Ο. Βουρβουκέλης: Η παράδοση απόσταξης τσίπουρου συνεχίζεται αλλά «κοστίζει»

Όπως αναφέρει ο οινοποιός του γνωστου κτήματος Βουρβουκέλη οινοποιός Οδυσσέας Βουρβουκέλης, το έθιμο της απόστασξης τηρείται με την ίδια ευλάβια αλλά λόγω του ηψυλού κόστους είναι μειωμένη η «παραγωγή» του.

Μιλώντας στην «ΗΧΩ» ο Οδυσέας Βουβουκέλης επεσήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια είναι δύσκολη η κατάσταση και είναι λογικό. Η αλήθεια είναι ότι το τσίπουρο – παραδοσιακά – παράγεται έτσι. Παράγεται από στέμφυλα και είναι μια αγροτική διαδικασία που υπάρχει από την εποχή του Όθωνα. Τότε δημιουργήθηκαν τα καζάνια. Αυτά τηρούσαν κάποιες νομοθεσίες και παραδοσιακά γίνονταν στα χωριά. Οι αγρότες – αμπελουργοί, μετά το πέρας της αμπελουργικής περιόδου και φυσικά μετά τις πρώτες «μουστιές» που έκαναν, έπαιρναν άδεια και πήγαιναν στο καζάνι του χωριού και απόσταζαν με γλέντια κλπ για να πάρουν το τσίπουρο της χρονιάς. Η αποστακτική περίοδος – και τηρείται η νομοθεσία από τότε τηρείται μέχρι σήμερα, χωρίς πολλές παραλλαγές – είναι δίμηνη. Δύο μήνες ήταν η αποστακτική περίοδος και ο καθένας μπορούσε να αποστάξει για δύο μέρες (για αυτό και λέγεται διήμερη άδεια παραγωγού)  τα στέμφυλα που περισσεύουν από τον μούστο και να κάνει το παραδοσιακό αυτό ποτό».