Γαλακτοκομικά: Ποιο είδος προστατεύει από την κατάθλιψη

Γαλακτοκομικά: Ποιο είδος προστατεύει από την κατάθλιψη

 

Το γάλα και το γιαούρτι είναι δυνατό να επιδράσουν προστατευτικά ενάντια στην κατάθλιψη, αρκεί να επιλέξει κανείς το σωστό είδος, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στην Κίνα και την Ιαπωνία.

Όταν μιλάμε για είδος, στη συγκεκριμένη περίπτωση η διάκριση αφορά την ποσότητα λιπαρών στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology, το γάλα και το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά συνδέονται με λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης κατάθλιψης, σε σχέση με τα αντίστοιχα προϊόντα με πλήρη λιπαρά.

© Παρέχεται από: DPG Digital Media S.A. bigstock 156426821

Αρκετές μελέτες έχουν εξετάσει στον ρόλο των γαλακτοκομικών σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και το μεταβολικό σύνδρομο, ωστόσο η επίδρασή τους στην ψυχική υγεία παραμένει σε μεγάλο βαθμό ασαφής. Το τοπίο έρχεται να ξεκαθαρίσει η νέα μελέτη, η οποία δείχνει ότι τα άτομα που καταναλώνουν συστηματικά γάλα και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με όσους προτιμούν γάλα και γιαούρτι με πλήρη λιπαρά. Οι ερευνητές εστίασαν στα δύο συγκεκριμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και δεν συμπεριέλαβαν στη μελέτη τους το τυρί ή το βούτυρο.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τόχοκου της Ιαπωνίας και το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Τιεντζίν της Κίνας μελέτησαν τη σχέση γαλακτοκομικών και καταθλιπτικών συμπτωμάτων (π.χ. εξάντληση, θλίψη, άγχος, απελπισία) σε 1.159 άτομα 19 έως 83 ετών. Το δείγμα περιλάμβανε 897 άντρες και 262 γυναίκες, εκ των οποίων ποσοστό 31,3% και 31,7% αντίστοιχα έπασχε από κατάθλιψη.

Οι αναλύσεις των ερευνητών σε συνάρτηση με τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι όσοι από τους συμμετέχοντες κατανάλωναν γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά μία έως τέσσερις φορές την εβδομάδα ήταν λιγότερο πιθανό να εκδηλώνουν συμπτώματα κατάθλιψης. Η συσχέτιση αυτή παρέμεινε σταθερή ακόμη κι όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν βασικούς παράγοντες κινδύνου για τη συχνή ψυχική νόσο, όπως η ηλικία, το φύλο, η γενικότερη κατάσταση της υγείας και ο τρόπος ζωής.

Η εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές για τα ευρήματά τους σχετίζεται με την περιεκτικότητα του πλήρους γάλακτος και γιαουρτιού σε τρανς λιπαρά. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, τα φυσικά τρανς λιπαρά που βρίσκονται στα πλήρη γαλακτοκομικά και τα οποία σχετίζονται με την κατάθλιψη εξουδετερώνουν την αντικαταθλιπτική δράση ενός άλλου συστατικού του γάλακτος, της τρυπτοφάνης.

Να σημειωθεί ότι τρανς λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά και στο κρέας είναι φυσικά και δεν έχουν εξίσου βλαβερή επίδραση με τα τεχνητά τρανς λιπαρά που προέρχονται από μερικώς υδρογονωμένα έλαια και χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία επεξεργασμένων τροφίμων.

Διαβάστε επίσης:

Κατάθλιψη: 5 παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την ηλικία

Άγχος & κατάθλιψη: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό στους άνδρες

ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Γαλακτοκομικά: Ποιο είδος προστατεύει από την κατάθλιψη© www.onmed.gr Γαλακτοκομικά: Ποιο είδος προστατεύει από την κατάθλιψη

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Xanthi Times

H Xanthitimes.gr είναι μία ηλεκτρονική εφημερίδα με ειδήσεις από την Ξάνθη, την Ελλάδα και τον κόσμο. Ενημέρωση - www.xanthitimes.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

BulgarianEnglishGreek

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

ΠΡΟΒΟΛΗ

ΟΡΙΖΩΝ

αλλού γυαλού – Πόρτο Μόλο

σαιτογλου

ΕΜΠΟΡΙΑ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ – ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

Αρέσει σε %d bloggers: