Δημοσθένης Γεωργιάδης προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια υγεία μέσω της παιδείας

Ο Δημοσθένης Γεωργιάδης, ιατρός γαστρεντερολόγος – ηπατολόγος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Γιάννη Παπαχρόνη «Αγάπη για την Ξάνθη μας» και στην συζήτηση συνέντευξη εξηγεί τους λόγους με απλά λόγια, που ασχολείται με τα κοινά, ενώ παράλληλα καταγράφει τους λόγους που τον «έσπρωξαν» να ασχοληθεί παρουσιάζοντας τις προτάσεις του για το σημαντικότερο πράγμα των Ξανθιωτών που είναι η υγεία

Δημοσθένης Γεωργιάδης ένας επιστήμονας και πρωτίστως άνθρωπος που θέτει την επιστημοσύνη και την ανθρωπιά του, στήριγμα στις ανάγκες των Ξανθιωτών. Ας τον γνωρίσουμε.

 

Ποιος είσθε;

 

Είμαι ο Δημοσθένης Γεωργιάδης, ιατρός γαστρεντερολόγος. Έλαβα το Πτυχίο Ιατρικής Σχολής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την ειδικότητα της Γαστρεντερολογίας – Ηπατολογίας στη γαστρεντερολογική κλινική του νοσοκομείου “Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ” των Αθηνών.  Στη συνέχεια εκπαιδεύτηκα στον τομέα της ηπατολογίας και της μεταμόσχευσης ήπατος στην κλινική “The Sheila Sherlock Liver Center” του νοσοκομείου ROYAL FREE HOSPITAL του Λονδίνου   ενώ γυρίζοντας πίσω στην πατρίδα μας την Ελλάδα εργάστηκα ως άμισθος επιστημονικός συνεργάτης της γαστρεντερολογικής κλινικής του νοσοκομείου “Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ’’. Σήμερα διατηρώ ιδιωτικό ιατρείο στην πόλη μας ενώ παράλληλα είμαι εξωτερικός συνεργάτης της ιατρικής εταιρείας “ΕΝΑΡΓΕΙΑ” που εδρεύει στην Ξάνθη. Επίσης έχω προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες μου στο δικό μας νοσοκομείο, το Νοσοκομείο Ξάνθης έχοντας υπάρξει και εκεί επίσης ως άμισθος επιστημονικός συνεργάτης σε προηγούμενη περίοδο . Επίσης κατέχω το Πανευρωπαϊκό Δίπλωμα Γαστρεντερολογίας “European Board of Gastroenterology and Hepatology’’.

 

 

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την πολική;

 

Η επιθυμία μου να συμμετέχω στην προσπάθεια αλλαγής σκέψης και πρακτικής πάνω σε θέματα που επί πολλά χρόνια στέρησαν από την πόλη μας τη θέση που θα μπορούσε σήμερα να κατέχει. Ιστορικά η Ξάνθη υπήρξε κόμβος, κυρίως στον τομέα της οικονομίας αλλά και του πολιτισμού. Σήμερα φαίνεται να υστερεί σημαντικά σε σχέση με κοντινές της πόλεις, κάτι που δεν της αξίζει. Νομίζω λοιπόν ότι ως ενεργός πολίτης έλαβα μία δύσκολη αλλά απόλυτα συνειδητοποιημένη απόφαση.

 

 

Γιατί επιλέξατε την παράταξη του Γιάννη Παπαχρόνη;

 

Ο Γιάννης Παπαχρόνης είναι ένας συμπολίτης μας με αποδεδειγμένη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο μέσω της εθελοντικής αιμοδοσίας αλλά και του τεράστιου έργου που συντελέστηκε στο Γηροκομείο. Προσωπικά πιστεύω ότι ο εθελοντισμός αποτελεί μια στάση ζωής που υπερβαίνει την ατομικιστική προσέγγιση και θεώρηση του σύγχρονου τρόπου σκέψης και αντίληψης αφού είναι σίγουρο ότι η θυσία για τον συνάνθρωπο δίδει σε όλους εμάς  ζωή. Έτσι ήταν δεδομένο για μένα προσωπικά ότι η επιλογή μιας παράταξης με τέτοια χαρακτηριστικά θα ήταν μονόδρομος. Και στην παράταξη του Γιάννη, οι άνθρωποι που την απαρτίζουν ενστερνίζονται την άποψη ότι ο εθελοντισμός οφείλει ν’ αποτελεί τον μοναδικό τρόπο προσέγγισης που πρέπει να έχουν τα πρόσωπα που ασχολούνται με τα κοινά. Άλλωστε και ο ίδιος ο  Γιάννης έχει αδιαμφισβήτητες ηγετικές ικανότητες και αστείρευτη όρεξη για δουλειά, τον χαρακτηρίζει δε ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα σε κάθε του προσπάθεια. Πιστεύω ότι αυτό που γνώρισα εγώ στο πρόσωπο του Γιάννη είναι ότι καταλληλότερο για να το αντικρύσουμε σε Δήμαρχο της πόλης μας.

 

 

Είσθε ικανοποιημένος από την συνδρομή του δήμου Ξάνθης στην πρωτοβάθμια υγεία;  

 

Ο Δήμος Ξάνθης έχει κάνει κάποιες πρώτες προσπάθειες σχετικά με την πρωτοβάθμια υγεία που αφορούν κυρίως ευπαθείς ομάδες. Είναι μία καλή αρχή, πλην όμως ας μην ξεχνούμε ότι υπάρχουν ανάγκες που αφορούν το σύνολο των συμπολιτών μας και εκεί υπάρχουν σημαντικότατα κενά. Σαφέστατα λείπουν από την Ξάνθη  οι δομές εκείνες όπως π.χ τα δημοτικά πολυϊατρεία  που ο ρόλος τους είναι να λειτουργούν ως φορέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και να παρέχουν στους πολίτες μια δέσμη βασικών υπηρεσιών υγείας και υποστήριξης που περιλαμβάνει πλειάδα βασικών προληπτικών εξετάσεων, συμβουλευτικού χαρακτήρα ενημέρωση των πολιτών σε θέματα οικογενειακού προγραμματισμού και γενικά  την παροχή εκείνων των υπηρεσιών υγείας που δεν απαιτούν εισαγωγή σε νοσοκομειακό νοσηλευτικό ίδρυμα. Και αδιαμφισβήτητα είναι δομές που τυγχάνουν καθολικής αποδοχής και αναγνωσιμότητας από τον κόσμο και αντικειμενικά βελτιώνουν το επίπεδο ζωής των πολιτών.

 

 

Αν όχι πώς πιστεύετε ότι ο δήμος μπορεί να συνδράμει; Τι προτείνεται ως παράταξη και ειδικότερα εσείς ως επιστήμονας υγείας;

 

Σημαντική βοήθεια θα είναι η εξυπηρέτηση των συμπολιτισσών και των συμπολιτών μας με ταυτόχρονη αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου από μία υψηλού επιπέδου δομή πρωτοβάθμιας υγείας που θα προσφέρει κάλυψη σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Τα κόστη δεν είναι μεγάλα αν μιλήσουμε για δομές μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Επίσης, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο θέμα της πρόληψης. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι οι εμβολιασμοί, αλλά δεν είναι μόνο αυτό: Υπάρχουν σημαντικότατα κενά σχετικά με την πρόληψη ψυχικής υγείας, την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, την πρόληψη εξάρτησης από ουσίες και την ενίσχυση της μητρότητας και του θηλασμού. Όλα αυτά είναι θέματα πρωτίστως παιδείας και μπορούν να περάσουν και μέσα από την εκπαίδευση. Η εθελοντική αιμοδοσία στα σχολεία είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα με απτά αποτελέσματα.