Πλήθος κόσμου αναμένεται να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της Κυριακής κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Χιλιάδες Ελλήνων δηλώνουν πρόθυμοι να κατακλύσουν το Σύνταγμα και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση εθνομηδενιστών.

Από όλη την Ελλάδα οργανώνονται λεωφορεία που θα μεταφέρουν πατριώτες μπροστά από την ελληνική Βουλή για φωνάξουν ένα πράγμα: «Η Μακεδονία είναι Ελληνική». Ενεργή συμμετοχή υπάρχει και από την Εκκλησία, η οποία σε πολλές περιπτώσεις έχει εκφράσει τις ανησυχίες της και την αντίθεσή της για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στο ζενίθ οι προετοιμασίες για το μεγάλο -όπως φιλοδοξούν οι διοργανωτές- συλλαλητήριο της Κυριακής στην Αθήνα, κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και της πρόθεσης της κυβέρνησης να την επικυρώσει, κόντρα στην επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων.

Διαδηλωτές απ΄ όλες τις γωνιές της χώρας αναμένεται να κατακλύσουν την πλατεία Συντάγματος, προκειμένου να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τους «πρόθυμους» βουλευτές που έχουν ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας.

Ήδη μέσω social media ανακοινώνονται τα λεωφορεία που έχουν δρομολογηθεί για τη μεταφορά διαδηλωτών στην Αθήνα. Η λίστα που έχει κοινοποιηθεί στο επίσημο facebook event της διοργάνωσης («Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία») μεγαλώνει συνεχώς και η Συντονιστική Επιτροπή αισιοδοξεί πως το πλήθος θα ξεπεράσει κατά πολύ το προηγούμενο συλλαλητήριο των Αθηνών.

Το συλλαλητήριο της Κυριακής διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, που είχε πραγματοποιήσει με επιτυχία τα δύο μεγάλα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πριν από ένα χρόνο περίπου.

Συλλογικοί φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση και Εκκλησία πρωτοστατούν στη μεγάλη κινητοποίηση της Κυριακής, ενώ ξεκίνησε και η προβολή σποτ στα social media, που καλεί τον κόσμο να συμμετέχει μαζικά στο συλλαλητήριο. Το σποτ προβάλλει πλάνα από το προηγούμενο συλλαλητήριο της Αθήνας και καταλήγει με το μήνυμα: «Η Μακεδονία είναι ελληνική, το όνομά μας είναι αδιαπραγμάτευτο».

«Απευθύνουμε γενικό προσκλητήριο προς όλους του Έλληνες να βρεθούν σε ένα ακόμη μεγάλο συλλαλητήριο την ύστατη στιγμή για την αποτροπή της προδοσίας της Μακεδονίας την Κυριακή 20 Ιανουαρίου και ώρα 14:00 στο Σύνταγμα. Είναι ο μόνος δημοκρατικός τρόπος για να μη φέρουν το θέμα για ψήφιση στη Βουλή. Αν το τολμήσουν όμως θα είμαστε και πάλι εκεί. Είμαστε μυριάδες, είμαστε ενωμένοι, είμαστε Έλληνες, είμαστε το αφεντικό της χώρας και εμείς θα δώσουμε τη λύση» αναφέρει μεταξύ άλλων ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, που ήδη έχει στήσει το «στρατηγείο» της στο κέντρο της Αθήνας και συντονίζει όλες τις κινήσεις για την εκδήλωση της Κυριακής.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποιος θα είναι κεντρικός ομιλητής, ενώ υπάρχουν σκέψεις η εξέδρα να στηθεί στην επάνω πλευρά της πλατείας Συντάγματος -δίπλα στη βουλή- για συμβολικούς λόγους.

Ανησυχία στην Εκκλησία για συμφωνία των Πρεσπών

Έντονος προβληματισμός αλλά και αγωνία για τις εξελίξεις που «τρέχουν» γύρω από το Σκοπιανό ζήτημα επικρατεί τελευταία στους κόλπους της Ελλαδικής Εκκλησίας. Δεν είναι λίγοι οι ιεράρχες που τάσσονται ανοιχτά κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, το μέλλον της οποίας αναμένεται να κριθεί και από τη σημερινή έκβαση της συζήτησης στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου.

Μητροπολίτες και δη εκείνοι που ποιμαίνουν σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας τις τελευταίες ώρες βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ άλλοι (όπως ο Καλαβρύτων) ζητάνε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας έτσι ώστε να τοποθετηθεί δημόσια η Εκκλησία στο θέμα, αλλά και για να συζητηθούν τα δύο άλλα σημαντικά ζητήματα, αυτά της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου και της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Οπως έγινε γνωστό, η Μητρόπολη Καλαβρύτων θα διαθέσει και λεωφορεία για τη δωρεάν μεταφορά όλων όσοι θελήσουν να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, το οποίο έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή στην πλατεία Συντάγματος.

Κάλεσμα προς τους πιστούς να δώσουν δυναμικό παρών στο συλλαλητήριο απηύθυνε και ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ.

Με εγκύκλιό του, ο κ. Σεραφείμ κάνει λόγο για «κίβδηλη συμφωνία που υπονομεύει την ασφάλεια της χώρας».

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «όλοι όσοι αγαπούμε αυτή την πατρίδα παρακολουθούμε τη συντονισμένη προσπάθεια του πολιτικού κόσμου, έσωθεν και έξωθεν, για την επικύρωση της λεγομένης “συμφωνίας των Πρεσπών”».

Ο ιεράρχης προσθέτει ότι η συμφωνία «προσβάλλει κατάφωρα την Ιστορία 3.000 ετών της Ελλάδος, καταργεί κάθε έννοια δικαίου, παραδίδει αμαχητί το ιερό όνομα της Μακεδονίας, των ενδόξων ηρώων και προγόνων μας στις θρασύτατες απαιτήσεις και προκλήσεις ενός κρατικού υβριδικού μορφώματος και μιας ιστορικής απάτης για τη διαρπαγή από τους Σλάβους, της περιοχής των Σκοπίων, των εδαφών της ελληνικότατης Μακεδονίας, όπως το σχεδίασαν η Κομιντέρν και οι ηγέτες του δήθεν “υπαρκτού σοσιαλισμού” Γιόζεφ Στάλιν και Γιόζεφ Τίτο, που αιματοκύλισαν τις χώρες τους».

Σε άλλο σημείο τονίζει ότι «ήρθε επομένως η ώρα και πάλι να πούμε το μεγάλο ΟΧΙ αναβαπτιζόμενοι στις θυσίες των χιλιάδων ηρώων και μαρτύρων της μακεδονικής γης, μετέχοντες αγωνιστικά και ολόθυμα, πέρα από κομματικές αγκυλώσεις, υπολογισμούς και τερτίπια, με την Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας και τις Παμμακεδονικές Ενώσεις».

Σε άρθρο του πριν από λίγες ημέρες ο μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος σημείωνε ότι «η αρχιερατική μου συνείδηση δεν μου επιτρέπει σιωπή μπροστά στην επιχειρουμένη αλλοίωση της ελληνικής Ιστορίας, με μία επικύρωση συμφωνίας σε βάρος της Ελλάδος και ειδικότερα της μίας, της μοναδικής Μακεδονίας μας. Η μη επικύρωση θα γράψει όντως ιστορία. Διαφορετικά, θα καταγράψει αρνητική σελίδα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη 22 μητροπολίτες από τη Μακεδονία με κοινή τους επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχουν στείλει ηχηρό μήνυμα προς τη Βουλή να μην περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών, εκφράζοντας και την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της ΠΓΔΜ. Οι ιεράρχες, στην επιστολή τους, τόνιζαν ότι δεν μπορούν να πιστέψουν ότι βουλευτές, ιδίως οι εκπρόσωποι της Μακεδονίας, θα «αμαυρώσουν το όνομά τους για πάντα» εάν στηρίξουν αυτή τη συμφωνία.