Σύμφωνα με το οικονομικό επιμελητήριο Θράκης οι υπάλληλοι των Δ.Ο.Υ. «φορτώθηκαν» και την υποχρέωση  συμψηφισμού των υποχρεώσεων των αγροτών με την επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου με αποτέλεσμα να καθυστερούν για  να τελεσφορήσουν οι πράξεις αυτές με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση των αγροτών αλλά και τις ελεύθερης οικονομίας. Το Οικονομικό Επιμελητήριο Θράκης προτείνει την λύση αλλά η κυβέρνηση την αξιολογεί; Μήπως απλά παίζει τις καθυστερήσεις της η παρούσα κυβέρνηση μέχρι να γίνει κάποιο θαύμα για να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο καιρό στις καρέκλες της εξουσίας;

Με αφορμή το ζήτημα της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου (Ε.Φ.Κ.) σε δικαιούχους αγρότες μέσω των Δ.Ο.Υ. εκφράζουμε τον προβληματισμό καθώς  γίναμε δέκτες παραπόνων από τα Μέλη μας, αναφορικά με τις διαδικασίες που ακολουθούνται κατά τον συμψηφισμό των δικαιούμενων χρηματικών ποσών με τυχόν οφειλές στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία  και την απόδοσή τους στους δικαιούχους με αποτέλεσμα αφενός να σπαταλούνται πολύτιμοι πόροι  από τις Δ.Ο.Υ. και αφετέρου να καταγράφεται σημαντική καθυστέρηση στην ικανοποίηση των αιτημάτων των φορολογουμένων.

Ειδικότερα σημειώνουμε ότι  οι Δ.Ο.Υ.  επιβαρύνονται με επιπλέον έργο   που απορροφά πολλές εργατοώρες από το  προσωπικό τους το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στον ουσιαστικό του ρόλο που είναι ο προσδιορισμός , η βεβαίωση και η είσπραξη των φορολογικών εσόδων. Από την άλλη πλευρά η καθυστέρηση που εκ των πραγμάτων δημιουργείται από την πρακτική αυτή εκτός από την στέρηση ρευστότητας στους δικαιούχους επιβαρύνει και την ιδιωτική οικονομία γενικότερα .

Έπειτα από τα ανωτέρω προτείνουμε να σχεδιαστεί καλύτερα η διαδικασία ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο τα πληροφοριακά συστήματα των υπηρεσιών και να ολοκληρώνεται κεντρικά τυχόν συμψηφισμός με οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, εφόσον έχει ενημερωθεί το taxis από το τραπεζικό σύστημα με τις πληρωμές των φορολογουμένων πολιτών, μετά την λήξη της προθεσμίας καταβολής, ώστε στη συνέχεια χωρίς την παρέμβαση των Δ.Ο.Υ. να πιστώνονται τα χρηματικά ποσά  απ’ ευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.