Μυροδάτο, Σέλινο και Ν. Κεσσάνη προσεχώς έρημος (;)

 

Για πιθανή ερημοποίηση της περιοχής μίλησε έντονα προβληματισμένος ο δήμαρχος Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδης κάνοντας αναφορά στην υφαλμύρωση των υπόγειων υδάτων της προαναφερόμενης περιοχής κάτι που θα κάνει τους αγρότες να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους αν δεν γίνει κάτι.

Επ’  ευκαιρία του «ξεμπλοκαρίσματος» του μεγάλου αρδευτικού του κάμπου της Ξάνθης ρωτήσαμε τον δήμαρχο Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδη ο οποίος  απαντώντας σε σχετικό ερώτημα επιβεβαίωσε το γεγονός ότι μελέτες δείχνουν ότι ο υπόγειος υδροφορέας του δήμου του έχει γίνει υφάλμυρος σε μεγάλο βαθμό. Ποιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στους οικισμούς Μυρωδάτου, Σελίνου και Ν. Κεσσάνης όπου οι επιπτώσεις είναι εμφανέστατες και σε λίγα χρόνια οι αγρότες δεν θα μπορούν να καλλιεργούν τις εκτάσεις τους.

Στην συνέχεια ο δήμαρχος Αβδήρων ανέφερε ότι το αρδευτικό της Ξάνθης δεν έχει να κάνει με πολιτικές ταμπέλες ανεξάρτητα με τα όσα κατά καιρούς ακούστηκαν.

Μάλιστα έκανε αναφορά και στην δυνατότητα βοήθειας από τον υφυπουργό Γιαννακίδη στο θέμα της χρηματοδότησης και τις επικαιροποίησης  των μελετών σημειώνοντας ότι ένα τόσο μεγάλο έργο πρέπει να στηριχθεί ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση είναι στα πράγματα. Σημασία έχει να βοηθηθούν οι αγρότες, τόνισε. Ακολούθως ο Γ. Τσιτιρίδης χαρακτήρισε περιβαλλοντικό το έργο, με δεδομένο ότι θα καταργηθούν πάνω από 10.000 γεωτρήσεις και θα μειωθεί σημαντικά το κόστος παραγωγής των αγροτών. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που ανέφερε είναι ότι η κατασκευή του έργου η οποία θα διαρκέσει σε βάθος χρόνου θα δώσει δουλειά και μεροκάματα στην περιοχή.