Δυστυχώς για μία ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ διώχνει “στα τσακίδια” τις επενδύσεις στις Σάππες και το Πέραμα.

Αντί ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, να βάλλει εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο που θα υποχρεώνει τον επενδυτή εξαγωγής του χρυσού από την περιοχή μας με ασφάλεια και σεβασμό στο περιβάλλον, αναθεματίζει με “προοδευτισμό”, κυρίως όμως λόγω ανικανότητας να διαχειριστεί τις επενδύσεις και  συνεχίζει να λαϊκίζει σε βάρος των ανέργων που δεν έχουν “που την κεφαλή τους κλίναι”. Δέν είδαμε όμως την ίδια ευαισθησία για τις πετρελαιοκηλίδες που ρήμαξαν για τα επόμενα χρόνια τόν Σαρωικό. Για μία ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλεκτικές ευαισθησίες.

Ανακοίνωση της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ  ΑΜ_Θ

Ο εκβιασμός της κυβέρνησης που επιχειρήθηκε από την Eldorado Gold για διακοπή των επιχειρηματικών της σχεδίων, σε μια στιγμή μάλιστα που η χώρα βρίσκεται σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης, θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτος, δεν συνάδει σε μια δημοκρατική χώρα και εκθέτει ,όχι μόνο την εταιρεία, αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα τη ΝΔ, που βιάστηκαν να υιοθετήσουν τις αιτιάσεις της.

Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία, πέρα από τις Σκουριές και την Ολυμπιάδα, κάνει αναφορά και στο Πέραμα και τις Σάππες, ενώ είναι γνωστή στην εταιρεία η σαφής και κατηγορηματική άρνηση της τοπικής κοινωνίας για την εξορυκτική  της δραστηριότητα κι  ενώ είναι γνωστή η  επιστημονικά τεκμηριωμένη απόρριψη των περιβαλλοντικών μελετών της . Η  εταιρεία επανέρχεται με εκβιαστικό τρόπο, προκαλώντας γι’  άλλη μια φορά τα αισθήματα των πολιτών της περιοχής μας.

Ως ΠΣΕ ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ_Θ, εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην εξορυκτική δραστηριότητα του χρυσού. Καλούμε το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος να δώσει οριστικό τέλος στην ομηρεία της περιοχής μας από τα εν λόγω συμφέροντα , γιατί η εξόρυξη χρυσού, όχι μόνο δε συνάδει με  ένα βιώσιμο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής μας, αλλά λειτουργεί ανταγωνιστικά στα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα της στον αγροδιατροφικό και τουριστικό τομέα, στους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον της ΑΜ_Θ.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες της Περιφέρειάς μας, στους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, στην αυτοδιοίκηση, για να εκφράσουν σε κλίμα ενότητας, την αντίθεσή τους και την απόρριψη των αξιώσεων της Eldorado Gold.

Τους καλούμε σε έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο για να αναζητήσουμε λύσεις στα σημαντικά ζητήματα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής μας. Συζητήσεις που θα έχουν ως επιστέγασμα το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο ΑΜΘ, παρουσία του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, στις 13-14 Νοέμβρη στην Κομοτηνή.

 

Σάββατο 16/9/2017