ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

 κ. Χ. ΜΕΤΙΟ

                     

Να αποζημιωθούν οι καπνοπαραγωγοί στο 100% από την «νεκρωτική ίωση»

Σε απόγνωση βρίσκονται κυριολεκτικά οι καπνοκαλλιεργητές των Π.Ε Έβρου και Ροδόπης, καθώς βλέπουν τις τεράστιες καταστροφές που προκαλεί στις καπνοφυτείες η «νεκρωτική ίωση» (μωσαϊκό του καπνού), απώλειες που φτάνουν στο 60 – 70% της παραγωγής και σε μερικές περιπτώσεις η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική.

Έτσι κι αλλιώς οι καπνοπαραγωγοί εξ αιτίας της πολιτικής της ΕΕ που με ευλάβεια εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις βρίσκονται στα πολύ δύσκολα και με νύχια και δόντια κρατούν ζωντανή τη καπνοκαλλιέργεια στη χώρα μας.

Εκτός από τις αυξημένες δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν με το δυσβάσταχτο κόστος καλλιέργειας, τις εξευτελιστικές τιμές, τα διάφορα χαράτσια του ΕΛΓΑ, ΕΝΦΙΑ, τη φοροληστεία του ΕΦΚΑ, βλέπουν από τώρα την φετινή παραγωγή να χάνεται λόγω της ασθένειας. Ήδη πολλοί παραγωγοί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε επανασπορές, γεγονός που ανεβάζει ακόμη περισσότερο το έτσι και αλλιώς ανεβασμένο κόστος παραγωγής

Η Λαϊκή Συσπείρωση,  καλεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να σταματήσει το κρυφτούλι και άμεσα να παρέμβει, να γίνουν οι απαραίτητες εκτιμήσεις των ζημιών , να επισπευστούν όλες οι διαδικασίες και να αποδοθούν στους καπνοκαλλιεργητές οι αποζημιώσεις που θα καλύπτουν το 100% της ζημιάς.

Καλεί ακόμα τους καπνοπαραγωγούς να βγάλουν τα δικά τους πολιτικά συμπεράσματα. Στη μαύρη συμμαχία ΕΕ , των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και των καρτέλ, που τους ξεζουμίζουν, να απαντήσουν με τη δική τους συμμαχία, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, και τους αυτοαπασχολούμενους, οργανωμένα με αγώνες να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης σε ποιες ενέργειες θα προβεί  και τι μέτρα θα πάρει ώστε:

* Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν άμεσα εκτιμήσεις για τις συνολικές ζημιές.

* Να αποζημιωθούμε επιτέλους δίκαια και έγκαιρα για το 100% των ζημιών.

* Να υπάρξει άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

* Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.

* Να καταργηθούν οι αυξήσεις των τελευταίων χρόνων στις ασφαλιστικές εισφορές.

* Να παγώσουν οι υποχρεώσεις – οφειλές προς το κράτος – εφορίες – δήμους, τράπεζες κλπ.

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

 κ. Χ. ΜΕΤΙΟ

                     

Θέμα: “Αναγκαία μέτρα πρόληψης της πανώλης μικρών μηρυκαστικών. Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειάς μας.”

Ύστερα από τα απανωτά κρούσματα σε περιοχές των παραλίων της Τουρκίας, πριν από λίγες ημέρες εμφανίστηκαν 2 εστίες πανώλης σε αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις στη Βουλγαρία, στο χωριό Βόντεν της Περιφέρειας Γιάμπολ και στο χωριό Κόστι (απόσταση 65 χιλιομέτρων από τον Έβρο) της Περιφέρειας Μπουργκάς. Υποχρεωτικά θανατώθηκαν όλα τα ζώα των προσβεβλημένων εκτροφών, ενώ επιβλήθηκε προληπτικά υποχρεωτική θανάτωση του συνόλου των μικρών μηρυκαστικών που εκτρέφονται εκτατικώς στα χωριά της περιοχής.

Το νόσημα, που είναι καταστροφικό για την κτηνοτροφία λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας και των υψηλών ποσοστών θνησιμότητας που ξεπερνούν το 95%, εμφανίζεται για πρώτη φορά στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κρίνει την κατάσταση εξαιρετικά κρίσιμη και για αυτό το λόγο απέστειλε σχετικές εγκυκλίους με οδηγίες (Α.Π 2193/89143/22.06.2018 και Α.Π 2268/92236/28.06.2018).

Στις συγκεκριμένες εγκυκλίους καταγράφονται όλα τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της πιθανότητας εισόδου και εξάπλωσης της νόσου στην Ελλάδα με επίκεντρο τις περιοχές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπως η συνεχής κλινική εξέταση των ζώων από τους κτηνιάτρους των κρατικών υπηρεσιών, η εντατικοποίηση των ελέγχων, η ενημέρωση των αγροτοκτηνοτρόφων και η εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας των εκτροφών (περίφραξη των εκτροφών, απολυμαντική τάφρος, απολυμάνσεις, απεντόμωση – μυοκτονία, καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων κλπ).

Την ίδια ώρα οι αποζημιώσεις που δίνονται σε περιπτώσεις προσβολής και θανάτωσης κοπαδιού υπολείπονται κατά πολύ από την πλήρη αναπλήρωση του κόστους ανασύστασης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και των απωλειών σε ζωικό κεφάλαιο.

Η είσοδος και η μετάδοση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στη χώρα μας θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους της Περιφέρειάς μας  που ήδη αδυνατούν να επιβιώσουν λόγω της κάθετης πτώσης των τιμών σε γάλα – κρέας που έχουν επιβάλλει τα μεταποιητικά και εμπορικά μονοπώλια και της πολιτικής συγκέντρωσης παραγωγής – ζωικού κεφαλαίου που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ.Περιφερειάρχης, τι μέτρα θα λάβει σε συνεργασία με την Κυβέρνηση ώστε:

* Να μην εισέλθει και εξαπλωθεί η νόσος της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στη χώρα μας.

* Να μη επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου.

* Να εξασφαλιστεί η πλήρης αναπλήρωση του κόστους ανασύστασης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο σε περίπτωση εμφάνισης εστιών της νόσου.

 

 

 

 

 

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΤΡΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ