άρση του απαγορευτικού. Ο εντοπισμός διαθέσιμου πλοίου μέσα στον Δεκαπενταύγουστο ήταν δύσκολος καθώς όλα τα πλοία είναι δρομολογημένα σε γραμμές. Το πλοίο που θα εντοπισθεί ή θα είναι παροπλισμένο, άρα απαιτείται χρόνος για να ετοιμασθεί να ταξιδέψει, ή θα φύγει από άλλη γραμμή για την οποία πρέπει να βρεθεί λύση ως προς την κάλυψη της, όπως συνέβη και στην περίπτωση του «ANDROS JET».

3. Η βασική αιτία του προβλήματος: Το λιμάνι της Καμαριώτισσας στην Σαμοθράκη αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα ασφαλείας. Επί τέσσερα και πλέον χρόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν φρόντισε να διαθέσει λίγες χιλιάδες ευρώ για να αποκατασταθούν τα προβλήματα του λιμένα. Η αποκατάσταση αφορά στον καθαρισμό του πυθμένα του από φερτά υλικά και επιχωματώσεις οι οποίες έχουν αλλοιώσει τα αβαθή του με αποτέλεσμα να είναι κάτι παραπάνω από σίγουρη η προσάραξη των πλοίων που προσεγγίζουν στο λιμάνι. Το θέμα το γνώριζαν όλοι οι πρώην υπουργοί Ναυτιλίας (Δρίτσας, Κουρουμπλής, Κουβέλης) και ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός. Εν γένει όμως και πέρα από τον πυθμένα, οι λιμενικές υποδομές του νησιού είναι προβληματικές και απαιτούν τον πλήρη εκσυγχρονισμό τους.

ΠΗΓΗ:evrosnews.gr