«ΕΦΚΑ: Χαοτική η κατάσταση με τις συντάξεις αγροτών και κτηνοτρόφων»

Στην επιεικώς απαράδεκτη καθυστέρηση απονομής συντάξεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους του (πρώην) ΟΓΑ, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς την Υπουργό  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Έφη Αχτσιόγλου και τον Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κο Αναστάσιο Πετρόπουλο.

 

Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι «Σωρεία διαμαρτυριών από χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη διαδικασία συνταξιοδότησής τους, μετά την ένταξή τους στο νέο καθεστώς (από τον ΟΓΑ στον … εγνωσμένης αποτελεσματικότητας  φορέα ΕΦΚΑ).

Δεν φτάνει που η Κυβέρνηση μειώνει το αφορολόγητο για τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη,  υπερδιπλασίασε τον φορολογικό συντελεστή των αγροτών, δεκαπλασίασε τη μεγαλύτερη κλίμακα του ΟΓΑ, ανέβασε το ΦΠΑ σε όλα τα γεωργικά εφόδια, κόβει το 60% της σύνταξης των αγροτών που θέλουν να βγουν στη σύνταξη και παίρνουν επιδότηση και τόσα άλλα, το νέο πλήγμα  είναι η παρωδία, οι καθυστερήσεις, το αλαλούμ με τη διαδικασία συνταξιοδότησης των παραγωγών (που γλίτωσαν από τη μείωση).

Συγκεκριμένα, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του (πρώην) ΟΓΑ που γεννήθηκαν το 1950, και έχουν συμπληρώσει το 66ο έτος της ηλικίας τους, δικαιούνται,  όπως και οι ασφαλισμένοι των άλλων Ταμείων, σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, να λάβουν άμεσα τη σύνταξή τους».

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι «Υπό το προηγούμενο καθεστώς, μέχρι την 1η Ιανουαρίου του επόμενους έτους, οι ενδιαφερόμενοι κατέθεταν αίτηση συνταξιοδότησης και έπαιρναν σύνταξη το καλοκαίρι. Ο ΟΓΑ έστελνε επιστολές να ζητήσει εισφορές της προηγούμενης χρονιάς, η ασφάλιση τους διακόπτονταν και περίμεναν τη σύνταξή τους την 1η Ιουλίου του ίδιου έτους.

Μετά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τον ΟΓΑ, δεν είναι καθόλου σίγουρο πως οι δικαιούχοι θα πάρουν τη σύνταξή τους καθώς εδώ και ένα χρόνο δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, εγκύκλιος ή άλλη οδηγία για την έκδοση πράξεων συνταξιοδότησης από το νέο φορέα. Και όχι μόνο αυτό αλλά, οι υπό καθεστώς συνταξιοδότησης αγρότες, αν και έχουν καταθέσει χαρτιά για σύνταξη, λαμβάνουν επιστολές που τους ζητούν να πληρώσουν τις εισφορές τους για τον Ιανουάριο και για το Φεβρουάριο του 2017».

Η παρέμβαση καταλήγει λέγοντας ότι «Είναι επιεικώς άθλιο να εμπαίζεται κατ΄ αυτόν τον τρόπο μια ολόκληρη κατηγορία επαγγελματιών και να παρατείνεται χωρίς λόγο η αγωνία τους για να διαπιστώσουν αν τελικά θα λάβουν φέτος, ή όχι,  τη σύνταξη – χαρτζιλίκι που η Κυβέρνηση «φρόντισε» να τους εξασφαλίσει!».

 Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

  1. «Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου σας για την απονομή σύνταξης στους παραγωγούς που συνταξιοδοτούνται το 2017;
  2. Προτίθεστε να εκδώσετε εγκύκλιο οδηγιών ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες συνταξιοδότησης;».