Κόσινθος το αναξιοποίητο στολίδι της Ξάνθης

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

O ποταμός Κόσυνθος ρέει αποκλειστικά μέσα στα όρια του ελληνικού εδάφους. Πηγάζει από τις κορυφές τις Κούλας (κεντρική Ροδόπη) διασχίζει τα Πομακοχώρια, περνά από τον παραδοσιακό οικισμό της Ξάνθης και, αφού ανοιχτεί στην πεδιάδα, εκβάλλει στα βορειοδυτικά της λίμνης Βιστωνίδας.

Το όνομα του ποταμού Κόσυνθου στα αρχαία χρόνια ήταν “Κοσσινίτης”.

Δυστυχώς για την πόλη πέρα από μικρές πινελιές, κανένας δήμαρχος μέχρι σήμερα δεν σκέφτηκε, προγραμμάτισε δεν ενδιαφέρθηκε πλην μεμονωμένων περιπτώσεων όπως το μονοπάτι της ζωής ή την πεζογέφυρα που σκοπό είχε όχι για να τονίσει την ομορφιά του ποταμού και να γίνει χώρος έλξης επισκεπτών αλλά για να δικαιολογηθούν κάποια κονδύλια που απλά βρέθηκαν και με μία απόφαση μάλλον στο γόνατο, ο δήμος τότε αποφάσισε να υλοποιήσει χωρίς να έχει ολοκληρωμένη την εικόνα της συνολικής αξιοποίησης του ποταμού που περνάει μέσα από την πόλη και θα μπορούσε να γίνει σημείο αναφοράς.

Ακόμη και η παρέμβαση στο Λημνίο δεν έλαβε υπόψη παρεμβάσεις στις παρυφές του ποταμού που θα ενίσχυαν την ομορφιά της πόλης και φυσικά την επισκεψιμότητα.

Θα παραθέσουμε κάποιες φωτογραφίες από τις παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής Τρικάλων στον Ληθαίο Ποταμό που διασχίζει την πόλη και φυσικά στον δικό μας Κόσυνθο.

Και για να μην πούνε ότι το χειμώνα τα ορμητικά νερά του Κόσυνθου απαγορεύουν οποιαδήποτε παρέμβαση στόν ποταμό εμείς απλά θα πούμε, βεβαίως και δεν είμαστε μηχανικοί, αλλά υπάρχουν και φράγματα που μπορούν να κανονίσουν την ροή του ποταμού.

ΠΟΤΑΜΟΣ ΚΟΣΥΝΘΟΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

{georgios.giannopoulos at gmail.com}

ΠΟΤΑΜΟΣ ΛΗΘΑΙΟΣ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ