ΨΗΦΙΣΜΑ

Οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου, συνελθόντες σήμερα την 19η Νοεμβρίου 2018 και ώρα 11η πρωινή στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης, παρόντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος σε τακτική μηνιαία σύναξη, και  με επικείμενη τη συνταγματική αναθεώρηση, φέρουμε εις γνώσιν των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου τα εξής:

  • Η Εκκλησία έχει Δομήτορα τον Χριστό και συγκροτείται ως θεσμός διά του Ενεργούντος εν Αυτή Αγίου Πνεύματος, το Οποίον «πάντα χορηγεί» εις τους πιστούς. Εις Αυτήν την Θεία Πρόνοια εναπόκειται η ελπίς κάθε χριστιανού, κληρικού και λαϊκού.
  • Διαφωνούμε απολύτως με την προτεινόμενη αναθεώρηση του αρθρ. 21 του Συντάγματος και την απάλειψη της μέριμνας υπέρ του  τον Ιερού Θεσμού της Οικογένειας, η οποία, σύμφωνα με το σήμερα ισχύον Σύνταγμα αποτελεί «θεμέλιο της συντήρησης και της προαγωγής του έθνους».
  • Εκφράζουμε την πλήρη αντίρρησή μας στην αναθεώρηση του αρθρ. 3 του Ελληνικού Συντάγματος, η οποία πιστεύουμε ότι δεν είναι αναγκαία. Μάλιστα απορρίπτουμε αναφανδόν την προτεινόμενη προσθήκη της φράσης: «η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη» η οποία προσθήκη αγνοεί την ορθόδοξη παράδοση και ταυτότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Εξάλλου, το αρθρ.13 του Ελληνικού Συντάγματος καλύπτει όλα τα ζητήματα της ανεξιθρησκίας και της θρησκευτικής ελευθερίας.
  • Σχετικά με το ζήτημα του σχεδίου συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας αναγνωρίζουμε τη μέριμνα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου υπέρ του θεσμού της Εκκλησίας, συγχαίρουμε την Ιερά Σύνοδο  της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ομόφωνη στάση της έναντι του προτεινόμενου σχεδίου στη Συνεδρία της 16ης Νοεμβρίου και δηλώνουμε απερίφραστα ότι η υπάρχουσα νομοθετημένη μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου είναι δοκιμασμένη και δεν χρήζει καμίας αλλαγής.
  • Η όποια ρύθμιση του νομικού καθεστώτος της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Συνταγματική αναθεώρηση δεν αναιρεί την υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας στο να αποζημιώσει την Εκκλησία της Ελλάδος για το σύνολο των εκκλησιαστικών περιουσιακών στοιχείων τα οποία συναινετικά ή μη έχουν αποδοθεί στην Ελληνική Πολιτεία.

 

Ξάνθη 19η Νοεμβρίου 2018

Άπαντες οι εν συνάξει κληρικοί

της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου.