Μια πρώτη απάντηση στην αντιαρματική τάφρο πλάτους 50 μέτρων που δημιούργησαν οι Τούρκοι στο προγεφύρωμα του Κάραγατς, έδωσε το Δ’Σώμα Στρατού.

Από 3 έως 7 Ιουλίου 2017, το Δ΄ Σώμα Στρατού με την ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού έκανε επίδειξη της ισχύος του και πραγματοποίησε άσκηση βίαιης διάβασης του συγκεκριμένου καναλιού με τελική αποτέλεσμα, κατά το σενάριο, να ξεχυθούν τα ελληνικά άρματα μάχης στην πεδιάδα της Ανατολικής Θράκης!

ΣΤΡΑΤΟΣ 2

Η συγκεκριμένη άσκηση εκτελέσθηκε από την 31η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, η οποία ενισχύθηκε από Μηχανικό Μάχης της 1ης Στρατιάς (730 ΤΜΧ-Γ/Φ) και του Δ΄ ΣΣ (744 ΤΜΧ-Γ/Φ) και η αντιαρματική τάφρος ζεύχθηκε σε χρόνο ρεκόρ!

Ταυχροχρόνως εκτελέστηκε επιτυχής βολή σε απόσταση 5.800 μέτρων από άρμα μάχης LEO2HEL, η οποία αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ για δυτικό άρμα μάχης με λειόκανο σωλήνα των 120 χλστ.!

Το σενάριο αφορούσε συνεχείς επιχειρήσεις επί 48 ώρες προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ικανό προγεφύρωμα βάθους αρκετών δεκάδων χλμ. στην τουρκική ενδοχώρα και την σταθεροποίηση αυτού. Το πόσο βαθιά θα προχωρήσουν οι ελληνικές δυνάμεις αφορά την συγκεκριμένη τακτική κατάσταση και την επιτυχία που έχει η αρχική επιθετική σφήνα.

Η επίθεση ήταν προς δύο κατευθύνσεις: Μια από το νότιο Έβρο και μια κινούμενη από την αφετηρία με κατεύθυνση όμως βορειοανατολική προκειμένου να ανακόψει κάθε προσπάθεια εκ μέρους των τουρκικών δυνάμεων να σπεύσουν σε βοήθεια των πιεζόμενων δυνάμεων στο νότιο μέτωπο. Ο ΕΣ μπορεί να συγκεντρώσει για μια τέτοια επιχείρηση τους καλύτερους και πλέον σύγχρονα εξοπλισμένους σχηματισμούς του.

ΠΗΓΗ: Pronews