Καίριες και ζωτικής σημασίας η ερώτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια κ. Τρέλη,  προς τον Περιφερειάρχη, όπου με την έλλειψη των κτηνιάτρων, σύμφωνα πάντοτε με την επερώτηση, ο κίνδυνος του αφανισμού της κτηνοτροφίας στον Έβρο, είναι πλέον ορατός

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

κ. Γ. ΠΑΥΛΙΔΗ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: κ. Πρόεδρο Περ/κού Συμβουλίου

Σε τραγική κατάσταση οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στον Έβρο

Σε μια από τις πιο ευάλωτες περιοχές της χώρας μας το Έβρο, που είναι πύλη εισόδου πολλών εξωτικών νοσημάτων, δυστυχώς οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων , αλλά και της σημερινής βρίσκονται κυριολεκτικά σε πλήρη διάλυση.

* Τα κτηνιατρεία Δικαίων και Κυπρίνου παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης κτηνίατρου, αφήνοντας ακάλυπτους τους κτηνοτρόφους των πρώην Δήμων Κυπρίνου και Τριγώνου.

* Το τμήμα κτηνιατρικής Ορεστιάδας που συντονίζει, συνδράμει και ελέγχει και τα άλλα κτηνιατρεία δεν λειτουργεί από την 4/5/2016, επειδή ο μοναδικός κτηνίατρος και Προϊστάμενος του τμήματος καθημερινά ασκεί κρεοσκοπικό έλεγχο σε πλήρες ωράριο στα σφαγεία της Ορεστιάδας.

* Ακόμα στο Τμήμα Ορεστιάδας υπηρετεί μόνο μία υπάλληλος, η οποία διορίστηκε πριν από δυο χρόνια και μολονότι έχει την ειδικότητα τεχνολόγου γεωπονίας λόγω αναγκών τοποθετήθηκε στο τμήμα κτηνιατρικής. Προκειμένου δε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του τμήματος αναγκάζεται και εργάζεται υπερωριακά τα απογεύματα, ακόμα και αργίες χωρίς να επιβαρύνει οικονομικά την Υπηρεσία.

* Στο Δήμο Διδυμοτείχου υπάρχει μόνο ένας κτηνίατρος.

* Στο κτηνιατρείο Αλεξανδρούπολης ένας κτηνίατρος μόνιμος, ένας με πεντάμηνο και ένας διοικητικό προσωπικό

* Στο κτηνιατρείο Φερών, υπάρχουν δύο κτηνίατροι και ένας διοικητικό προσωπικό

* Στο κτηνιατρείο Σουφλίoυ ένας κτηνίατρος και τρείς διοικητικό προσωπικό

* Όσον αφορά το διασυνοριακό κτηνιατρικό Κέντρο Εξωτικών νοσημάτων που τα εγκαίνιά του έγιναν πριν από 8 χρόνια και για το οποίο δαπανήθηκαν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, παραμένει ανενεργό , γιατί δεν διορίστηκε ποτέ το απαραίτητο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και εξοπλιστικά μέσα μεγάλης χρησιμότητας αλλά και μεγάλου κόστους σκουριάζουν στις κούτες αχρησιμοποίητα.

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περιοχή που πολύ πρόσφατα η κτηνοτροφία της δέχτηκε συντριπτικά πλήγματα από διάφορες ζωονόσους. Είναι δε απόλυτα δικαιολογημένες οι ανησυχίες κτηνοτρόφων και κτηνιάτρων καθώς βλέπουν να παρουσιάζονται και πάλι νέα κρούσματα σε άλλες περιοχές της χώρας μας όπως Κεντρική Μακεδονία με 6000 ήδη θανατώσεις καθώς και σε Λήμνο και Αχαΐα

Μπροστά τους βρίσκεται η πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζει με ευλάβεια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ  και που στηρίζεται από την Περιφερειακή Διοίκηση. Μια πολιτική εγκληματική , που συνεχώς υποβαθμίζει τις παρεχόμενες δημόσιες κτηνιατρικές υπηρεσίες , ανοίγοντας έτσι διάπλατα το δρόμο στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να μονοπωλήσουν και τον τομέα της κτηνοτροφίας .

Σήμερα που οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι πλήττονται όσο ποτέ, με την πρόσφατη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, την αύξηση του ΦΠΑ στα εφόδια, του ΕΝΦΙΑ, τον διαχωρισμό σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότη με βάση το 51% του εισοδήματος και μια σειρά από άλλες επιβαρύνσεις, ο αγώνας των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και των γεωργών είναι αγώνας επιβίωσης και είναι μονόδρομος.

Όλα δείχνουν ότι και η σημερινή κυβέρνηση αλλά και η Περιφέρεια έχουν εγκαταλείψει τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους στην τύχη τους.

Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που γίνεται με στόχο το ξεκλήρισμά τους, πρέπει να βρεθούν σε θέση μάχης, να σηκώσουν το κεφάλι, να διεκδικήσουν την επιβίωσή τους.

 

Επερωτάται ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Παυλίδης τι προτίθεται να πράξει

Δεδομένου ότι:

Η περίοδος αυτή αποτελεί την πλέον επικίνδυνη χρονική στιγμή για την εμφάνιση εξωτικών νοσημάτων ( ευλογιά, αφθώδης, οζώδης δερματίτις). Τι μέτρα έχει προγραμματίσει η περιφέρεια ώστε να είναι σε ετοιμότητα οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας αφού το εναπομείναν ελάχιστο προσωπικό δεν επαρκεί ώστε  να ανταποκριθεί σε μια έκτακτη κατάσταση με την εμφάνιση κάποιας ζωονόσου.

Πως θα  ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των αμνοεριφίων αναπαραγωγής για το μελιταίο πυρετό. Εμβολιασμός που γίνεται σε ηλικία μέχρι 6 μηνών και αν δεν γίνει άμεσα τα ζώα θα μείνουν ανεμβολίαστα με κίνδυνο μόλυνσης των κοπαδιών αιγοπροβάτων από μελιταίο.

Θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου ο επανεμβολιασμός όλων των ζώων με το ετήσιο εμβόλιο της οζώδους δερματίτιδας .

Πως θα προχωρήσει η υλοποίηση των προγραμμάτων εξυγίανσης του κτηνοτροφικού κεφαλαίου που αφορούν την φυματίωση – βρουκέλλωση, σπογγώδες εγκεφαλοπάθειες, λύσσας, έλεγχος τροφίμων ζωικής προέλευσης, αδειοδότηση εγκαταστάσεων επεξεργασίας τροφίμων ζωικής προέλευσης. Καθώς και τα θέματα καθημερινής εξυπηρέτησης πολιτών, έλεγχος καταλοίπων, διεκπεραίωση της γραφειοκρατίας που αφορά την χορήγηση μηνιαίων και εξαμηνιαίων στοιχείων για όλα τα νοσήματα κλπ.

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Τρέλλης Χρήστος

Περιφερειακός Σύμβουλος