Οι γιορτές παλιάς πόλης συνεχίζονται

Με αμείωτο κέφι και διάθεση συλλόγων, Ξανθιωτών και επισκεπτών οι γιορτές παλιάς πόλης συνεχίζονται σε πείσμα διαφόρων «προοδευτικών» που λένε ότι ο θεσμός πρέπει να αλλάξει αλλά δεν έχουν να προτείνουν πώς και βάζουν τους κρατικούς μηχανισμούς να τις διαλύσουν πρώτα και μετά θα…δούνε πώς θα κάνουν τον θεσμό καλλίτερο, έτσι ακριβώς όπως έκαναν και με την οικονομία της Χώρας με την «διαπραγμάτευση» τους.

Όπως και να έχει το θέμα, οι διάφοροι καιροσκόποι και σαλτιμπάγκοι της εξουσίας, το κέφι και το χαμόγελο των Ξανθιωτών δεν θα καταφέρουν να το σβήσουν.

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου και το πρόγραμμα προβλέπει:

Κεντρική Σκηνή – Πλατεία Μητροπόλεως

20:30 Συναυλία «48 Ώρες»

Μία προθεσμία ήταν η αιτία να δημιουργηθεί μία μπάντα. Η μπάντα δημιουργήθηκε το Μάιο του 2003 όταν τους ζητήθηκε μέσα σε 2 ημέρες (48 ώρες!!!) να φτιάξουν και να παίξουν ένα live dance πρόγραμμα. Το τρικ έπιασε και οι 48 Ώρες στέριωσαν και χάρισαν στους φίλους τους πολλά 48ωρα με φουλ μουσική και ρυθμό.
Το playlist της μπάντας αποτελείται παραδοσιακά από disco 70’s και 80’s pop με χαρακτηριστικά ακούσματα από Michael Jackson, Madonna, James Brown, Prince, Boney M, Alphaville, Gloria Gaynor έως mainstream σημερινά κομμάτια που ακούγονται στο ραδιόφωνο.

Νεανική & Εναλλακτική Σκηνή – Βασ. Σοφίας & Ύδρας

img_20160905_203614-giortes-2

20:00 Συναυλία Swingin mice

Οι «swingin’ mice», ένα τοπικό συγκρότημα από την Κομοτηνή, ασχολείται κυρίως με την ελληνική swing μουσική. Η μπάντα δημιουργήθηκε πριν από ένα χρόνο από πέντε μέλη (δυο κιθάρες, μπάσο, πλήκτρα, φωνή) και πρόσφατα καλωσόρισε στην ομάδα της τρία καινούρια μέλη (δυο σαξόφωνα και κρουστά). Όπως εκφράζει και το όνομά τους, ασχολούνται με swing, jazz και rockabilly ρυθμούς κάνοντας διασκευές ρεμπέτικων και άλλων τραγουδιών.

img_20160905_203617-giortes-3

22:00 Συναυλία MISTY SEVEN

Oι MISTY SEVEN, μια μουσική μπάντα τελειόφοιτων μαθητών του ωδείου “ΕΥΦΩΝΟ”, παρουσιάζει για άλλη μια φορά στην Σκηνή Νέων, γνωστές παλιές και νέες alternative pop, rock μουσικές και ελληνικές ρετρό επιτυχίες.
Παίζουν: Βιργινία Ράπτη και Λυδία Καραγεωργίου – Φωνητικά, Θωμάς Μπαξεβανίδης – Μπάσο, Βεντάτ Ζουμπούλ – Ηλεκτρική κιθάρα, Γιώργος Κέλλερ – Πλήκτρα, Γιώργος Παπαδόπουλος – Πιάνο και πλήκτρα, Εμμανουέλα Δημητριάδου – Ντραμς.

 

Σκηνή Νησάκι – Ορφέως & Πινδάρου

Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης κ Παράδοσης

19:00 Παίδες εν δράσει… και στις Γιορτές Παλιάς Πόλης

«Πίνακες τοπίων από φυσικά υλικά – Land Art»

Τα παιδιά θα ανακαλύψουν την Τέχνη της Γης – Land Art και θα δημιουργήσουν συλλογικά έργα τέχνης από φυσικά υλικά. Η Τέχνη της Γης – Land Art προάγει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, ενδυναμώνει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα και καλλιεργεί τη λεπτή κινητικότητα.

Επιμέλεια: Ραλού Βλαχοπούλου, Εκπαιδευτικός, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών  Προγραμμάτων για παιδιά του Ι.Θ.Τ.Π.

Πετρούλα Δαλακούρα, Εκπαιδευτικός

Οργάνωση: Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Προϋποθέσεις: παιδιά από 5 ετών με αγάπη για παιχνίδι και συνεργασία

img_20160905_203647-giortes-4

Δίκτυο Λόγου και Πράξης

19:00 Θεατράκι στο Μονοπάτι της Ζωής

Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Ξάνθης «Μαζί»

Στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας (Κ.Αλ.Ο) ιδρύσαμε τον Κοινωνικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Ξάνθης «Μαζί» Συν. Π. Ε. Πώς όμως ένας τέτοιος συνεταιρισμός μπορεί να βοηθήσει την τοπική οικονομία; Πώς θα συνδέσει τον παραγωγό με τον καταναλωτή;

Σας καλούμε για να μας γνωρίσετε και να σας γνωρίσουμε.

Στόχος μας να πάρουμε  την τροφή στα χέρια μας.

 

Λύκειο των Ελληνίδων  – Παρ/μα Ξάνθης     

19:00 «Περιήγηση στα σοκάκια της Ξάνθης»

Συνάντηση στο Λύκειον των Ελληνίδων με προορισμό την παλιά πόλη της Ξάνθης.Ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Γκαγκαλίδης μας ξεναγεί για να ανακαλύψουμε τα εκκλησάκια,  τα χάνια και τα αρχοντικά της παλιάς Ξάνθης.

Λύκειο των Ελληνίδων  – Παρ/μα Ξάνθης     

19:30 «Μια ιστορία όλο ήχους»

Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1, Αυλή

Η δασκάλα της παραδοσιακής χορωδίας του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης κ. Εύα Ξανθοπουλίδου καλεί τα παιδιά να δημιουργήσουν και να συνθέσουν ήχους, ώστε να ζωντανέψουν και να συνοδεύσουν μουσικά ένα παραμύθι. Μια πρωτότυπη δημιουργική απασχόληση που πρέπει όλα τα παιδιά να γνωρίσουν.

img_20160905_203705-giortes-5

Λαογραφικό & Ιστορικό  Μουσείο Ξάνθης στην αυλή με τα χαμάμ

20:00 Κινηματογραφικός περίπατος στην Ξάνθη ΙΙΙ

Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ σας προτείνει μια γνωριμία με ταινίες και ντοκιμαντέρ ενέπνευσαν ή γυρίστηκαν σκηνές τους στην Ξάνθη. Μια πόλη σκηνικό, μικρές αναφορές και προτάσεις για μια καλύτερη γνωριμία με τον τόπο και τους ανθρώπους μέσα από ντοκιμαντέρ.

Η Κινηματογραφική Λέσχη ΦΕΞ από τις παλαιότερες στην Ελλάδα, (1971) με πλούσιο πρόγραμμα σε κινηματογραφικά αφιερώματα. Οι συνεργασίες της με άλλα φεστιβάλ και λέσχες φέρνουν δημιουργούς στην πόλη και δίνουν το βήμα σε νέους κινηματογραφιστές. Ακόμη συμμετέχει σε παραγωγές που γίνονται στην Ξάνθη και οργανώνει μαθήματα, σεμινάρια και παραγωγές. Συνεργάζεται και παρουσιάζει στην Ξάνθη: Anim fest στην Ξάνθη / Φεστιβάλ Γερμανόφωνου κινηματογράφου στην Ξάνθη / Φεστιβάλ Ισπανόφωνου κινηματογράφου στην Ξάνθη / Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  / Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης/ Micro μ  / Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας / Φεστιβάλ Αμερικανικού κινηματογράφου στην Ξάνθη. * Προβάλει περισσότερες από 100 ταινίες (100 περίπου μέρες προβολών) στο νομό.

Οργάνωση: ΦΕΞ, Κινηματογραφική Λέσχη ΦΕΞ

Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης

20:30 Μουσικοχορευτική εκδήλωση «20 χρόνια Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης»

Φέτος οι Εβρίτες γιορτάζουμε τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του Συλλόγου μας. Στην πολύπλευρη προσφορά μας στο Θρακικό Πολιτισμό συμπεριλαμβάνεται και η αδιάλειπτη συμμετοχή μας στις Γιορτές Παλιάς Πόλης με αδιαπραγμάτευτη αρχή το τρίπτυχο: ντόπια προϊόντα, πλούσιο κέφι, παραδοσιακή μουσική.

Τη γιορτή μας τιμούν καλλιτέχνες, με αξία και ήθος, σεμνοί αλλά ουσιαστικά παρόντες, θαυμαστές της παραδοσιακής μουσικής, που αγκαλιάζουν με θέρμη το κάθε μουσικό της μοτίβο, το ανιχνεύουν με το δικό τους τρόπο, το μελετούν αθόρυβα και δημιουργούν μοναδικά αποτελέσματα. Φίλοι και συνεργάτες μας, που χρόνια τώρα μας ταξιδεύουν  με τη ζωντάνια της μουσικής τους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελληνικής γης.

Το πρόγραμμά τους αποτελεί μία ολοκληρωμένη ακουστική εμπειρία και είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει για άλλη μια φορά και τους πιο απαιτητικούς ακροατές μας.

Συμμετέχουν: Άγγελος Ξανθόπουλος – Ούτι και τραγούδι, Βασίλης Παπαμιχαήλ – Κλαρίνο, Χρήστος Χουλιάρας – Κλαρίνο, Μάκης Αβραμίδης – Κιθάρα, Ανδρέας Μυγδαλάς – Πλήκτρα, Νάκης Ξανθόπουλος – Κρουστά.

Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ

21:30 Θρακιώτικη παραδοσιακή βραδιά

Το χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ οργανώνει μια ξεχωριστή βραδιά γλεντιού, παρουσιάζοντας την υπέροχη παραδοσιακή μουσική της Θράκης. Φαγητό, ποτό, μουσική και πολύ χορός στο σπίτι πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ.

“Από δε του μέλους και του ρυθμού και η μουσική πάσα θρακία νενόμισται…”  Στράβων

Στ’ αρχαία χρόνια, όταν η μουσική ήταν συνώνυμη με την ιερότητα και το μυστήριο, η Θράκη έμελε να φιλοξενήσει, στους όμορφους τόπους της, τους πρώτους και σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς και υμνωδούς.

Οργάνωση: ΦΕΞ, Χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ

Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης

img_20160907_230956-giortes-6

Στέκι Συλ. Ποντίων Ν. Ξάνθης (Λευκού  Πύργου & Χασιρτζόγλουστο Parking)

Ποντιακή βραδιά παρέα με τον Μπάμπη Ιωακειμίδη στο  Τραγούδι και τον Τάσο Πετρόπουλο στη Λύρα.

Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης»

Μουσική βραδιά με τους Γιώργο Χατζή, Κώστα Ιγγλέζο και Παναγιώτη Ούτο
Κλαρίνο: Σπύρος Μποκόρος.

Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»

Μουσική βραδιά με τους Γιώργο Ορφανίδη και Αντώνη Νικηφορίδη.

Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη»

Παραδοσιακή  βραδιά με θρακιώτικο περιεχόμενο!

Βαγγέλης Δωρόπουλος – γκάιντα, καβάλι

Γιώργος Ζιώγας – τραγούδι

Νίκος Ζάρκος – κλαρίνο

Γιάννης Κυριακίδης – ακκορντεόν, τραγούδι

Γιάννης Καναργιέλης – κρουστά

Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πρωτοπόροι Λεύκης Ξάνθης

Ο Γιάννης Δούκογλου (κιθάρα), ο Ηλίας Μαυρολιός (φωνητικά) και ο Βαγγέλης  Μαυρολιός (Μπουζούκι) είναι εδώ και χρόνια ένα καταξιωμένο σχήμα, με απίστευτα ελκυστικό ρεπερτόριο που απαρτίζεται από παλιά λαϊκά αλλά και ρεμπέτικα τραγούδια που γράψαν ιστορία στο ελληνικό πεντάγραμμο. Όσοι τυχεροί βρεθούν κοντά μας, θα απολαύσουν το αυθεντικό ταλέντο και το κέφι που βγάζουν.

img_20160905_203705-giortes-5

Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης, «Αλησμόνητες Πατρίδες»

Στο στέκι του Συλλόγου Μικρασιατών, Ιωακείμ Σγουρού απέναντι απο το παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής (πάνω και πίσω από το καφέ Μπλε). Μικρασιάτικο γλέντι και συνέχεια με ρεμπέτικο-λαϊκό πρόγραμμα. Οι ήχοι της Ανατολής από την Καππαδοκία μέχρι την Σμύρνη συντροφιά με εκλεκτούς μεζέδες.

img_20160907_231015-giortes-8

img_20160907_231015-giortes-9

img_20160907_231039-giortes-10