Η καλλιέργεια του καφέ είναι μία απαιτητική διαδικασία η οποία περνάει από πολλά στάδια πριν φτάσει στις εταιρείες παραγωγούς. Οι εργασίες διαρκούν ένα χρόνο και συμπεριλαμβάνουν τη συγκομιδή των ωριμασμένων καρπών και η απομόνωση κόκκων από τον καρπό.

 

Κάθε στάδιο επηρεάζει διαφορετικά την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος!

 

Picking (Συγκομιδή)

Όταν οι καρποί του καφέ ωριμάσουν, ξεκινάει η διαδικασία της συγκομιδής. Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι συγκομιδής:

  • Handpicked (Συλλογή με το χέρι)

Σε πολλά μέρη όπου καλλιεργείται καφές είδος Arabica οι εργάτες συλλέγουν  από κάθε δέντρο μόνο τους καρπούς που έχουν ωριμάσει, τους μαζεύουν έναν έναν και τους τοποθετούν σε καλάθια. Χρησιμοποιείται μόνο για εξαιρετικές ποικιλίες καφέ.

  • Strip picked (Τίναγμα)

Σε αυτήν τη μέθοδο, όταν οι περισσότεροι καρποί είναι ώριμοι, τα κλαδιά τινάζονται με το χέρι (συνήθως με τη βοήθεια τσουγκράνας). Όπως αντιλαμβανόμαστε, εδώ δεν λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός ωρίμασης του κάθε καρπού. Τέλος, σε μεγάλες φυτείες χρησιμοποιούνται βαριά μηχανήματα συγκομιδής.

 

Processing (Επεξεργασία)

Η επεξεργασία του καφέ διακρίνεται σε δύο βασικές μεθόδους:

  •  Wet process (Υγρή επεξεργασία)

Η υγρή επεξεργασία χρησιμοποιείται για τους καρπούς που συγκομίζονται προσεχτικά και παράγει έναν καφέ που ταξινομείται ως πλυμένος ή ήπιος, με ιδιαίτερα εκτιμώμενη ποιότητα και με ομοιόμορφη εμφάνιση, χωρίς ελαττώματα.

  • Dry process (Φυσική επεξεργασία)

Η μέθοδος της φυσικής επεξεργασίας παράγει ένα είδος καφέ με λιγότερο ομοιόμορφη εμφάνιση, γνωστή και ως φυσική. Ο καρπός μόλις συγκομισθεί απλώνεται στον αέρα και τον ήλιο για δύο ή τρεις εβδομάδες. Η έκθεση στον ήλιο που ακολουθείται από την δράση των μηχανών εξαλείφει τον φλοιό, τη mucilage και τις προστατευτικές μεμβράνες.

 

Σημείωση: Πάνω σε αυτές τις δύο βασικές μεθόδου,ς έχουν αναπτυχθεί και άλλες! Για παράδειγμα μερικές από αυτές είναι η honey process, η pulped natural, η black honey process, η doublesoaked και η semi-dry process (Ημίξηρη Μικτή επεξεργασία) κατά την οποία χρησιμοποιείται μια μηχανή για την απομάκρυνση τόσο του φλοιού όσο και της mucilage.

 

Cleaning and sorting (Ταξινόμηση και κατηγοριοποίηση)

Αφού ο καφές ξηρανθεί καθαρίζεται είτε με το χέρι είτε με μηχανήματα για να απομακρυνθούν τα υπολείμματα επεξεργασίας και οι ελαττωματικοί κόκκοι.

 

Storage (Συσκευασία – Μεταφορά παρτίδας καφέ)

Η συσκευασία του καφέ γίνεται σε σακιά. Το κάθε σακί αναφέρει Lot numbers, ίσως Altitude, φάρμα & χώρα παραγωγής, ίσως τις πιστοποιήσεις της φάρμας και το KG Process που αποτελεί και την ταυτότητα της παρτίδας. Μετά θα περάσει από ελέγχους!