ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΑΡΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Σε μεσοβέζικες λύσεις αναγκάζεται να προσφύγει η Πρωτοβάθμια εκπαίδευση της Ξάνθης γιατί το δυσκίνητο κράτος και η γραφειοκρατεία μπορεί να στείλει στον εισαγγελία τους νηπιαγωγούς για την ευθύνη των 15 λεπτών επιπλέον που απαιτούνται για να προσέχουν τα νήπια που μετακινούνται με το λεωφορείο από το Πόρτο Λάγος στο Νηπιαγωγείο της Αβδήρων.

Καταγράψαμε παράπονο των κατοίκων του Πόρτο Λάγος αλλά και των γύρω οικισμών γιατί οι νηπιαγωγοί που έχουν την ευθύνη φύλαξης και απασχόλησης των παιδιών, σύμφωνα με τον νόμο, αναλαμβάνουν καθήκοντα από τις 08:15 έως και τις 13.00. Το λεωφορείο που μεταφέρει τα νήπια από τα γύρω χωριά, όμως, φτάνει στο νηπιαγωγείο 08:00 και για την αποχώρηση των παιδιών φτάνει στο νηπιαγωγείο των Αβδήρων στις 13:15 ήτοι περίπου ένα μισάωρο τα νήπια είναι απροστάτευτα και αν η νηπιαγωγός διαθέτει λίγο περισσότερο φιλότιμο, τα απασχολεί το πρωί  μέχρι να αρχίσει το μάθημα για ένα τέταρτο και για άλλο ένα τέταρτο αργότερα από την ώρα που τελειώνουν το μάθημα τους ή την απασχόληση τους. Αν όμως η νηπιαγωγός  στερείται φιλότιμου και παραμένει στα στεγανά του νόμου και των διαταγών, και δικαίως, γιατί ο νόμος είναι αυστηρός ως προς τις κυρώσεις, τότε τα νήπια μένουν απροστάτευτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα στο νηπιαγωγείο των Αβδήρων δεν παρουσιάστηκε περίπτωση νηπιαγωγού να εγκαταλείψει στην τύχη τους τα παιδάκια μέχρι να έρθει το λεωφορείο. Αυτό όμως είναι άλλο θέμα και ο νόμος, δυστυχώς που για μία ακόμη φορά είναι εκτός πραγματικότητας της Ελληνικής Κοινωνίας, λέει ότι η ευθύνη της νηπιαγωγού είναι από τις 08:15 έως και τις 13.00.

Για να αποφύγουν τυχόν ευθύνες απέναντι στον νόμο οι νηπιαγωγοί, ζήτησαν από τους γονείς που στέλνουν τα νήπια στο νηπιαγωγείο των Αβδήρων  να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ευθύνης  για το επίμαχο μισάωρο.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι γονείς να θορυβηθούν και να θεωρήσουν ότι τα παιδιά τους είναι “ξεκρέμαστα” και ανασφαλή αυτό το επίμαχο μισάωρο και η σκέψη να κρατήσουν τα παιδιά στα σπίτια τους μέχρι να λυθεί το πρόβλημα άρχισε να συζητείται στα πλαίσια του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων.

Ο νόμος για να αλλάξει, όπως αναφέρει ο κ. Α. Μάρκου Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης,  δεν γίνεται παρόλο που η Πρωτοβάθμια εκπαίδευση έκανε τις απαραίτητες ενέργειες να αλλάξει το ωρολόγιο πρόγραμμα για να καλυφθεί με ευθύνη της νηπιαγωγού αυτό το χρονικό κενό … αλλά στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αναστάσιου Μάρκου, το πρόβλημα λύθηκε σε συνεννόηση του υπεύθυνου για τα δρομολόγια μεταφοράς των νηπίων όπου αποφασίστηκε να αφήνει νωρίτερα τα παιδιά του δημοτικού στα σχολεία τους και να φτάνουν ποιο αργά τα νήπια στο νηπιαγωγείο το πρωί και φυσικά το λεωφορείο να παίρνει νωρίτερα το μεσημέρι τα νήπια.

Μία ακόμη μεσοβέζικη λύση που δείχνει την αδυναμία προσαρμογής της πολιτείας με τα πραγματικά δεδομένα της Ελλάδος και τον σφιχτό κλοιό που έχει περικύκλωση το Υπουργείο,  στην Δημόσια εκπαίδευση.

Είναι δυνατόν ο Υπουργός που ζει μέσα σε ένα γυάλινο κλουβί, να γνωρίζει καλύτερα τα προβλήματα της καθημερινότητας των σχολείων από τον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης;

Γιατί δεν του δίνει την ελευθερία των αποφάσεων αλλά και την ευθύνη αυτών των αποφάσεων;