Μήνυμα Τόσκα στην Αλβανία

Ξεκάθαρος ήταν ο Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας όταν ρωτήθηκε για τους άταφους ήρωες του έπους του 1940 στην Βόρειο Ήπειρο, έριξε ευθέως τις ευθύνες στην Αλβανία και την κάλεσε να κάνει το χρέος της όπως οι διεθνείς συμβάσεις προβλέπουν.

Κάτω από  δυνατή βροχή έγινε η παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στην Ξάνθη.

Οι παρελαύνοντες, αψηφώντας την δυνατή βροχή, παρέλασαν τιμώντας τους νεκρούς ήρωες του Αλβανικού έπους, στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα σε όσους επιβουλεύονται την ακεραιότητα της πατρίδας μας, λέγοντας τους ότι αυτοί, θα είναι εκεί, ακοίμητοι φρουροί των συνόρων και των ιδανικών της Χώρας μας.

Συνοδοιπόροι των στρατευμένων  στην παρέλαση  ο Ερυθρός Σταυρός,  και Πολιτιστικοί Σύλλογοι των Σαρακατσάνων, των Τραντέλληνων και φυσικά οι πρόσκοποι όπως κάθε φορά, έδωσαν και φέτος το παρών τους.

 

Για μία ακόμη χρονιά γιορτάστηκε με λαμπρότητα η 28η Οκτωβρίου με την παρουσία Ξανθιωτών παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, στέλνοντας μήνυμα στους απανταχού γιαλαντζί «προοδευτικούς» που διαλέγουν στεκούμενοι απέναντι από τους επισήμους να λαϊκίσουν και να «δουλέψουν» για μία ακόμη φορά τον εαυτό τους και το ελάχιστο ακροατήριο τους, λέγοντας τους ότι οι Ξανθιώτες έμαθαν από τα γεννοφάσκια τους να σέβονται και να τιμούν τους νεκρούς ήρωες της Ελλάδος.

Νωρίτερα στο Ηρώο της πόλης, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση προς ανάπαυση των ψυχών των πεσόντων, ενώ πολιτικοί, στρατιωτικοί και τοπικοί φορείς κατέθεσαν στεφάνια.

 

Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, δεν πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠΙΣΗΜΩΝ

 

Ν. ΤΟΣΚΑΣ: «ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ…»

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Τόσκας, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά το πέρας της παρέλασης, ανέφερε ότι «τιμούμε σήμερα αυτούς που έχυσαν το αίμα τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Αυτούς που αγωνίστηκαν στα βουνά της ελληνοαλβανικής μεθορίου, στα βουνά και στα οχυρά. Αυτούς που αγωνίστηκαν κατά την διάρκεια της κατοχής στο πλαίσιο της Εθνικής Αντίστασης. Όλους αυτούς που μας έδειξαν τον δρόμο της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, αυτούς που αγωνίστηκαν για να σταματήσουν την επέλαση του φασισμού και του ναζισμού και τελικά συνέβαλαν στην κατάρρευση του. Όλοι αυτοί μας δείχνουν και το πως να προσανατολίζουμε και τους σημερινούς αγώνες και ότι η Δημοκρατία και η Ελευθερία χρειάζεται έναν διαρκή αγώνα, δεν είναι αγώνας της μιας στιγμής ή της μιας φοράς. Σε αυτή την κατεύθυνση προσπαθούμε σήμερα σε δύσκολους καιρούς να γυρίσουμε το καράβι στην κατεύθυνση της προόδου και της ανάπτυξης και ο,τι ενεργές δυνάμεις του λαού μας υπάρχουν, προσπαθούν να βελτιώσουν την κατάσταση για να οδηγήσουμε την χώρα μας σε καλύτερους καιρούς. Χρειάζεται να θυμόμαστε και να διδασκόμαστε την ιστορία μας, χρειάζεται να τηρούμε τις παραδόσεις μας, παίρνουμε δυνάμεις, αντλούμε δυνάμεις για τα επόμενα βήματα για το μέλλον».

«ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΤΑΦΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΑ ΠΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ…»

Μάλιστα ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε και στους άταφους νεκρούς της Β. Ηπείρου, σημειώνοντας ότι «αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι ντροπή να υπάρχουν άταφοι νεκροί στα πεδία των μαχών. Όλες οι χώρες σέβονται τους νεκρούς που έχουν πέσει στο έδαφός τους και εμείς έχουμε νεκροταφεία από ανθρώπους άλλης εθνικότητας που έπεσαν στο έδαφός μας και τους τιμούμε. Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η Αλβανική πλευρά, έστω και τώρα».

ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ: «ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΟΣΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ…»

Από την πλευρά του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου ανέφερε ότι «σήμερα ο ελληνικός λαός γιορτάζει την επέτειο του ΄40. Μια επέτειο που διέσωσε τότε την αξιοπρέπεια όλου του πολιτισμένου κόσμου, με το «ΟΧΙ» που είπε ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Σήμερα ευχαριστούμε τον Θεό γιατί μας ξανάδωσε την Ελευθερία, ευχαριστούμε την Υπέρμαχη Στρατηγό την Παναγία μας – Σκέπη του Γένους αλλά και όλου του κόσμου, αλλά θυμόμαστε και τιμούμε εκείνους οι οποίοι αγωνίστηκαν στα βουνά της Ηπείρου, έπεσαν για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι. Εκείνοι οι οποίοι την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης και μαρτύρησαν αλλά και αντιστάθηκαν και θα πρέπει το δικό τους το παράδειγμα να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί. Εκείνο που χρειάζεται σήμερα ο λαός μας είναι η ομοψυχία, να αγωνιστούμε και να κάνουμε όσα εμείς μπορούμε να κάνουμε. Και μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα και εκείνα που δεν μπορούμε εμείς, ας τα αφήσουμε να τα κάνει ο Θεός. Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά μας, στους συλλόγους και στα στρατευμένα παιδιά που καμαρώσαμε».

 

Χ. ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ: «ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ, ΝΑ ΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ…»

«Τιμούμε και σήμερα λοιπόν τους προγόνους μας οι οποίο με σκληρούς αγώνες και με υπομονή αλλά και με λιγοστά μέσα, κατάφεραν και είπαν «Μολών Λαβε», «Φτάνει πια» και το «ΟΧΙ». Σήμερα τιμούμε όλους αυτούς γιατί χάρις σε αυτούς είμαστε ελεύθεροι, χάρις σε αυτούς είναι η Ελλάδα ελεύθερη και με οδηγό αυτό το μήνυμα, πορευόμαστε σήμερα ως λαός και ως έθνος. Χρόνια πολλά σε όλους και καλή δύναμη» τόνισε από την δική του πλευρά ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος.

Νωρίτερα, δόθηκε λιτή δεξίωση στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης.