Οι κτηνοτροφών Ιωαννίνων, παράδειγμα για τους κτηνοτρόφους της Ξάνθης; Πόσο εύκολο είναι;

Κατά καιρούς ακούμε από τους κτηνοτρόφους της Ξάνθης για καρτέλ των γαλακτοβιομηχανιών, για πώληση σε πολύ χαμηλές το γάλα, και μυριάδες άλλα προβλήματα οι οποίοι επικαλούνται οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι εκφράζοντας και περιμένοντας από την ίδια την πολιτεία να λύσει τα δικά τους προβλήματα. Εμείς θα πούμε στους κτηνοτρόφους της Ξάνθης να ρίξουν και καμιά ματιά παρά δίπλα τους, να δούνε τι κάνουν οι κτηνοτρόφοι των Ιωαννίνων και βγάζουν ένα καλό μεροκάματο πουλώντας τους καρπούς των κόπων τους σε ικανοποιητικές τιμές. 1,20 το λίτρο το γάλα όταν το πουλάει ο παραγωγός δεν είναι αμελητέο το εισόδημα τους.

Βέβαια για να επιτύχουν οι κτηνοτρόφοι των Ιωαννίνων έβαλαν στην άκρη το «εγώ» και πορεύονται με την λογική του «εμείς» πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό στους κτηνοτρόφους της Ξάνθης;

 

Συναντήσαμε τον συνεργάτη του συλλόγου κτηνοτρόφων των Ιωαννίνων την ώρα που διευθετούσε τον χώρο αυτόματης πώλησης γάλακτος στο κέντρο των Ιωαννίνων και μας είπε:  «Έρχεσαι με το δικό σου μπουκάλι, ή παίρνεις από εδώ και παίρνεις το φρέσκο σου γάλα στην τιμή λίτρου 1,20 ευρώ.

Ο συνεργάτης του συλλόγου ανέφερε ότι οι καταναλωτές οι οποίοι προμηθεύονται την κάρτα του συλλόγου όπου και καταθέτουν αυτοί το ποσόν που επιθυμούν για να αγοράζουν με αυτήν την κάρτα το καθημερινό φρέσκο γάλα τους. «Επίσης έχουμε μία κάρτα που εκδίδουμε εμείς και ο καταναλωτής πληρώνει 1,10 το λίτρο το γάλα. Δηλαδή έχεις μία κάρτα, βάζεις όσα χρήματα εσύ θέλεις και αγοράζεις το γάλα σου».

Ρωτήσαμε από πού προέρχεται το φρέσκο γάλα. «Το γάλα έρχεται από τους κτηνοτρόφους απευθείας υπάρχει η εταιρεία που σύστησαν με την επωνυμία «Γιαννιώτικο» και μέλη της είναι  οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι το παστεριώνουνε και το διαθέτουν και στην αγορά σε συσκευασία μισόλιτρου, με κακάο, ξινόγαλο. Η τιμή του λίτρου ανέρχεται στο 1,20 ευρώ ενώ στην αγορά τα άλλα προϊόντα έχουν 1.40, το κέρδος βεβαιωμένα καλό και το προϊόν ποιοτικό. Το καλλίτερο της αγοράς. Το γάλα όπως βγαίνει από το ζώο, γίνεται παστερίωση και μπαίνει στο μπουκάλι, δεν προστίθεται τίποτε ούτε αφαιρείτε και για αυτό κρατάει μόνο 4 μέρες».

dav

Μάλιστα η ένωση των κτηνοτρόφων των Ιωαννίνων κάνουν ένα βήμα περισσότερο αφού υπέβαλαν μελέτη και περιμένουν την χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την δημιουργία δικού τους τυροκομείου. Λέει χαρακτηριστικά ο συνεργάτης των κτηνοτρόφων. «Βρισκόμαστε σε αναμονή του προγράμματος για την δημιουργία δικού σας τυροκομείου».

Σαφώς, υποθέτουμε ότι θα υπάρχουν κάποια εσωτερικά προβλήματα, όμως η ουσία είναι ότι οι κτηνοτρόφοι,  με καλή συνεννόηση και την ανάθεση του μάρκετινγκ και των πωλήσεων σε ειδικούς, βλέπουν τους καρπούς των κόπων τους στο πορτοφόλι τους. Άραγε τι εμποδίζει και στην Ξάνθη να γίνει κάτι ανάλογο;

dav

dav