ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4555

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ – «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»

 

 

Μείζονα θέματα που καίνε την χώρα μας, την Ελλάδα είναι η ανεργία, οι θέσεις εργασίας και η πραγματικά οικονομική δυσπραγία με σημαντικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία. Η οικονομική κρίση οδήγησε ιδιωτικές επιχειρήσεις, μεγάλες ή/και μικρές να κλείσουν η μία μετά την άλλη, οδηγώντας στην ανεργία πολλούς συνανθρώπους μας και παράλληλα επέφερε απώλειες θέσεων εργασίας. Η μετανάστευση αυξήθηκε τόσο στο εσωτερικό όσο στο εξωτερικό. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό, όπου το λεγόμενο “brain-drain” αποτελεί μία ανοιχτή πληγή «αιμορραγίας» της ελληνικής κοινωνίας. Επίσης πολλές οικογένειες μετανάστευσαν στο εξωτερικό. Οι ευέλικτες μορφές εργασίας συρρίκνωσαν τα εισοδήματα. Οι μνημονιακές πολιτικές αύξησαν τους φόρους, άμεσους κι έμμεσους, με άμεσο αποτέλεσμα να αυξηθούν τα έξοδα, οι υποχρεώσεις προς το κράτος από τα έσοδα. Ο ασφυκτικός και σε πολλά σημεία υπέρμετρος κλοιός των οικονομικών υποχρεώσεων προς το κράτος οδήγησε σε ασφυξία επιχειρήσεις, μεγάλες ή/και μικρές, και νοικοκυριά με αποτέλεσμα τη στάση πληρωμών, όπου στις μεν επιχειρήσεις ευνοείται ο δείκτης της ανεργίας και το λουκέτο στα καταστήματα και στα δε νοικοκυριά ο οικονομικός και κοινωνικός αποκλεισμός. Μέτρα ανακούφισης που δόθηκαν και δίνονται από τις κυβερνήσεις θεραπεύουν μερικώς και όχι οριστικώς τις ανοιχθείσες πληγές.

Στα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, ο νέος νόμος της τοπικής αυτοδιοίκησης (Νόμος 4555/2018), δηλαδή ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» δίνει πολλές δυνατότητες στη Δημοτική Αρχή και δη στον Δήμαρχο, βάζοντας σε μια ανοδική αναπτυξιακή τροχιά τις τοπικές κοινωνίες. Ο νέος νόμος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί ένα από τα πολλά και χρήσιμα «εργαλεία» ανάσχεσης και αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Πρώτον, κύριο μέλημα του Δημάρχου είναι η δημιουργία κινήτρων, ώστε να μη φεύγει κανένας δημότης ή να μεταναστεύει, δηλαδή να δημιουργούνται οι απαραίτητες αναπτυξιακές συνθήκες και ευκαιρίες, ώστε να ανοίξουν πολλές θέσεις εργασίας. Πώς;

Ο Δήμαρχος με την εξουσιοδότηση κατόπιν αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να πάει, να τρέξει στις διεθνείς αγορές και να φέρει επενδύσεις στο δήμο του, δηλαδή να έρθουν άνθρωποι να επενδύσουν, ώστε να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις, όπου θα βρουν απασχόληση πολλοί συμπολίτες μας. Δεύτερον, και πολύ σημαντικό και σπουδαίο είναι να προβάλει ο Δήμαρχος όλα τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του Δήμου του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Πού, όμως αποσκοπεί η προβολή των στρατηγικών πλεονεκτημάτων του Δήμου;

Αποσκοπεί, ώστε να προσελκύσει ο Δήμαρχος είτε επενδυτές είτε τουρίστες. Παίρνοντας το παράδειγμα των επενδύσεων αναδύεται η εξής εικόνα: ο Δήμαρχος προσελκύει επενδύσεις στον τόπο του και δημιουργεί όλο το φιλικό εκείνο περιβάλλον, όπου θα αναπτυχθεί μια υγιής επιχείρηση στον τόπο του, παραχωρώντας στον επενδυτή ό,τι βοήθεια χρειάζεται από γη μέχρι και τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου. Έτσι η δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος ανάπτυξης της επιχείρησης θέτει την προϋπόθεση από την πλευρά του Δήμου, ότι το ανθρώπινο δυναμικό που θα απασχοληθεί στην αναπτυχθείσα επιχείρηση θα προέρχεται από τους Δημότες του οικείου Δήμου. Μία τέτοια ενέργεια αποτελεί μία ουσιαστική κίνηση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Ως δημόσια διοίκηση πρέπει να τονιστεί, ότι ο Δήμος δεν είναι γραφείο ευρέσεως εργασίας. Όμως, με στοχευόμενες κινήσεις μπορεί να δημιουργήσει το πλαίσιο και τις συνθήκες, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, δημιουργεί ο Δήμος τις σχετικές υποδομές, ώστε ο αντίστοιχος Δήμος να γίνει τόπος προορισμού 365 μέρες το χρόνο!!! Ας φανταστούμε κάτι ανάλογο με την Ξάνθη μας, την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα!!!

Αν σκεφτεί κανείς, ότι ο Νομός Ξάνθης γενικότερα είναι ένας Νομός, που χωρίζεται σε πάρα πολλές ζώνες, α) στην ορεινή ζώνη με τον εθνικό δρυμό, με τα παραδοσιακά χωριά (Σταυρούπολη, Κομνηνά Δαφνώνας, Πασχαλιά, πομακοχώρια [με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που έχουν] κτλ.), β) στη μοναστηριακή ζώνη, δηλαδή τα μοναστήρια της Αρχαγγελιωτίσσης, της Καλαμούς με παράλληλη ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, γ) στην αστική ζώνη, όπου είναι ο αστικός ιστός της Ξάνθης με την Παλιά Πόλη, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματικό «κόσμημα» για την πόλη μας και να γίνει η Ξάνθη, όντως, τόπος προορισμού, εάν επενδυθούν χρήματα είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα είτε από εθνικά αναπτυξιακά προγράμματα, δ) στην πεδινή ζώνη, δηλαδή στον «κάμπο», ο οποίος κι εκείνος έχει διαπολιτιστικά μνημεία, όπως τα αρχαία Άβδηρα και ε) στην παραθαλάσσια ζώνη με τις παραλίες, τη λίμνη της Βιστωνίδας. Άρα, λοιπόν, ο Νομός Ξάνθης, από πάνω έως κάτω έχει πάρα πολλά πράγματα, που μπορεί να προβάλει και δεν χρειάζεται να πηγαίνει κανείς για σκι στο Παμπόροβο ούτε να μετατρέπει ο τόπος σε Μύκονο!!!

Συνεπώς, μπορεί να αναπτυχθεί ένα άλλο είδος τουρισμού, ο οποίος μπορεί να είναι γαστρονομικός τουρισμός, μπορεί να είναι οικοτουρισμός, μπορεί να είναι στη λίμνη της Βιστωνίδας κωπηλατικοί αγώνες, μπορεί να είναι κανόε καγιάκ στο Νέστο, μπορεί να είναι φυσιολατρικός, ορειβατικός τουρισμός, μπορεί να είναι ακαδημαϊκός, εκπαιδευτικός, συνεδριακός τουρισμός μέσα από την οργάνωση των σχολείων, των υποδομών τους και του πανεπιστημίου. Με λίγα λόγια πρέπει ο Δήμος – Δήμαρχος και Δημοτικοί Σύμβουλοι είναι οι εκπρόσωποι όλων των πολιτών – να συνεργαστεί με την τοπική κοινωνία, να συνεργαστεί με τους επιχειρηματίες, οι οποίοι αγωνίζονται κάθε μέρα, βάλλονται πιο πολύ και είναι αυτοί που φέρνουν χρήματα στις τοπικές κοινωνίες, να συνεργαστεί με το πανεπιστήμιο – στην Ξάνθη και ευρύτερα στη Θράκη υπάρχει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και να αρχίσουν σιγά-σιγά να δημιουργούνται τα «τρίποδα» των ενεργειών εκείνων μαζί με όλους τους πολιτιστικούς φορείς-σωματεία, για να μπορέσουν να δημιουργήσουν όμορφα πράγματα για τον τόπο.

 

 

Dr. phil. Κωνσταντίνος Ι. Ζωγραφόπουλος

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος «Η Αγάπη για την Ξάνθη μας»

Επικεφαλής υποψήφιος Δήμαρχος

Ιωάννης Παπαχρόνης